Καρπούζι, ο «βαρόνος» των καλοκαιρινών φρούτων!

09.07.2008
Το καρπούζι είναι το πιο διαδεδομένο και αγαπητό φρούτο της εποχής, καθώς έχει την ιδιότητα να μας δροσίζει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό.

Το καρπούζι είναι το πιο διαδεδομένο και αγαπητό φρούτο της εποχής, καθώς έχει την ιδιότητα να μας δροσίζει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Το καρπούζι εξωτερικά είναι λείο με πράσινο χρώμα και σκούρες ή ανοιχτόχρωμες πράσινες ρίγες, ενώ το εσωτερικό του μέρος είναι ζουμερό, κόκκινου χρώματος και με πολλούς μαύρους σπόρους.

Το καρπούζι το βρίσκουμε σε ιστορικές αναφορές από το 2500 π.Χ. στα ιερογλυφικά της Αιγύπτου και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός του ότι το κατανάλωναν ως φρούτο, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό (αποτελείται κατά 90% από νερό), το μετέφεραν μαζί τους σε αποστολές ως αποθήκη νερού.

Το καρπούζι όμως είναι πλούσιο και σε βιταμίνες, κάλιο, φυτικές ίνες και λυκοπένιο, περιέχει λίγη ζάχαρη και καθόλου λίπη, ενώ η θερμιδική του αξία αναλογεί στις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Οταν αγοράζουμε καρπούζι, πρέπει να προσέχουμε να έχει συμμετρικό σχήμα, να μην έχει χτυπήματα και να είναι βαρύ και όχι κούφιο.

Οσον αφορά στη χρήση του, μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή σε φρουτοσαλάτες, να γίνει χυμός, γρανίτα, παγωτό, ενώ από τη φλούδα του μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

λάδι ελιάς...

Για εύκολο άναμμα
Εάν θέλουμε να ανάψουμε εύκολα και γρήγορα τα κάρβουνα της ψησταριάς μας, αντί για οινόπνευμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμποτισμένο χαρτί κουζίνας με λάδι ελιάς.

Νόστιμες σπιτικές μαρμελάδες
Εάν θέλουμε οι μαρμελάδες που φτιάχνουμε σπίτι μας να είναι ακόμη πιο υγιεινές, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι.

Απλώς πρέπει να θυμόμαστε, ότι τα 4 φλιτζάνια ζάχαρης ισοδυναμούν με 2 φλιτζάνια μέλι.

Για τα χέρια μας...
Εάν η κατσαρόλα που χρησιμοποιούμε έχει μεταλλικό καπάκι και λαβή, υπάρχει μια έξυπνη λύση για να το σηκώσουμε χωρίς να καούμε.

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα λοιπόν, σφηνώνουμε στη λαβή της κατσαρόλας ένα φελλό από κρασί, αφού ο φελλός έχει την ιδιότητα να μένει ανεπηρέαστος από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα να μπορούμε εύκολα να σηκώνουμε το καπάκι χωρίς να καούμε.

Φίλτρα καφέ στο λεπτό
Στην περίπτωση που μας τελείωσαν τα φίλτρα του καφέ για την καφετιέρα μας και δεν έχουμε για να φτιάξουμε τον καφέ μας, δεν απογοητευόμαστε, αλλά πλένουμε καλά μία μικρή λευκή πετσέτα κουζίνας και τη χρησιμοποιούμε ως φίλτρο. Δεν ξεχνάμε όμως, ότι πρέπει να πλύνουμε την πετσέτα, αμέσως μετά τη χρήση της.

Κέτσαπ και καθαριότητα
Για να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε άψογα τα χάλκινα σκεύη μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη κέσταπ, αφού εξαιτίας της υψηλής οξύτητάς της χρησιμεύει και ως άριστο καθαριστικό. Απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας λίγη ποσότητα κέτσαπ και στη συνέχεια περνάμε την επιφάνεια του χάλκινου σκεύους.

Το αφήνουμε με την κέτσαπ για περίπου 5 λεπτά και αφού το σκουπίσουμε, το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

Για σταθερότητα
Για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής πάνω στον πάγκο της κουζίνα μας, αντί για βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, μπορούμε να τοποθετήσουμε χαρτί κουζίνας ελαφρά βρεγμένο.

Για νόστιμο καλαμπόκι
Εάν θέλουμε να αλείψουμε με μαργαρίνη ένα ολόκληρο ψητό ή βραστό καλαμπόκι χωρίς να λερωθούμε, ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Αλείφουμε μια φέτα ψωμί του τοστ με αρκετή μαργαρίνη, βάζουμε το καλαμπόκι πάνω σε αυτή και κρατώντας τη φέτα σφιχτά με το ένα χέρι μας, αρχίζουμε να γυρίζουμε το καλαμπόκι για να απλωθεί η μαργαρίνη παντού.

Μια διαφορετική σακούλα σαντιγι
Εάν θέλουμε να γαρνίρουμε τα γλυκά μας με σαντιγί, αλλά δεν έχουμε όμως την ειδική σακούλα για σαντιγί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πλαστική σακούλα αποθήκευσης τροφίμων, κόβοντας τη μια γωνία της στο πάχος που επιθυμούμε.

Για σωστό κόψιμο
Εάν θέλουμε να ψιλοκόψουμε σπόρους από φινόκιο ή κύμινο χωρίς όμως να γεμίσουμε την κουζίνα μας με κομματάκια, απλώς βρέχουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε με λίγο νερό ή ελαιόλαδο. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο θα ψιλοκόψουμε τους σπόρους εύκολα και γρήγορα και το κυριότερο, χωρίς να πετάγονται δεξιά και αριστερά.

Αψογα φιλέτα ψαριού
Επειδή τα φιλέτα ψαριού στη μια πλευρά τους είναι συνήθως πολύ λεπτά με αποτέλεσμα να ψήνονται γρηγορότερα και να καίγονται, για να το αποφύγουμε, πριν ξεκινήσουμε να τα ψήνουμε, διπλώνουμε τη λεπτή άκρη τους προς τα επάνω και ύστερα τα βάζουμε στο ταψί και στη συνέχεια στο φούρνο.

Πασπάλισμα με μέτρο
Για να ελέγχουμε την ποσότητα του αλευριού που χρειαζόμαστε για να αλευρώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας ή ακόμη και το ίδιο το φαγητό χωρίς να λερωνόμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κοινή αλατιέρα, γεμισμένη με αλεύρι αντί για αλάτι.

Για καλύτερο ξεφλούδισμα
Εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα από το τζίντζερ σωστά, αντί για μαχαίρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι, γιατί σε αντίθεση με το μαχαίρι, το κουταλάκι ακολουθεί τις καμπύλες του τζίντερ και αφαιρεί εύκολα τη φλούδα του.

Για περισσότερη γεύση
Για να γίνει το κουάκερ μας πιο γευστικό, το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγη μαργαρίνη, για περίπου 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέσουμε το γάλα.

Πώς να φτιάξουμε

Υπέροχα ψητά κρεμμύδια
Για να ψήσουμε ομοιόμορφα ροδέλες κρεμμυδιών στην ψησταριά μας, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού, στη συνέχεια τα περνάμε σε μεταλλικές σούβλες και τα ψήνουμε, χωρίς όμως οι ροδέλες να διαχωρίζονται η μία από την άλλη.