Γαλακτομπούρεκο

25.11.2013

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1,25 L γάλα full fat
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
430 γρ. ζάχαρη
4 αυγά χωρισμένα
2-3 βανίλιες

Σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή φλούδα

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και όταν γίνει χλιαρό ρίχνουμε το σιμιγδάλι και τη μισή ζάχαρη.

Ανακατεύουμε συνέχεια πάνω στη φωτιά και μόλις αρχίσει το μίγμα να πήζει (όχι πολύ πηχτό), αποσύρουμε. Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Στο μεταξύ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ να ασπρίσουν.

Χτυπάμε χωριστά να ασπράδια μαρέγκα.

Αφού η κρέμα κρυώσει τελείως ρίχνουμε τις βανίλιες και τους κρόκους σιγά σιγά ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και την μαρέγκα λίγο λίγο ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης απαλά με κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα μεσαίο ταψί. Στρώνουμε ένα ένα, βουτυρώνοντας καλά, τα μισά φύλλα. Αφήνουμε να εξέχουν κι από τις δύο πλευρές εναλλάξ.

Ρίχνουμε προσεκτικά την κρέμα και κλείνουμε ένα ένα τα φύλλα που εξείχαν βουτυρώνοντας το καθένα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα και κόβοντας τα με ένα μαχαιράκι σύριζα στο ταψί αυτή τη φορά.

Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 60-65 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα καλό από πάνω.

Μόλις το βάλουμε στο φούρνο, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 7-8 λεπτά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει τελείως.

Βγάζουμε το ζεστό γλυκό από το φούρνο και σιροπιάζουμε λίγο λίγο με μία κουτάλα, με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα κόβουμε.

Τη συνταγή μας σύστησε το food blog "γευσις"