Σοκολατένια τούρτα με κόκκινα βατόμουρα και ρούμι αλά Pandespani

23.12.2010
Αν ανήκετε στην σπάνια κατηγορία όσων δεν είναι μέγιστοι φαν της σοκολάτας ή αν -σαν εμένα- σας αρέσουν οι ειδικές εκδοχές σοκολατένιου γλυκού με όλη την γεύση αλλά να μην λιγώνεσαι όταν το τρως, βάζω στοίχιμα πως αυτή τη τούρτα που συνδυάζει κάτι από σουφλέ και ?παντεσπάνι, θα σας αρέσει.

Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα γλυκά ? γλυκά, αν ανήκετε στην σπάνια κατηγορία όσων δεν είναι μέγιστοι φαν της σοκολάτας ή αν -σαν εμένα- σας αρέσουν οι ειδικές εκδοχές σοκολατένιου γλυκού με όλη την γεύση αλλά να μην λιγώνεσαι όταν το τρως, βάζω στοίχιμα πως αυτή τη τούρτα που συνδυάζει κάτι από σουφλέ και ?παντεσπάνι, θα σας αρέσει. Κι επειδή συχνά τυχαίνει να χρειάζεται εμφανίσιμο επιδόρπιο που να γίνεται γρήγορα και μάλλον εύκολα, σας παραθέτω τη συνταγή, η οποία έχει και το σημαντικό προσόν πως δεν χρειάζεται ψυγείο.

Προετοιμασία: Μισή ώρα. Θα χρειαστεί μια φόρμα με αποκολλούμενο πάτο. Η τούρτα μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα (από το πρωί για το βράδι) και να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα διαμέτρου 22 εκατ. περίπου, η τούρτα θα έχει ύψος γύρω στα 6 εκατ. και θα δείχνει πιο εντυπωσιακή. Η συγκεκριμένη της φωτογραφίας έγινε (για ειδικούς λόγους) σε φόρμα 26 εκατ. και το ύψος της είναι 4-4.5 εκατ. Σχετικά εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Yλικά (για μια φόρμα 22-26 εκατ.)
150 γραμ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια ή τριμένη
50 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και 1-2 κ.σ. για το άλειμμα της φόρμας
50 ml κρέμα γάλακτος
50 ml ρούμι, κατά προτίμηση μαύρο
1 πρέζα αλάτι
7 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
50 γραμ. ζάχαρη
40 γραμ. αλεύρι
40 γραμ. κακάο σε σκόνη και έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
250 -300 γραμ. κόκκινα βατόμουρα πλυμένα και στεγνά

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη φόρμα: Την αλείφετε καλά με το έξτρα βούτυρο και την πασπαλίζετε με το έξτρα κακάο, που το έχετε βάλει σε σουρωτήρι.

Κάνετε το μείγμα: Ζεσταίνετε νερό σε κατσαρόλα στο όριο να μην βράζει, τοποθετείτε πάνω της ένα μπολ (μπεν μαρί) και μέσα τα κομμάτια της σοκολάτας να λιώσουν. Προσθέτετε ένα-ένα κομμάτι το βούτυρο, ανακατεύοντας και στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το ρούμι. Αποσύρετε.
Σε άλλο μπολ κτυπάτε τα απράδια μέχρι να στέκονται (όχι υπερβολικό κτύπημα) προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους, το αλεύρι (και αυτό σε σουρωτήρι) και το κακάο, ανακατεύετε να έχετε ένα ενιαίο μείγμα και το μεταφέρετε σιγά-σιγά στο μπολ με το βούτυρο και τη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσωματώνετε τα δυο μείγματα με τις λιγότερες δυνατόν κινήσεις.
Σημείωση: Eίναι σημαντικό σ’ αυτό το σημείο το μείγμα να μην ??παραζαλιστεί?. Κάντε μεγάλες σίγουρες κινήσεις με την σπάτουλα στο μπολ και μην το φοβάστε. Επίσης, αν κάνετε τη μαρέγκα στο μίξερ, όταν προσθέτετε τους κρόκους και τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποιήστε μεσαία ταχύτητα.
Αδειάστε το μισό μείγμα στη φόρμα και βάλτε ομοιόμορφα σε μια στρώση τα μισά βατόμουρα. Αδειάστε την υπόλοιπη ποσότητα και βάλτε πάνω της τα υπόλοιπα βατόμουρα. Ψήστε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Θα πρέπει βάζοντας ένα μαχαίρι στη μέση να βγαίνει σχεδόν στεγνό,
όχι εντελώς όμως. Μεταφέρετε την τούρτα σε σχάρα, την αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε την φόρμα.

Σερβίρισμα: Tην βάζετε σε πιατέλα και την σερβίρετε μόνη της ή με κρέμα γάλακτος.
Μπορείτε επίσης να κάνετε στα γρήγορα μια σάλτσα από βατόμουρα (έξτρα ποσότητα): Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ, σουρώνετε και προσθέτετε λίγη ζάχαρη (να είναι όσο γλυκιά σας αρέσει) και 1 κ.σ. ρούμι. Την σερβίρετε χωριστά.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ