Τα tips των ειδικών για τον τέλειο συνδυασμό κρασιών και τυριών

28.12.2020
Τα tips των ειδικών για τον τέλειο συνδυασμό κρασιών και τυριών
Πώς να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και να προσφέρεις μια γευστική εμπειρία

Μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής είναι σίγουρα ένα υπέροχο πλατώ τυριών σε συνδυασμό με μερικά νόστιμα κρασιά.

Δες και αυτό: 3 μυστικά για τέλειες μακαρονάδες κάθε φορά

Με τη βοήθεια επτά ειδικών στα κρασιά και τα τυριά, συγκεντρώσαμε ένα σύντομο εγχειρίδιο κρασιού και τυριού. Διάβασε παρακάτω όσα αξίζει να γνωρίζεις:

Η σωστή βάση
Για ένα υπέροχο πλατώ τυριών, αναζήτησε μια ποικιλία για να ευχαριστήσεις κάθε προτίμηση (ή μόνο τις δικές σου, εάν σκοπεύεις να το απολαύσεις μόνη σου). "Προσπάθησε να έχεις επιλογές από τυριά - κάτι παλαιωμένο, κάτι μαλακό και κάτι σκληρό", λέει η εισαγωγέας κρασιού της Vines Play, Chanile Vines. Εκτός από τις διαφορετικές υφές, λάβε υπόψη και τα χαρακτηριστικά του τυριού. "Πρόσθεσε κάτι γευστικά δυνατό για τους τολμηρούς και κάτι που θα αρέσει σε όλους, όπως ένα παλαιωμένο τσένταρ", συμβουλεύει ο διευθυντής κρασιού της Vivanterre, Cedric Nicasie. Για την τυροκόμο Lilith Spencer, μερικές φορές το λιγότερο σημαίνει περισσότερο. "Για να κάνεις μια πολύ τολμηρή εντύπωση, ειδικά αν πρόκειται για περισσότερα άτομα, σκέψου το ενδεχόμενο να προσφέρεις ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ενός μοναδικού τυριού με μια μεγάλη ποικιλία ζευγαριών για να αναδείξεις τη γκάμα του", προτείνει. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το ερευνήσεις έτσι ώστε να μπορείς να διαλέξεις μια ιδανική συνοδεία και να μοιραστείς την ιστορία του τυριού".

Πρόσθεσε συνοδευτικά
Αφού κάνεις την επιλογή τυριών, θα πρέπει να προσθέσεις διαφορετικά είδη συνοδευτικών, όπως σταφύλια ή σύκα για να προσθέσεις χρώμα και για να ενεργήσουν ως 'καθαριστικό' του ουρανίσκου μεταξύ των διαφορετικών τυριών", προτείνει η σομελιέ του Lieu Dit Winery, Genevieve Pelletier. Μερικές άλλες αξιόλογες επιλογές είναι καρυκευμένοι ξηροί καρποί, μαρμελάδα σύκο και αλλαντικά. Οι ελιές και το μέλι είναι επίσης ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Αυτό το είδες; Θα φτιάξεις κεικ; Ακολούθησε αυτά τα βήματα για τέλειο αποτέλεσμα

Κάνε ενδιαφέροντες συνδυασμούς
Αντιστάσου στον πειρασμό να επιλέξεις το ίδιο sauvignon blanc που πάντα επιλέγεις και να προτίμησε ένα μπουκάλι που θα κάνει την εμπειρία πραγματικά να ξεχωρίσει. "Ένα από τα αγαπημένα μου tips σε ό,τι αφορά τη γεύση είναι πως 'αν μεγαλώνουν μαζί, ταιριάζουν'", λέει η Vines. "Για παράδειγμα, η γαλλική περιοχή Brie είναι γνωστή και για τις ποικιλίες τανικού κρασιού, όπως το Beaujolais". Μερικές από τις επιλογές της για συνδυασμό περιλαμβάνουν αφρώδεις οίνους με Brie, κατσικίσιο τυρί με νεαρά λευκά κρασιά, μπλε τυρί με γλυκότερα κρασιά, τυρί πρόβειου γάλακτος με έντονα νεαρά κόκκινα και σκληρά ηλικιωμένα τυριά με ισχυρά, πολύπλοκα ερυθρά.

Μια άλλη κατεύθυνση που μπορείς να πάρεις για να κάνεις τέλειους συνδυασμούς, είναι αυτή της αφρώδους ποικιλίας. "Συχνά τείνουμε να επιλέγουμε ένα κόκκινο κρασί για να ταιριάξουμε με το τυρί. Ωστόσο, προσωπικά λατρεύω έναν πιο απροσδόκητο συνδυασμό όπως με μια σαμπάνια", λέει η ειδικός Julie Cavil.

Τέλος, κατά το στήσιμο του πλατώ, τοποθέτησε τα τυριά κοντά σε εκείνα με τα οποία προορίζονται να συνδυαστούν.