Αυτή είναι η πιο πολύτιμη τεχνική μαγειρέματος που εξοικονομεί χρόνο

30.08.2022
Αυτή είναι η πιο πολύτιμη τεχνική μαγειρέματος που εξοικονομεί χρόνο
Τι συμβουλεύει ένας επαγγελματίας σεφ

Είτε έχεις εμπειρία χρόνων είτε πρόσφατα ξεκίνησες να πειραματίζεσαι με τη μαγειρική, πιθανότατα θα έχεις μάθει μερικά κόλπα, είτε σχετικά με το σωστό ψήσιμο των λαχανικών, είτε με το πώς μπορείς να φτιάξεις τα ζυμαρικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει όμως ένα άλλο μυστικό, και έχει να κάνει με το πώς μπορείς να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου την ώρα που ετοιμάζεις ένα πιάτο.

Με διαφορά, η πιο πολύτιμη τεχνική μαγειρικής που εξοικονομεί χρόνο, είναι αυτή του mise en place. Αυτή είναι μια απλή μαγειρική δεξιότητα που περιλαμβάνει προσεκτική προετοιμασία του φαγητού και οργάνωση εκ των προτέρων. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να το κατακτήσεις και θα κάνει μια αξιοσημείωτη διαφορά στο πόσο εύκολα μπορείς να προετοιμάσεις γεύματα για ολόκληρη την εβδομάδα ή πόσο γρήγορα μπορείς να πάρεις το δείπνο στο τραπέζι γρήγορα.

Οι καλύτερες συμβουλές για έξυπνη προετοιμασία των εβδομαδιαίων σου γευμάτων

Τι είναι το mise en place;
Το Mise en place είναι μια γαστρονομική φράση που προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα που αναφέρεται στο «βάζοντας τα πάντα στη θέση τους» ή στη «συγκέντρωση» αντικειμένων μαζί.
Όσον αφορά το μαγείρεμα, ωστόσο, αυτό μεταφράζεται σε ρύθμιση του σταθμού εργασίας σου πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το πιάτο σου.

4 συμβουλές για ένα επιτυχημένο mise en place:

1. Διάβασε τη συνταγή πολλές φορές
Για να διασφαλίσεις ότι είσαι πλήρως έτοιμη να ξεκινήσεις το μαγείρεμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να διαβάσεις ολόκληρη τη συνταγή. Όχι μία, αλλά δύο φορές.
Καθώς διαβάζεις τα συστατικά και τα βήματα, κράτησε σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού σου για να μειώσεις την ποσότητα την τελευταία στιγμή.

2. Προετοίμασε όλα τα υλικά σου πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα
Αφού διαβάσεις όλα τα συστατικά σου, προετοίμασε τα πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα.
Για παράδειγμα, μια συνταγή μπορεί να χρειάζεται ένα μεγάλο καρότο, αλλά λέει επίσης ότι πρέπει να το πλύνεις, να το ξεφλουδίσεις και να το κόψεις σε ροδέλες. Επανάλαβε τη διαδικασία για κάθε υλικό και τοποθέτησε το καθένα σε ξεχωριστά μπολ. Ή, αν θέλεις να κάνεις τον καθαρισμό ακόμα πιο εύκολο, στρώσε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος με λαδόκολλα και ρίξε τα υλικά σε μικρούς σωρούς με χώρο μεταξύ τους για να τα πιάσεις και να τα χρησιμοποιήσεις όπως χρειάζεται.

3. Πάρε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς εκ των προτέρων
Εκτός από την κατάλληλη προετοιμασία καθενός από τα συστατικά για να είναι εύκολο να τα πετάξεις στο τηγάνι, το μπολ ή την κατσαρόλα, θα χρειαστεί επίσης να βεβαιωθείς ότι έχεις όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ετοιμάσεις τη συνταγή.
Αυτό θα σε βοηθήσει να μη ψάχνεις μέσα στα ντουλάπια για να βρεις το σκονισμένο σουρωτήρι καθώς τα ζυμαρικά που ήταν al dente μετατρέπονται γρήγορα σε χυλό.

4. Καθάρισε, καθάρισε, καθάρισε!
Για να βεβαιωθείς ότι το αποτέλεσμα σου είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να καθαρίζεις όσο προχωράς.
Αυτή είναι πιθανώς μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φράσεις που θα ακούσεις σε μια επαγγελματική κουζίνα. Για να κάνεις τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα, το καθάρισμα καθώς μαγειρεύεις θα αποτρέψει τη συσσώρευση των πιάτων μέχρι την οροφή μέχρι να τελειώσεις το μαγείρεμα. Θα σε βοηθήσει επίσης να αποτρέψεις τυχόν ατυχήματα που σχετίζονται με το μαγείρεμα, καθώς ψάχνεις για καθαρό χώρο στον πάγκο (για να βάλεις την καυτή κατσαρόλα) ή σχεδόν κόβεις το δάχτυλό σου (ενώ ψιλοκόβεις λαχανικά σε ένα υπερφορτωμένο ξύλο κοπής).