Φασκόμηλο

10.04.2008
Το φασκόμηλο είναι πολυετές και θαμνώδες δέντρο το οποίο αγαπά ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες περιοχές με ξηρά και πετρώδη εδάφη.

Το φασκόμηλο είναι πολυετές και θαμνώδες δέντρο το οποίο αγαπά ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες περιοχές με ξηρά και πετρώδη εδάφη. Τα κλαδιά του είναι πυκνά, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές, ενώ τα φύλλα του είναι στενόμακρα, μυτερά, χνουδωτά και γκριζοπράσινα.

Το άρωμά του είναι δυνατό και παρά το γεγονός ότι καλλιεργείται κυρίως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, είναι εκλεκτό καρύκευμα και αφέψημα. Οι Αρχαίοι συγγραφείς μάλιστα, το εκθείαζαν στα συγγράμματά τους, χαρακτηρίζοντάς το ανώτερο ως αφέψημα ακόμα και από το ευρωπαϊκό τσάι.

Το φασκόμηλο το συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, με κυριότερες το χρυσάνθεμο, τη λουλουδένια και την ελαφρώς μοσχάτη.

Σύμφωνα με την ιατρική, τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής, των καψιμάτων και των τραυμάτων, ενώ το αφέψημά του είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας.

Οσον αφορά στη χρήση του στη κουζίνα μας, το χρησιμοποιούμε διαλυμένο σε διάφορους ζωμούς για να αρωματίσουμε τις συνταγές μας με χοιρινό κρέας και πουλερικά.

Για λιγότερο αλάτι
Μανιτάρια τα νόστιμα
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε φρέσκα μανιτάρια ή κατεψυγμένα αντί για κονσερβοποιημένα, γιατί μπορεί να έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Στην περίπτωση όμως, που χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια κονσέρβας, φροντίζουμε να τα στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια, τα ρίχνουμε μέσα σε χυμό φρέσκου λεμονιού.

Προσοχή στα αβγά
Εάν θέλουμε να μην απλώσουν τα αβγά μας στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα όταν τα κάνουμε ποσέ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξίδι ή χυμό λεμονιού.

Για τη μαρέγκα μας
Εάν θέλουμε η μαρέγκα μας να γίνει αφράτη, βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο, 30 λεπτά, πριν τα χτυπήσουμε.

Ακρως υγιεινα!
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, C, Ε, μαγνησίου και καλίου, οπότε πρέπει πάντα να τα έχουμε στο ψυγείο μας και να τα συμπεριλαμβάνουμε στην υγιεινή διατροφή μας.

Βερίκοκα ηλικίας 1 έτους
Για να διατηρηθούν τα βερίκοκά μας για τουλάχιστον ένα χρόνο, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση, να τα τυλίξουμε σε μια λαδόκολλα και να τα διατηρήσουμε μέσα σε μια σακούλα φύλαξης τροφίμων στην κατάψυξή μας.

Η πολλαπλή χρήση των αμυγδάλων
Τα ψημένα αμύγδαλα έχουν πιο σκληρή υφή από τα άψητα, γιατί το ψήσιμο αφαιρεί όλη τους την υγρασία. Γι αυτό στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική προτιμάμε να τα χρησιμοποιούμε άψητα. Ας θυμόμαστε όμως, όταν ανοίγουμε ένα πακέτο με αμύγδαλα να το φυλάμε απαραίτητα στο ψυγείο.

Λίγο περισσότερο...η λιγότερο;
Εάν σε μια συνταγή βάλουμε παραπάνω αβγά από αυτά που μας ζητάει, τότε πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του μπέικιν πάουντερ. Για κάθε παραπάνω αβγό μειώνουμε κατά μισό κουταλάκι το μπέικιν πάουντερ, ενώ αντιθέτως αν βάλουμε ένα αβγό λιγότερο, τότε αυξάνουμε κατά μισό κουταλάκι το μπέικιν πάουντερ.

Για το μπέικον...
Προκειμένου να μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού στο μπέικον, πριν το χρησιμοποιήσουμε, το ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 1-2 λεπτά.

Ξέρετε ότι
τα μαυρομάτικα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν μικρή ποσότητα νατρίου και καθόλου χοληστερόλη;

Σνακ υγιεινό και ελαφρύ
Εάν θέλουμε να απολαύσουμε ένα απογευματινό σνακ με πολλές βιταμίνες, μια επιλογή είναι να κόψουμε ένα λάχανο σε μεγάλα κομμάτια και να το περιχύσουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Πώς να απομακρύνουμε τα έντομα
Τα φύλλα δάφνης και το φασκόμηλο, πέρα από το ότι νοστιμεύουν τα φαγητά μας, είναι και φυσικά εντομοαπωθητικά, ιδανικά για να προστατεύσουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια μας από όλα τα ζωύφια.

Γευση... αγκιναρας
Μπορούμε να δώσουμε στις σούπες λαχανικών μια ξεχωριστή γεύση, εάν προσθέσουμε κομμάτια ψίχας αγκινάρας.

Λαχανάκια Βρυξελών στα πιάτα μας
Μπορούμε να συνδυάσουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά με έντονη γεύση και πολύ πικάντικα πιάτα. Καλό είναι βέβαια να ξέρουμε, ότι είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 2 μέρες από την αγορά τους.

Σέλινο για όλες τις χρήσεις
Για σούπες λαχανικών με διαφορετική μυρωδιά, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο σέλινο, ενώ για ακόμα πιο απολαυστικά γεμιστά, μπορούμε να ανακατέψουμε σέλινο μαζί με ρύζι. Μια άλλη ιδέα είναι να βράσουμε σέλινο μαζί με χυμό λεμονιού και να το σερβίρουμε σαν σος μαζί με βραστά λαχανικά.

Μια διαφορετική επιλογή
Αν παραβράσει το μπρόκολο και λιώσει, μπορούμε να το ανακατέψουμε με ρύζι και τριμμένο τυρί, δημιουργώντας έτσι ένα τέλειο συνοδευτικό για το ψητό κρέας ή τα μπιφτέκια μας.

Ψωμί με άλλη γεύση
Οταν φτιάχνουμε ψωμί ολικής αλέσεως, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα νερού της συνταγής μας,με μπίρα. Ετσι, το ψωμί μας θα αποκτήσει μια πιο πλούσια και ελάχιστα πικρή, αλλά ιδιαίτερα νόστιμη γεύση.

Τις μπανάνες
...Μπορούμε και να μην τις πετάξουμε

Αν οι μπανάνες μας ωριμάσουν πολύ, μπορούμε να τις κόψουμε σε στρογγυλές φέτες και να τις γευτούμε μαζί με γιαούρτι και δημητριακά.