Αφιέρωμα στα τάπας: Tips για θεματική βραδιά

25.05.2017
Σε κάθε περιοχή της Ισπανίας θα συναντήσεις διαφορετικά τάπας. Καθώς κανείς ταξιδεύει από τον ισπανικό Νότο προς τον ισπανικό Βορρά, δεν αλλάζει μόνο το σκηνικό αλλά και οι σπεσιαλιτέ κάθε τόπου.

Από τα απλά τάπας με το ψωμάκι και την τομάτα, τις πικάντικες ελιές, τις ισπανικές γαριδούλες με σκόρδο ή την κλάσική τορτίγια με πατάτες, τα αλλαντικά ή τις μπουκίτσες από το διάσημο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο, όλα μπορούν να συνοδεύεσουν το κρασί ή την μπύρα.

Τα ταπας δεν είναι απλά μικρές μεριδούλες, είναι τρόπος ζωής

Αν ψάχνεις λοιπόν λόγο για να διασκεδάσεις και σου αρέσουν οι βραδιές με φίλες, τα τάπας είναι η ιδανική ιδέα. Οργάνωσε μια ισπανική βραδιά με μικρά σνακ και ποτά που θυμίζουν έντονα ισπανία. Σου δίνουμε μερικές ιδέες. Δεν είναι μόνο το τσιμπολόγημα διαφορετικών λιχουδιών αλλά και το ότι τα τάπας ευνοούν την κουβεντούλα και πάνω απ΄όλα δε χρειάζονται σερβίρισμα.

Να θυμάσαι: Κάθε φαγητό μπορεί να φτιάξει tapas. Μια φετούλα φωμί με λίγο τυράκι ή χαμόν, λίγες ελίτσες κι αμύγδαλα ακόμη και μαγειρευτά όπως ισπανική παέγια, τορτίγια, γαύρος, καλαμαράκια, κροκέτες μπακαλιάρου, ψητές μελιτζάνες και πιπεριές, λουκάνικα, αλλαντικά κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Δες τα πιατάκια, τα πλατό και τα ψωμάκια σαν έναν... καμβά πάνω στον οποίο καλείσαι να ζωγραφίσεις και καλή όρεξη.

Mερικές ιδέες για να ξεκινήσεις.

Πως θα τα σερβίρεις

  • Σε μικρά πιατάκια με οδοντογλυφίδες (τα πιρούνια απαγορεύονται)
  • Μπορείς επίσης να τα βάλεις πάνω σε ψωμάκι

Προτεινόμενα τάπας

  • Ελίτσες της επιλογής σου: Ισπανικά τάπας χωρίς ελιές δε νοείται. Φρόντισε να βάλεις μερικά πιατάκια με ελίτσες (θρούμπες, τσακιστές ή και καλαμών)
  • Πλατό τυριών: Υπάρχουν αρκετά τυράκια για να επιλέξεις. Κι επειδή τα ισπανικά τυράκια ίσως είναι δυσέυρετα, επίλεξε κάποια ελληνικά. Κεφαλοτύρι, γραβιέρα, ακόμη κι ανθότυρο δίνουν λύση. Από τα ισπανικά προτέινουμε το μαντσέγκο.
  • Τσορίθο: Το αυθεντικό τσορίθο φτιάνεται από το ομόνυμο ζωάκι. Αντί αυτού επέλεξε κάποιο χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας σου, με πορτοκάλι, πράσο ή όποιο άλλο προτιμάς, ψήσε το, κόψε το σε κομματάκια και το τάπας είναι έτοιμο.
  • Πατάτας μπράβας: Είναι από τα πιο συνηθισμένα τάπας στην Ισπανία. Πρόκειται για πατατούλες που πρώτα βράζονται, μετά τηγανίζονται και σερβίρονται με έξτρα πικάντικη σάλτσα.
  • Ισπανική ομελέτα με πατάτες - τορτίγια ντε πατάτας: Τηγανίζεις πατατούλες και κρεμμύδι και στη συνέχεια περιχύνεις με τα αυγά που έχεις χτυπήσει καλά. Γυρνάς την τορτίγια (ομελέτα) για να ψηθεί καλά κι από τις δύο πλευρές κι όταν ροδίσει την αποσύρεις από τη φωτιά. Κόβεις σε κομματάκια σε σερβίρεις σε μικρά πιατάκια με οδοντογλυφίδες.
  • Ισπανικό χαμόν: Σερβιρισμένο σε πολύ λεπτές φέτες το χαμόν έχει λεπτή γεύση κι άρωμα που δε μοιάζει με κανένα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό που γνωρίζεις. Χαμόν σεράνο, Ιμπέρικο ή Ιμπέρικο ντε μπελότα, η επιλογή είναι δικιά σου.
  • Αλμποντίγας: Κεφτεδάκια παναρισμένα με αλεύρι αμυγδάλου και σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας. Αν σου φαίνεται μπελαλίδικο κάνε απλά κεφτεδάκια.

Τι θα πιείτε

Η σανγκρία έχει τον πρώτο λόγο.

Tip: Κόψε φρέσκο μηλαράκι και μερικές φετούλες πορτοκάλι μέσα στο κρασάκι για έξτρα άρωμα και γεύση.


Από τη Δήμητρα Γκούντρα