Ορθή γεωργική πρακτική

08.07.2008
Ο απόλυτος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η μείωση των χημικών και μικροβιολογικών κινδύνων, καθώς και τα ασφαλή προϊόντα υψηλής ποιότητας, ίσως στο παρελθόν να έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως μία ολοκαίνουργια και επαναστατική μέθοδος, η «Ορθή Γεωργική Πρακτική» κάνει το ακατόρθωτο πραγματικότητα και μας χαρίζει μία καλύτερη ζωή γεμάτη υγεία!

Τα τελευταία χρόνια η υπερεντατική γεωργία με την αυξημένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων οδήγησε στη ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων οδήγησε με τη σειρά της στην αδυναμία της παραγωγικότητας των εδαφών.

Από την άλλη, η ανάγκη για κατανάλωση αγροτικών προϊόντων που διακρίνονται για την ασφάλεια και την ποιότητά τους έγινε ιδιαίτερα έντονη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να απαιτούν, από όλους τους εμπλεκόμενους στη διατροφική αλυσίδα, την εφαρμογή όσο το δυνατόν πιο υψηλών ποιοτικών προτύπων. Στόχος των πρωτύπων αυτών αποτελεί η διασφάλιση της θρεπτικότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν όλων των παραπάνω, οι σύγχρονες επιχειρήσεις τροφίμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναθεώρησαν τις αρχές λειτουργίας τους και υιοθέτησαν νέους κανόνες, θεσπισμένους με βάση την ανάγκη παραγωγής προϊόντων, υγιεινών και ακίνδυνων για τον καταναλωτή.

Η σύγχρονη γεωργία
Εν έτει 2007 λοιπόν, η σύγχρονη γεωργία, υπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονη εποχής, όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η συνετή χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, καθώς και η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων, υιοθετεί ένα ολοκαίνουργιο σύστημα καλλιέργειας, βασισμένο στις αρχές της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής», με αποτέλεσμα να ξεκινά ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο της γεωργίας, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Προϊόντα «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής»
Επειδή τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό σύνολο έχει έντονα ευαισθητοποιηθεί, οι καταναλωτές πέρα από τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά ποιότητας των προϊόντων, επιζητούν την προσθήκη νέων, όπως είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη θέσπιση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή και την ασφάλεια του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού, καθώς και την παραγωγή προϊόντων κορυφαίας ποιότητος, με πλήρως καταγεγραμμένη τη διαδικασία της παραγωγής τους.

Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ΕURΕΡGΑΡ
Επειδή ακριβώς το θέμα της ποιότητας των προϊόντων δημιουργούσε πάντοτε μεγάλη ανασφάλεια στους καταναλωτές, η «Ορθή Γεωργική Πρακτική» στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή προϊόντων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο ΕURΕΡGΑΡ.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο εμπορικό πρωτόκολλο, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο εγγράφων, που σχεδιάστηκε από τη διεθνή συνεργασία ευρωπαϊκών αλυσίδων λιανεμπορίου και αγροτικών φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα γενικό μοντέλο ορθής καλλιεργητικής πρακτικής που να εφαρμόζεται διεθνώς.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου «ΕURΕΡGΑΡ» είναι η αναγνώριση γεωργικών προϊόντων κορυφαίας ποιότητος και ασφάλειας από τις διεθνείς αγορές τροφίμων, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, καθώς και η διασφάλιση της εφαρμογής της καλύτερης πρακτικής στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγιεινή και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο χωράφι.

Εν ολίγοις... Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου EUREPGAP, αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για τους καλλιεργητές και τη βιομηχανία για να παράγουν ασφαλή προϊόντα και το κυριότερο, να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ιχνηλασιμότητα για απόλυτη προστασία
Με τον όρο «ιχνηλασιμότητα» εννοούμε τη σήμανση και την κωδικοποίηση του προϊόντος, έτσι ώστε να αναγνωρίζει κάποιος το όνομα του παραγωγού και την τοποθεσία του αγροτεμαχίου από όπου το προϊόν προήλθε. Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί ένα από τα κύρια μέρη του πρωτοκόλλου EUREPGAP και ελαχιστοποιεί τους ενδοιασμούς του καταναλωτή ως προς τις μεθόδους παραγωγής και την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνει, ενώ αυξάνει συγχρόνως την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία που τα διαθέτει.

Η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων
Σύμφωνα με τις αρχές της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» οι οποίες στηρίζονται στον απόλυτο σεβασμό του περιβάλλοντος, τόσο η ποσότητα, όσο και ο χρόνος εφαρμογής των λιπασμάτων καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειας, δηλαδή το είδος του φυτού και το στάδιο ανάπτυξής του.

Ακόμη, λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η σύσταση του εδάφους και φυσικά ο τρόπος λίπανσης.

Συγκεκριμένα, τα αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με νιτρικά, δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων για να αποφεύγεται η επιφανειακή απορροή.

Οσον αφορά τώρα τους χώρους αποθήκευσης των λιπασμάτων, αυτοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος όμβριων υδάτων και να βρίσκονται τουλάχιστον 50 μ. από επιφανειακά νερά, όπως λίμνες, ποταμούς, δεξαμενές, υδατοφράκτες κ.α.

Τέλος τα λιπάσματα πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλείς συσκευασίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα και να μειώνεται ο κίνδυνος διαρροής τους στο περιβάλλον.

Τα οφέλη της
Η «Ορθή Γεωργική Πρακτική» μας εξασφαλίζει ορθολογική Περιβαλλοντική Διαχείριση, όπως για παράδειγμα τη συνετή χρήση των υδάτινων πόρων στην καλλιέργεια ρυζιού, την υψηλή ασφάλεια των προϊόντων με τη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και φυσικά, προϊόντα κορυφαίας ποιότητας με πλήρως καταγεγραμμένη τη διαδικασία παραγωγής τους.

Είναι ασφαλέστερα τα προϊόντα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής;

Η απάντηση αναμφισβήτητα είναι θετική, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα, σε αντίθεση με αυτά της συμβατικής γεωργίας, ακολουθούν τις αρχές της Ορθής, Γεωργικής Πρακτικής.

Ετσι, πρόκειται για προϊόντα ποιοτικότερα και φυσικά ασφαλέστερα.

Τι είναι η «Ορθή Γεωργική Πρακτική»
Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο γεωργικής πρακτικής με πολυδιάστατους και πολυσήμαντους στόχους.

Αναλυτικότερα: Εκμεταλλεύεται με τον πιο παραγωγικό τρόπο τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ορθολογική χρήση τόσο των εισροών (π.χ. φυτοπροστατευτικών προϊόντων) στο αγρόκτημα, όσο και των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος.

Προσαρμόζει τα παραγόμενα προϊόντα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών, δημιουργώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Σε τι διαφέρουν οι καλλιεργητές-παραγωγοί της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής

Αναμφίβολα σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, οι καλλιεργητές-παραγωγοί της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος και περισσότερο προσεκτικοί και σχολαστικοί σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Το σημαντικό είναι ότι οι καλλιεργητές-παραγωγοί είναι απόλυτα ενημερωμένοι και καθώς διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις στρεμμάτων, κατατάσσονται στους επιχειρηματίες παραγωγούς που παρακολουθούν όλες τις παγκόσμιες τελευταίες εξελίξεις.

Ακόμη: Συμβουλεύονται γεωπόνους, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν αλόγιστα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οποιοδήποτε φυτοπροστατευτικό προϊόν χρησιμοποιείται, είναι εγκεκριμένο από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Χρησιμοποιούν στον κατάλληλο χρόνο τα κατάλληλα λιπάσματα τα οποία θα βελτιώσουν την απόδοση του προϊόντος.

Αυξάνουν, εν γνώσει τους, το καλλιεργητικό κόστος για να βελτιωθεί και η ποιότητα της πρώτης ύλης.

Χρησιμοποιούν τον τελειότερο εξοπλισμό, όπως θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τρακτέρ κ.α., που εξασφαλίζουν μία πρώτη ύλη απαλλαγμένη από ξένα σώματα, πέτρες, σκόνη κ.α.

Η Ορθή Γεωργική Πρακτική υιοθετεί πρακτικές παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και επιδιώκει τη μείωση των φυσικών, χημικών και μικροβιολογικών κινδύνων.

Αgrino
Η Agrino, διατηρώντας σταθερή τη θέση της στην κορυφή, όσον αφορά στις προτιμήσεις του Ελληνα καταναλωτή, από τη δεκαετία του 80 και με βασικό άξονα της στρατηγικής της, την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων τροφίμων κορυφαίας ποιότητας, για μία ακόμη φορά πρωτοπορεί και φέρνει την επανάσταση στην ελληνική αγορά.

Πρώτη λοιπόν στην Ευρώπη, εισάγει τη μέθοδο της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» στην παραγωγή ρυζιού, εξασφαλίζοντας κορυφαία ποιότητα στην καλλιέργεια και παραγωγή των προϊόντων της.

Διαθέτοντας έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και εξασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτικό έλεγχο υψηλού επιπέδου, τα προϊόντα ρυζιού της Agrino καλλιεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο παραγωγής αγροτικών προϊόντων EUREPGAP και φέρουν κωδικό πιστοποίησης γεωργικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τη διεθνή προδιαγραφή I.F.A. (Integrated Farm Αssurance).

Αξίζει να τονιστεί, ότι στις συσκευασίες προϊόντων ρυζιού της Agrino αναγράφεται το όνομα του παραγωγού και η περιοχή καλλιέργειας του προϊόντος, αποτελώντας ακόμα μια καινοτόμο πρωτοβουλία της εταιρείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι, η Agrino με σεβασμό στον σύγχρονο καταναλωτή, προβάλλει την προσπάθεια των αγροτών-παραγωγών της, οι οποίοι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αρχές της σύγχρονης γεωργίας, προσφέροντας προϊόνταγεμάτα υγεία!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ