Τι κάνεις τα αυγά που περίσσεψαν από το τραπέζι της Λαμπρής;

28.04.2019
Τι κάνεις τα αυγά που περίσσεψαν από το τραπέζι της Λαμπρής;
6 συνταγές του Τσελεμεντέ για τα πασχαλινά αυγά μετά το τσούγκρισμα

To Πάσχα σύμφωνα με την παράδοση βάφουμε αυγά. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα και είθισται να γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Το βάψιμο των αυγών συμβολίζει το κόκκινο χρώμα από το αίμα της θυσίας του Χριστού.

Εμείς θα σας δώσουμε εύκολους και πικάντικους τρόπους για να καταναλώσετε τα πασχαλινά αυγά, αφού τα τσουγκρίσετε βέβαια. Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο του Τσελεμεντέ και την αυθεντική έκδοση του 1960.

Ξεκινάμε με 4 συνταγές σάλτσας που μπορεί να συνοδέψουν τέλεια τα βραστά αυτά που έχουν... ξεμείνει.

Σάλτσα με γαρίδες
Ετοιμάζεις τη σάλτσα μπεσαμέλ κατά το γνωστό τρόπο. Βράζεις και καθαρίζεις τις γαρίδες. Περνάς τα κεφάλια και τα υπόλοιπα των γαρίδων από ψιλό τρυπητό σουρωτήρι. Προσθέτεις το χυμό που θα μαζέψεις, στη μπεσαμέλ και η σάλτσα σου είναι έτοιμη.

Σάλτσα «μπεαρνέζ»
Βράζεις σε μικρή κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, ένα κρεμμύδι, μαϊντανό, εστραγκόν και πιπέρι. Λιγοστεύεις τη σάλτσα με το βράσιμο. Τοποθετείς την κατσαρόλα σε μπεν-μαρί. Όταν η σάλτσα λιγοστεύσει σε 1 κουταλιά του γλυκού προσθέτεις σιγά-σιγά 3 κρόκους και 150 γραμ. βούτυρο δουλεύοντας συνεχώς. Πρόσεξε μόνο να μην βράσει.

Σάλτσα τομάτα
Λιώνεις λίγο βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτεις ένα ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι. Ρίχνεις κατόπιν λίγο αλεύρι και ροδίζεις. Προσθέτεις το περιεχόμενο ενός κουτιού ντομάτας. Γεμίζεις ένα ποτήρι νερό και το ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα. Βράζεις για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις και στο τέλος προσθέτεις ένα κομμάτι βούτυρο μεγέθους καρυδιού.

Σάλτσα κάρι
Τσιγαρίζεις στο βούτυρο ένα μεγάλο κρεμμύδι. Προσθέτεις 1 κουταλιά σούπας αλεύρι και 2 κουταλάκια του γλυκού κάρι. Ρίχνεις 2 ποτήρια γάλα ή ζωμό καυτό. Βράζεις 15 λεπτά αφού προσθέσεις προηγουμένως –αν θες- 25 γραμ. σταφίδες.

Και 2 συνταγές με αυγά σπεσιαλιτέ Τσελεμεντέ

Αυγά με κάρι

  • 6 σκληρά αυγά
  • 2 φλυτζάνια άσπρη σάλτσα
  • ½ κουταλιά γλυκού κάρι
  • 3 φλυτζάνια μαγειρεμένο ρύζι ζεστό
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Αναμιγνύεις το ζεστό ρύζι με τον μαϊντανό, το βούτυρο και το αλατοπίπερο.
  • Τοποθετείς σε βουτυρωμένη φόρμα σαβαρέν για να δώσεις σχήμα στέμματος. Ξεφορμάρεις σε στρογγυλή πιατέλα.
  • Αναμιγνύεις την άσπρη σάλτσα με το κάρι και προσθέτεις αν χρειαστεί 2 κουταλιές σούπας νερό ώστε το μείγμα να μην πήξει. Ρίχνεις τη σάλτσα στα αυγά τα οποία έχεις κόψει στη μέση. Τοποθετείς τα σκεπασμένα με σάλτσα κάρι αυγά στο κέντρο της πιατέλας. Σερβίρεται ζεστό.

Διάβασε επίσης: 8 μυστικά για τέλεια scrambled eggs

Ζαμπόν με αυγά πικάντικα

  • 8 αυγά σκληρά
  • ¼ φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο
  • ¼ κουταλιάς γλυκού σάλτσα γουόρστερ (υπάρχει έτοιμη στο εμπόριο)
  • ¼ κουταλιάς μουστάρδα
  • 1 κουταλιά γλυκού ψιλοκομμένο μαιντανό
  • 1 κουταλιά σούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/3 φλυτζανιού ψιλοκομμένο βρασμένο ζαμπόν
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

  • Κόβεις τα αυγά κατά μήκος
  • Πετάς τους κρόκους
  • Προσθέτεις το βούτυρο, τη σάλτσα γουόρτσερ, τη μουστάρδα , τον μαιντανό, το κρεμμύδι και το ζαμπόν από πάνω
  • Γεμίζεις τα ασπράδια
  • Τα τοποθετείς σε μια πιατέλα
  • Πασπαλίζεις με τυρί τριμμένο