Κόκορας κρασάτος

03.06.2013

Yλικά

1 κόκορας κομμένος σε μερίδες

1 μπουκάλι κρασί αγιωργίτικο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

5 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες με πιρούνι)

1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

1/4 φλιτζανιού κονιάκ

200 γρ. μανιτάρια λευκά

250 γρ. κρεμμυδάκια κατεψυγμένα

2 δαφνόφυλλα

1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Βράζουμε σε κατσαρολάκι το κρασί μαζί με τη ζάχαρη και 2 σκελίδες σκόρδο μέχρι να μείνει το μισό. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε καλά τον κόκορα. Απλώνουμε το αλεύρι σε πιάτο, κυλάμε τις μερίδες του κόκορα στο αλεύρι και τις τινάζουμε να φύγει όσο περισσότερο γίνεται. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας καλά μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το υπόλοιπο σκόρδο, το σέλερι και το καρότο. Τα σοτάρουμε για 6 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κατεψυγμένα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ξαναβάζουμε τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κονιάκ, το θυμάρι και τη δάφνη, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για μία ώρα και 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζωμό κότας ή νερό. Σερβίρουμε αμέσως με μακαρόνια, ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ