Τα βασικά εργαλεία ζαχαροπλαστικής

10.04.2008
Τάρτες, κέικ, σου,κουλουράκια, μους, τούρτες, καθώς και αμέτρητες λιχουδιές μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν στην κουζίνα μας, αρκεί να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία!

Μάλιστα, ακόμη και τα πιο εντυπωσιακά γαρνιρίσματα μπορούν να μετατραπούν σε παιχνιδάκι, αρκεί να είμαστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επειδή λοιπόν η επιτυχία προϋποθέτει τη γνώση, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα βασικότερα εργαλεία ζαχαροπλαστικής από τα Cook-Shop, την πιο εξειδικευμένη αλυσίδα καταστημάτων με είδη κουζίνας και καλή επιτυχία!

Ατσάλινος πλάστης
Εξαιτίας του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένος, κυλάει πιο εύκολα πάνω στη ζύμη μας και καθαρίζεται χωρίς την παραμικρή δυσκολία, τρίβοντάς τον απλά με ένα βρεγμένο πανάκι.

Κόφτης ανανά
Με τον συγκεκριμένο κόφτη μπορούμε να έχουμε γρήγορα και εύκολα ζουμερές και τέλεια κομμένες φέτες ανανά κάθε στιγμή, έτσι ώστε να γαρνίρουμε τα γλυκά μας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Λειτουργεί όπως ένα τιρμπουσόν και αφαιρεί τον ανανά σε ομοιόμορφα «δαχτυλίδια», αφήνοντας το κέλυφός του ανέπαφο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως μπολ για φρουτοσαλάτες.

Χειροκίνητος πολυκόφτης
Ενας πολύτιμος συνεργάτης που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας! Διαθέτει τέσσερις ανοξείδωτους δίσκους, κόβει χοντρές ή λεπτές φέτες, πολτοποιεί και τρίβει φρούτα, όχι μόνο εύκολα, αλλά το κυριότερο, σε ελάχιστο χρόνο. Επίσης, χάρη στον πρωτοποριακό μηχανισμό της βάσης του, αφαιρεί τον αέρα, ώστε ο πολυκόφτης να κολλάει σαν βεντούζα σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μένοντας απόλυτα σταθερός. Τέλος, διαθέτει και υποδοχή για μπολ, ώστε οι τροφές να συλλέγονται απευθείας.

Φόρμες ζαχαροπλαστικής
Αντικολλητικές από χυτό αλουμίνιο. Είναι κατασκευασμένες από άριστης ποιότητας χυτό αλουμίνιο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν άψογο ψήσιμο, εξαιτίας της πολύ καλής διάχυσης της θερμότητας. Ακόμη, μας παρέχουν πανεύκολο ξεφορμάρισμα, λόγω της αντικολλητικής επιφάνειας, καθώς και φίνο αισθητικά αποτέλεσμα χάρη στα ποικίλα και καινότομα σχέδια. Οσο για τον καθαρισμό τους, αυτός γίνεται ιδιαίτερα εύκολα και μάλιστα είναι κατάλληλες και για το πλυντήριο πιάτων.

Μπεν μαρί
Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι υψηλής ποιότητας και το χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε διάφορα ευαίσθητα υλικά, τα οποία δεν πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με τη θερμότητα. Το μπεν μαρί, περιλαμβάνει δύο σκεύη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο και η χρήση του είναι απλή. Συγκεκριμένα, βάζουμε στο μεγάλο σκεύος το νερό, ενώ στο μικρό το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας, όπως για παράδειγμα τη σοκολάτα και στη συνέχεια, τοποθετούμε το μικρότερο σκεύος μέσα στο μεγαλύτερο με αποτέλεσμα το νερό του πρώτου σκεύους, καθώς βράζει, να ζεσταίνει γρήγορα το περιεχόμενο του δεύτερου σκεύους.

Σπάτουλα από σιλικόνη
Είναι η ιδανικότερη επιλογή για να απλώσουμε ομοιόμορφα την κρέμα ή τη σαντιγί πάνω στις τούρτες μας, τα κέικ, τις κρέπες και τις διάφορες δημιουργίες μας, αφού το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη μας δίνει άνεση στις κινήσεις μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα καταστρέψουμε το γλυκό μας.

Σιντριβάνι σοκολάτας
Με μία απαλή κίνηση, μπορούμε, χάρη στο νέο σιντριβάνι σοκολάτας, να δώσουμε στα γλυκά μας μοναδική σοκολατένια γεύση! Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ανοξείδωτο φοντί που αναβλύζει σοκολάτα, ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του, αφού μπορούμε απλά βουτώντας σ' αυτό μπισκότα, φρούτα, μπάλες παγωτού και οτιδήποτε άλλο φανταστούμε να τα μετατρέψουμε στη στιγμή σε σοκολατένια! Επίσης, αυτή η υπέροχη συσκευή είναι ιδανική για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει τους φίλους μας στις διάφορες εκδηλώσεις μας.

Συμβουλή
Καλό είναι να καθαρίζουμε τις φόρμες ζαχαροπλαστικής αμέσως μετά τη χρήση τους, έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε εύκολα τα υπολείμματα της ζύμης.

Δοσομετρητές υγρών - στερεών
Πραγματικά μας «λύνουν τα χέρια», γιατί αντικαθιστούν επάξια όλα τα εργαλεία μέτρησης, αφού υπολογίζουν όλων των ειδών τις ποσότητες. Εχουν ιδιαίτερο design, εργονομικό χερούλι, δεν λεκιάζουν και μάλιστα μπορούμε να τους καθαρίσουμε εύκολα, τοποθετώντας τους στο πλυντήριο πιάτων.

Ανοξείδωτο θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
Ακρως πολύτιμο και αναγκαίο για την επιτυχία των συνταγών μας, διαθέτει ειδικό κλιπ από σιλικόνη, που προστατεύει τα αντικολλητικά σκεύη.

Κορνέ
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία ζαχαροπλαστικής, με αμέτρητες χρήσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να γαρνίρουμε τις τούρτες μας με σαντιγί σε σχήμα ροζέτας, να φτιάξουμε σου και προφιτερόλ, να το γεμίσουμε με ζύμη της αρεσκείας μας για να φτιάξουμε κουλουράκια και μπισκότα σε διάφορα σχήματα κ.ά.

Κουπ πατ
Πρόκειται για λεπτές, μεταλλικές φόρμες, με επίπεδες πλευρές, οι οποίες μας επιτρέπουν να δίνουμε στις διάφορες ζύμες μας εντυπωσιακά σχέδια και σχήματα. Γεωμετρικά σχέδια, αγγελάκια, έλατα, αστέρια, κ.ά. τα κουπάτ υπάρχουν σε μία αμέτρητη και άκρως εντυπωσιακή ποικιλία από σχέδια και μεγέθη.

Κουταλάκια μεζούρες
Για να είμαστε σίγουροι για την ακριβή ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, τα συγκεκριμένα εργαλεία αποτελούν την ιδανικότερη λύση. Αναλυτικότερα, μικρές ποσότητες στερεών μετρώνται ιδανικά σε κουταλάκια του γλυκού ή κουταλιές σούπας ή σε υποδιαιρέσεις τους.