Ανθo-κολοκυθοκεφτέδες τραγανοί αλά Pandespani

18.10.2013
Όταν βλέπεις ένα τσούρμο ολόφρεσκους κολοκυθοανθούς νάχουν ξεμείνει στο καφάσι, δεν θες και πολύ για να κάνεις διαφορετική επιλογή απ' όσους ξεδιάλεξαν τα κολοκύθια και τους κατέταξαν σε δεύτερη μοίρα. Αν μάλιστα δεις το θέμα ανάποδα, όπως λέμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο, διόλου είναι λυπηρή μια τόσο ξεκάθαρη προτίμηση αφού τα «έμπειρα» χέρια τους έκαναν όλη τη δουλειά για σένα! Δεν είναι διπλά απολαυστικό να κάνεις κάτι νόστιμο με ό,τι πέρασε στα αζήτητα κάτω από τόσες μύτες;

Στο pandespani έχουμε γράψει για τους ωραίους θηλυκούς κολοκυθοανθούς, γεμιστούς με ρικότα και σπανάκι. Οι κολοκυθοκορφάδες όμως -όπως συχνά αποκαλούνται τόσο οι αρσενικοί τρυφεροί βλαστοί όσο και τα θηλυκά άνθη της κολοκυθιάς- κάνουν –μεταξύ άλλων- και καταπληκτικούς κολοκυθοκεφτέδες.

Η βασική συνταγή ανήκει στην νταντά μας, την περίφημη κυρία Ελένη, που τους κάνει εξαιρετικούς κι ώσπου να πεις κύμινο, αρωματισμένους μόνον με μπόλικο άνηθο (σχεδόν ένα ματσάκι). Αν θέλετε να τους δοκιμάσετε έτσι, απλώς παραβλέψτε τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα προαιρετικά υλικά.
Στην παντεσπανική κουζίνα μας, που με λόγο ή χωρίς οι πειραματισμοί δίνουν και παίρνουν, βρήκαμε άκρως ενδιαφέρουσα την εκδοχή με τον δυόσμο και την παρμεζάνα (ή πεκορίνο).
Όποιος κι αν είναι ο συνδυασμός που σας εμπνέει, δοκιμάστε τον με τους ‘ορφανούς’ κολοκυθοανθούς, που θα υπάρχουν σαν πρόκληση την επόμενη φορά στο μανάβικο. Οι σπιτικοί κολοκυθοκεφτέδες, τηγανισμένοι στο καλό λάδι, τραγανοί και μυρωδάτοι είναι ασύγκριτα καλύτεροι από αυτούς που τόσο ιντριγκάρουν την όρεξή μας όταν τρώμε έξω. Και πραγματικά γίνονται πανεύκολα και με ελάχιστο κόστος.

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά συν το τηγάνισμα. Μπορείτε να κάνετε το μείγμα των λαχανικών νωρίτερα και να το κρατήσετε στο ψυγείο. Επειδή θα βγάλει υγρά, προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι, αν χρειάζεται, πριν το τηγάνισμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
30 κολοκυθοανθοί καθαροί, ψιλοκομμένοι
1 κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο σε λεπτές ροδέλες
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
2-3 κ.σ. γεμάτες, αλεύρι
1 ματσάκι σχεδόν άνηθο ή 1/2 ματσάκι μαϊντανό και 6-8 κλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά: 2 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο, ζαμπόν σε μικρά κυβάκια
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Ετοιμάζετε τους ανθοκολοκυθοκεφτέδες: Πλένετε τους ανθούς των κολοκυθιών και τους αφήνετε να στραγγίξουν καλά και να στεγνώσουν. Σε άνετο μπολ βάζετε όλα τα λαχανικά, το αβγό και το αλεύρι και αναμιγύετε τα υλικά καλά. Αν βάλετε παρμεζάνα ή πεκορίνο, βάλτε λιγότερο αλάτι. Μην τσιγκουνευτείτε το πιπέρι, δίνει άρωμα.

Σε τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή) φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια, παίρνετε 1 κ.σ. από το μείγμα με το ένα και την μορφοποείτε μεταφέροντάς την στο άλλο ώστε να έχει ένα κάπως οβάλ σχήμα. Αδειάζετε (με προσοχή) στο καυτό λάδι τις γεμάτες κουταλιές, 6-8 τη φορά, ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να μην πέφτει ξαφνικά πολύ.

Τηγανίζετε για 1.5-2 λεπτά περίπου κάθε πλευρά, γυρίζοντας τους κολοκυθοκεφτέδες 1 ή 2 φορές, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκαφετί χρώμα και να είναι τραγανοί. Τους βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και συνεχίζετε το τηγάνισμα με το υπόλοιπο μείγμα, με τον ίδιο τρόπο.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τους ζεστούς κολοκυθοκεφτέδες σε καθαρό πιάτο και προσθέτετε μια φουντίτσα βασιλικό ή δυόσμο ή μαϊντανό για τη χαρά του ματιού. Μπορείτε να τους συνοδέψετε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού (γιαούρτι, αλατοπίπερο, ελάχιστο ελαιόλαδο) αρωματισμένο με ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα.

Περσισότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.