Τάρτα σφολιάτα με καραμελωμένα πράσα

24.11.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1 πακέτο σφολιάτα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοτριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 2- 3 κουτ. σούπας ανθότυρο θρυμματισμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Λαδώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα (διαμέτρου 24 εκ.) με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε μέσα το 1 φύλλο της σφολιάτας, φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα. Τρυπάμε τη σφολιάτα με πιρούνι στον πάτο και τα τοιχώματα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 12-15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τη σφολιάτα να κρυώσει. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε. Σοτάρουμε τα πράσα με το λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα τα καραμελωμένα πράσα, το μπέικον και τα τυριά. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.