Πώς να κάνεις τα αβοκάντο να ωριμάζουν πιο γρήγορα

10.08.2022
Πώς να κάνεις τα αβοκάντο να ωριμάζουν πιο γρήγορα
Εφάρμοσε αυτό το εύκολο κόλπο!

Το να πετυχαίνεις ένα τέλεια μαλακό, ζωντανό πράσινο αβοκάντο μοιάζει κάπως σαν να κερδίζεις το λαχείο - γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Εάν είσαι κάποια που αγοράζει συχνά αβοκάντο, είσαι ήδη εξοικειωμένη με την ενοχλητική αναμονή μέχρι να ωριμάσουν. Συνήθως, χρειάζονται μερικές ημέρες για να μαλακώσουν όταν αποθηκεύονται στον πάγκο σου, αλλά αν χάσεις το σωστό παράθυρο χρόνου θα γίνουν καφέ και χυλώδη.

Ενώ ο σωστός προγραμματισμός είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, δεν είναι πάντα ρεαλιστικό όταν χρειάζεσαι ένα αβοκάντο. Ευτυχώς, υπάρχει ένα εύκολο κόλπο για να κάνεις τα αβοκάντο να ωριμάζουν πιο γρήγορα και το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια καφέ χάρτινη σακούλα.

Οι καλύτερες συμβουλές για έξυπνη προετοιμασία των εβδομαδιαίων σου γευμάτων

Μέθοδος χαρτοσακούλας
Εάν δεν έχεις δοκιμάσει να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσης στο παρελθόν, δοκίμασε αυτό: Περίπου δύο μέρες πριν θελήσεις να απολαύσεις ένα αβοκάντο, απλά τοποθέτησε το σε μια καφέ χάρτινη σακούλα και δίπλωσε το πάνω μέρος. Άφησε το στον πάγκο ή στο ντουλάπι και άφησε το να κάνει τη δουλειά του. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης χρήσιμη για άλλα φρούτα, όπως ροδάκινα, μάνγκο, δαμάσκηνα ή ντομάτες. Απλώς θυμήσου ότι αυτό το κόλπο λειτουργεί μόνο με μια καφέ χάρτινη σακούλα, καθώς οι πλαστικές σακούλες θα παγιδεύσουν την υγρασία και θα οδηγήσουν σε μούχλα.

Τσάντα με φρούτα
Για μια μικρή παραλλαγή στο παραπάνω κόλπο, τοποθέτησε το αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα με μια μπανάνα ή μήλο και δίπλωσε για να κλείσει. Αποθήκευσε το σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το δέρμα να γίνει πιο σκούρο πράσινο, το οποίο συνήθως διαρκεί μία έως τρεις ημέρες.

Εναλλακτικά, αν δεν έχεις άλλο φρούτο στη διάθεση σου, μπορείς να τοποθετήσεις το αβοκάντο σε ένα σακουλάκι με άψητο ρύζι και να το διπλώσεις για να κλείσει. Και πάλι, αποθήκευσε το σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το δέρμα να γίνει πιο σκούρο πράσινο.

Γιατί λοιπόν λειτουργεί το κόλπο της χάρτινης σακούλας; Η ωρίμανση είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης ενός αερίου που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο ουσιαστικά ξεκινά τη διαδικασία της αποσύνθεσης. Προκαλείται από τη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων, τη μετατροπή των αμύλων σε σάκχαρα και την εξαφάνιση των οξέων σε ένα κομμάτι του προϊόντος. Όλες αυτές οι διαδικασίες κάνουν ένα ροδάκινο, το αχλάδι ή το αβοκάντο πιο εύγευστο - θα έχει πιο μαλακή αίσθηση και γεύση πιο γλυκιά με λιγότερο οξύ, άμυλο και μαλακότερα κυτταρικά τοιχώματα - μόνο μέχρι ένα σημείο (όταν γίνει σάπιο). Επειδή το αέριο αιθυλένιο διαχέεται εύκολα, μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο φυτό από κύτταρο σε κύτταρο και σε γειτονικά φυτά. Πυροδοτείται επίσης από τη θερμότητα. Η τοποθέτηση ενός αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα επιτρέπει στο αιθυλένιο να πιάσει δουλειά.

Πώς να επιβραδύνεις την ωρίμανση του αβοκάντο
Από την άλλη πλευρά, εάν θέλεις να σερβίρεις γουακαμόλε στους καλεσμένους σου σε λίγες μέρες από τώρα και έχεις βρει ένα αβοκάντο που είναι σχεδόν πολύ μαλακό, υπάρχει ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να επιβραδύνεις την ωρίμανση. Απλώς τοποθέτησε τα ώριμα φρούτα σου στο ψυγείο. Η χαμηλότερη θερμοκρασία θα επιβραδύνει τις επιπτώσεις του αερίου αιθυλενίου.

Η κύρια λύση εδώ είναι να προγραμματίσεις εκ των προτέρων. Όταν βρίσκεσαι στο παντοπωλείο, σκέψου πότε θα ήθελες να απολαύσεις το αβοκάντο σου. Αν είναι σύντομα, επίλεξε ένα αβοκάντο με πιο σκουρόχρωμο δέρμα που έχει μια ελαφριά απαλότητα και είναι έτοιμο για κατανάλωση. Εάν έχεις λίγες μέρες πριν το σερβίρεις, πάρε ένα πιο σφριγηλό αβοκάντο με πιο πράσινη φλούδα. Και αν δεν έχεις μια καφέ χάρτινη σακούλα αλλά θέλεις να επιταχύνετε λίγο τη διαδικασία ωρίμανσης, τοποθέτησε τα αβοκάντο στον πάγκο με άμεσο ηλιακό φως.