Σαλάτα βέτζι

01.10.2008
Για τους λάτρεις των λαχανικών!

Τι έχουμε:

Για 2-4 άτομα

  • 2 ματσάκια διάφορα λαχανικά (ρόκα, μαρούλι κ.ά.)
  • 4-5 σπαράγγια πράσινα
  • 2 καρότα
  • 5-6 φασολάκια
  • 3-4 ραπανάκια
  • 2 μικρές πατάτες Κύπρου
  • 1/2 φλιτζ. αρακά
  • 3 φλιτζ. νερό
  • Για τη σος:
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Ξεφλουδίζουμε το 1/4 από το κάθε σπαράγγι, κόβουμε έναν πόντο από το κάτω μέρος και τα ξεπλένουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα φασολάκια, τα κόβουμε στη μέση, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Κατόπιν, ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (ζιλιέν). Ρίχνουμε στην ειδική κατσαρόλα για λαχανικά στον ατμό, το νερό και το ζεσταίνουμε, για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε στην κατσαρόλα το ειδικό καλαθάκι και βάζουμε μέσα τα σπαράγγια, τις πατάτες, τα φασολάκια, τα καρότα και τον αρακά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν στον ατμό, για περίπου 6-8 λεπτά.

Πλένουμε τα φύλλα της ρόκας και του μαρουλιού, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Προσθέτουμε πάνω από τη ρόκα τα βρασμένα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Πλένουμε καλά τα ραπανάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε και αυτά στην πιατέλα και ετοιμάζουμε τη σος.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ την πιπεριά και το σκόρδο, προσθέτουμε το ξίδι, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε, έως ότου η σάλτσα γίνει ομοιογενής.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα βαλσάμικο αντί για σος.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.