Σαλάτα του χειμώνα & γλυκόξινο χοιρινό του Τζίμι Γκαρσία

22.01.2015

Υλικά για το χοιρινό με μουστάρδα και μέλι από τον Τζίμι Γκαρσία

800 γραμμάρια χοιρινό (κοιλιά)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
1 καρότο ολόκληρο, κομμένο σε μεγάλα χοντρά κομμάτια
1 κλωνάρι σέλινο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
3 αποξηραμένα βερίκοκα
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, (κρατάμε το ξύσμα για την μους σοκολάτα)
2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
λίγο ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Για την σαλάτα λαχανικών χειμώνα

2 αχλάδια
1 μπολ σαλάτα, όποια προτιμάς (πχ λάχανο, μαρούλι, σπανάκι)
1 καρότο, κομμένο σε κορδέλες με αποφλοιωτή λαχανικών
1 μαγειρεμένο παντζάρι, κομμένο σε κύβους
1 γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
7 ραπανάκια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Για το χοιρινό: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C για 2 ½ ώρες

Πάρε ένα μπολ και ανακάτεψε το μέλι,τη μουστάρδα και τη μαρμελάδα βερίκοκο και περίχυσε με το μείγμα το χοιρινό. Άσε να μαριναριστεί η χοιρινή κοιλιά στο μίγμα του μελιού για όσο το δυνατόν περισσότερο - δύο ώρες αρκούν - στη συνέχεια, τύλιξέ το με πλαστική μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο για καλύτερα αποτελέσματα.

Βάλε όλα τα λαχανικά στο ταψί, τοποθέτησεε το χοιρινό πάνω από τα λαχανικά και πρόσθεσε νερό μέχρι να σκεπάσει λίγο το κάτω μέρος του κρέατος. Ψήσε στο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 2 ½ ώρες. Μετά από 2 ½ ώρες

Μετά από , αφαιρέστε το καπάκι και τοποθετήστε το χοιρινό σε ένα δίσκο και πίσω στο φούρνο. Γυρίστε τη θερμότητα για να 230C και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά για να πάρετε μια υπέροχη τραγανή κρούστα.

Βάλε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψί, περίχυσε με λίγο ελαιόλαδο, πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι και ψήσε για περίπου 20 λεπτά στους 180 C.

Για τη βινεγκρέτ της σαλάτας: Για να ετοιμάσεις τη βινεγκρέτ, θα χρησιμοποιήσεις τους χυμούς από το ταψί, αφού πρώτα ξαφρίσεις το λίπος. Ένας καλός τρόπςο για να γίνει αυτό είναι να τοποθετήσεις τα υγρά που έχουν βγει μέσα σε ένα μπολ και να το βάλεις στην κατάψυξη για περίπου 15-20 λεπτά. Το λίπος θα παγώσει κι εσύ θα μπορέσεις να το ξύσεις εύκολα από την κορυφή αφήνοντας τη σαλτσούλα σου, δίχως λίπος έτοιμη για χρήση. Βάλε τη σάλτσα σε κατσαρολίτσα, πρόσθεσε το χυμό του ποτροκαλιού και μια πρέζα ξίδι. Πρόσθεσε τα τεμαχισμένα αχλάδια μέσα κι άσε να βράσουν με τη σάλτσα για 20 λεπτά. Μόλις τα αχλάδια μαλακώσουν αφαιρείς από τη σάλτσα και προσθέτεις λίγο αλεύρι καλαμποκιού για να δέσει.

Κόβεις τη σαλάτα σε ένα μπολ, ρίχνεις από πάνω το καρότο, το πατζάρι, την γλυκοπατάτα και τα αχλάδια σε φέτες και το ραπανάκι πριν περιχύσεις με τη σος.