Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει η σαλάτα εκτός ψυγείου

16.02.2020
Πόση ώρα μπορεί να παραμείνει η σαλάτα εκτός ψυγείου
Μόλις τελείωσες το φαγητό σου αλλά περίσσεψε πολύ σαλάτα. Και τώρα, τι να κάνεις; Από τη μία λυπάσαι να την πετάξεις αλλά από την άλλη τίθεται το ερώτημα. Αν την αφήσεις έξω αρκετή ώρα θα είναι ασφαλής για να την καταναλώσεις αργότερα;

Η απάντηση είναι ότι οι σαλάτες μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου δύο ώρες - ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς κελσίου. Αυτό ισχύει τόσο για τις σαλάτες που γίνονται με πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το καλαμπόκι όσο και για τις σαλάτες που παρασκευάζονται με μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως σαλάτα με πατάτες, ζυμαρικά, αυγά ή κοτόπουλο.

Στην περίπτωση των πράσινων σαλατών, όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να ψύχονται μέσα σε δύο ώρες από την κοπή ή την αποφλοίωσή τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε κομμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων σαλατικών, τα οποία έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα.

Διάβασε και αυτό: Πόση ώρα μπορεί να μείνει το γιαούρτι εκτός ψυγείου

Όταν πρόκειται για τις σαλάτες που προαναφέραμε και άλλες σαλάτες που παρασκευάζονται με μαγειρεμένα τρόφιμα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει ότι είναι επικίνδυνο να τρως κάθε μαγειρεμένο φαγητό που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες ή και περισσότερο (ή 1 ώρα πάνω από 32 βαθμούς κελσίου). Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα όταν τα μαγειρεμένα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ 4,5 και 60 βαθμών κελσίου.

Εάν ετοιμάσεις μια σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα και δεν την καταναλώσεις μέσα σε δύο ώρες από την έξοδο σου από το σπίτι, φρόντισε να την αποθηκεύσεις μαζί με μια παγοκύστη ώστε να κρατηθεί κρύα, συνεπώς να είναι περισσότερο ασφαλής.

Όταν τελειώσεις το φαγητό σου, προσπάθησε να βάλεις τη σαλάτα το συντομότερο δυνατό πίσω στο ψυγείο.