Ρύζι Soubise

25.02.2015
Απόλυτα αφομοιωμένο στην ελληνική κουζίνα και τις παραδόσεις της, το ρύζι, είτε πρόκειται για εισαγόμενο είτε για κάποια από τις περίφημες εγχώριες ποικιλίες, δένει αρμονικά με τις ωραιότερες γαστρονομικές δημιουργίες!

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 φλιτζάνι ρύζι basmati
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 5 κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
  • 1 πρέζα κρόκο Kοζάνης
  • 2 κουτ. σούπας balsamico
  • ?½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια κοτόπουλο στήθος τεμαχισμένο ή γαρίδες καθαρισμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με νερό και μόλις βράσει, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Aνακατεύουμε το ρύζι πολλές φορές και το βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Στο μεταξύ, ρίχνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον κρόκο Kοζάνης, αλατοπίπερο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σουρώνουμε το ρύζι και το βάζουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί για 45 λεπτά. Aνακατεύουμε αρκετά συχνά, με εξαίρεση τα τελευταία 10 λεπτά, όπου αφήνουμε να πάρει χρώμα το ρύζι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο ή τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8 λεπτά. Pίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για ακόμη 10 λεπτά μακριά από τη φωτιά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τον μαϊντανό.

Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης