5 λάθη που πιθανόν να κάνεις στο μαγείρεμα και το φαγητό δεν βγαίνει όπως το θέλεις

26.10.2022
5 λάθη που πιθανόν να κάνεις στο μαγείρεμα και το φαγητό δεν βγαίνει όπως το θέλεις
Η τέχνη της μαγειρικής είναι μια πρόκληση, καθώς απαιτεί μεγάλη ικανότητα, χρόνο και αφοσίωση. Ο ιδανικός στόχος είναι να ετοιμάσεις ένα γεύμα που να ευχαριστεί τον ουρανίσκο σου, να μην κολλάει στον πάτο του τηγανιού και να μην καίει. Δυστυχώς, η μαγειρική δεν είναι για όλες μας, ακόμα κι αν κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Παρακάτω θα δούμε 5 λάθη που είναι πιθανόν να κάνουμε στο μαγείρεμα και το φαγητό δεν βγαίνει όπως το θέλουμε.

Μαγειρεύεις τα ζυμαρικά σε πολύ λίγο νερό

Η προετοιμασία των ζυμαρικών φαίνεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Πρέπει να λάβεις υπόψη κάποιους παράγοντες ώστε το μαγείρεμα να φτάσει στο σωστό σημείο. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις επαρκή ποσότητα νερού. Διαφορετικά, τα ζυμαρικά μπορεί να στεγνώσουν πολύ, να λασπώσουν ή να κολλήσουν στην κατσαρόλα.

Η λύση σε αυτά τα πιθανά προβλήματα είναι να υπολογίσεις περίπου τέσσερα λίτρα νερού για μισό κιλό ζυμαρικά. Ή, βεβαιώσου ότι η στάθμη του νερού είναι πολύ πιο πάνω από τα ζυμαρικά.

Δεν υπολογίζεις τους χρόνους μαγειρέματος κάθε συστατικού

Πολλές από εμάς ξεκινάμε σοτάροντας το σκόρδο, μετά το κρεμμύδι και τα άλλα καρυκεύματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γαρνιτούρα ή τις τροφές υψηλότερης πρωτεΐνης. Ωστόσο, κάνουμε ένα λάθος: το σκόρδο, για παράδειγμα, όταν είναι σε μικρά κομμάτια, συνεχίζει να μαγειρεύεται και καίγεται πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Καλό είναι λοιπόν να σοτάρεις πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο πριν τα υπόλοιπα υλικά. Από την άλλη, καθώς αποκτάς εμπειρία, είναι επίσης βολικό να μαθαίνεις ποια λαχανικά μαγειρεύονται γρήγορα και ποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Έτσι, θα τελειοποιήσεις τη σειρά με την οποία πρέπει να μαγειρέψεις κάθε υλικό.

Αλατίζεις στο τέλος και το παρακάνεις

Σε μερικές παλιές συνταγές, θα μπορούσες να διαβάσεις: «Πρόσθεσε αλάτι στη γεύση όταν τελειώσεις με το μαγείρεμα». Αν ακολουθούσες αυτή τη συμβουλή, το φαγητό θα ήταν πιθανώς πιο αλμυρό σε ορισμένα μέρη από ότι σε άλλα. Πρέπει επίσης να προσέχεις να μην προσθέσεις πολύ αλάτι γιατί μπορεί να χαλάσει το πιάτο.

Το σωστό είναι να προσθέτεις το αλάτι καθώς προσθέτεις τα υλικά και να δοκιμάζεις κατά διαστήματα. Έτσι φροντίζεις να απορροφάται και να ενισχύεται η γεύση, αλλά κυρίως να είναι ομοιόμορφη.

Χρησιμοποιείς μαχαίρι που δεν κόβει

Ένα μαχαίρι που δεν είναι κοφτερό είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται, καθώς μπορεί εύκολα να γλιστρήσει και να καταστρέψει το κρέας ή τα λαχανικά. Ή να τραυματίσεις τα δάχτυλά σου.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να έχεις ένα εργαλείο ακονίσματος. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρες ένα εξειδικευμένο άτομο που μπορεί να φτιάξει τα μαχαίρια σου.

Παραγεμίζεις το τηγάνι ή την κατσαρόλα

Αν και φαίνεται προφανές, συνήθως δεν θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε αρκετό χώρο στην κατσαρόλα ή το τηγάνι. Η υπερφόρτωσή του μπορεί να έχει πολλές συνέπειες. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί να γίνει σφιχτό και να γεμίσει υγρασία. Επιπλέον, καθώς πέφτει η θερμοκρασία, παράγεται ατμός. Επομένως, το φαγητό καταλήγει να μαγειρεύεται βράζοντας αντί να ροδίσει ή να τηγανιστεί.

Επομένως, συνιστάται μικρότερη ποσότητα φαγητού στην κατσαρόλα. Αν δεν έχεις μια κατσαρόλα επαρκούς μεγέθους, καλύτερα να το ψήσεις τμηματικά. Είναι βολικό επίσης να τυλίξεις ή να καλύψεις σε αλουμινόχαρτο, αυτό που έχει ετοιμαστεί για να διατηρήσει τη θερμότητα.