Οι 3 πιο ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα

07.01.2020
Οι 3 πιο ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα
Οι ζουμερές μπριζόλες που αγόρασες πριν από λίγες εβδομάδες, βρίσκονται στην κατάψυξη, περιμένοντας να τις απολαύσει η οικογένεια. Απόψε, σκοπεύεις να ανοίξεις το μπάρμπεκιου και απλά να τις βάλεις στη σχάρα. Αλλά πρώτα, πρέπει να ξεπαγώσεις τις μπριζόλες. Και πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα: Κάποιες προσεγγίσεις για την απόψυξη των τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, να τις αφήσεις στο πάγκο όλη την ημέρα, δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι. Έχεις 3 επιλογές για την ασφαλή απόψυξη οποιουδήποτε τύπου φαγητού. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις για την κάθε μια:

1. Απόψυξη στο ψυγείο

Αυτή είναι σίγουρα η πιο εύκολη μέθοδος για την απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων - απλά να τα μεταφέρεις στο ψυγείο και περίμενε μέχρι να αποψυχθούν.

Μπορεί όμως να περιμένεις περισσότερο από όσο νομίζεις. Χρειάζεται συνήθως μια ολόκληρη μέρα για να αποψυχθεί ακόμη και μια μικρή ποσότητα κατεψυγμένων τροφίμων, όπως μισό κιλό κιμά ή ξεκοκκαλισμένα κοτόπουλα. Για ογκώδη τρόφιμα, όπως μια ολόκληρη γαλοπούλα, θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες χρόνος απόψυξης, για κάθε 2,5 κιλά φαγητού.

Όλη αυτή η αναμονή έχει και ένα όφελος, όμως. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της απόψυξης του ψυγείου είναι ότι δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις αμέσως το αποψυγμένο φαγητό. Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίζεις μια αλλαγή των σχεδίων της τελευταίας στιγμή.

Τα πουλερικά, τα ψάρια και ο κιμάς που έχουν αποψυχθεί στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν για επιπλέον 1 έως 2 ημέρες στο ψυγείο πριν από το μαγείρεμα. Το βοδινό κρέας, το χοιρινό, το αρνί ή το μοσχαρίσιο κρέας (ψητά ή μπριζόλες) μπορούν να φυλαχθούν σε ψυγείο για άλλες 3 έως 5 ημέρες μετά την απόψυξη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: Εάν αποφασίσεις να μη μαγειρέψεις το αποψυγμένο τρόφιμο, μπορείς να το επανακαταψύξεις με ασφάλεια μέσα στα ίδια χρονικά όρια.

Διάβασε και αυτό: 10 ιδέες για να μετατρέψεις το χοιρινό που έμεινε

2. Απόψυξη με κρύο νερό

Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι είναι πολύ γρηγορότερη από την απόψυξη του ψυγείου. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή εκ μέρους σου.

Για να ξεπαγώσεις το φαγητό, βύθισε τη σακούλα ή το πακέτο του φαγητού σε κρύο νερό της βρύσης. Ποτέ μην χρησιμοποιείς ζεστό νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τη θέρμανση του εξωτερικού στρώματος του τροφίμου σε θερμοκρασία όπου τα επιβλαβή βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Θα χρειαστεί να αλλάζεις το νερό κάθε 30 λεπτά για να εξασφαλίσεις ότι θα παραμείνει αρκετά κρύο.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο απόψυξης, μικρές συσκευασίες κατεψυγμένου κρέατος ή πουλερικών (περίπου μισό κιλό) μπορούν να αποψυχθούν σε μια ώρα ή λιγότερο. Για μεγαλύτερες ποσότητες, θα πρέπει να εκτιμήσεις περίπου 30 λεπτά χρόνου απόψυξης ανά μισό κιλό τροφίμου.

Μόλις το τρόφιμο αποψυχθεί εντελώς, θα πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως. Εάν υπάρξει αλλαγή στα σχέδια σου, μπορείς να καταψύξεις πάλι με ασφάλεια το φαγητό μόλις το μαγειρέψεις καλά.

Αυτό το διάβασες; 10 τρόφιμα που ίσως να μην γνώριζες ότι διατηρούνται στην κατάψυξη

3. Aπόψυξη με μικροκύματα

Ο φούρνος μικροκυμάτων, όπως είναι αναμενόμενο, προσφέρει την πιο γρήγορη μέθοδο απόψυξης των τροφίμων.

Ρύθμισε το φούρνο μικροκυμάτων στη ρύθμιση «απόψυξη» ή «50% ισχύος» κατά την απόψυξη για να βεβαιωθείς ότι τα εξωτερικά άκρα της τροφής δεν μαγειρεύονται ενώ το υπόλοιπο είναι ακόμα παγωμένο. Εάν αποψύξεις ένα πακέτο κρέατος, πουλερικών ή ψαριών που είναι σε κομμάτια, τα ξεχωρίζεις καθώς τα τρόφιμα ξεπαγώνουν.

Αν χρησιμοποιείς τη μέθοδο απόψυξης μικροκυμάτων, θα χρειαστεί να μαγειρέψεις τα τρόφιμα αμέσως μετά την απόψυξη. Αφού μαγειρέψεις τα τρόφιμα, μπορείς, αν θέλεις, να τα καταψύξεις με ασφάλεια.

Προσοχή όμως: Πώς να μην ξεπαγώνεις τα τρόφιμα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήσεις τα κατεψυγμένα τρόφιμά σου έξω στον πάγκο για να ξεπαγώσουν καθώς είναι εύκολο και είναι γρήγορο. Μην το κάνεις. Ούτε θα πρέπει να ξεπαγώσεις τα τρόφιμα με ζεστό νερό.

Το πρόβλημα και με τις δύο αυτές μεθόδους είναι ότι το εξωτερικό στρώμα της τροφής μπορεί να μείνει μεταξύ των θερμοκρασιών αναπαραγωγής βακτηριδίων 4 ° C και 60 ° C, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για να είναι ασφαλές.