Κόλπα για κρέας μαλακό & σούπερ νόστιμο! Μάθε τα όλα

31.12.2016
Το κρέας είναι από τα πιο κλασικά πιάτα σε ένα τραπέζι και ασφαλής επιλογή. Κι όμως όσο εύκολο κι αν φαίνεται το μαγείρεμά του, έχει κι αυτό τις τεχνικές και τα κολπάκια του. Μάθε όλα τα μυστικά για κρέας μαλακό και τρυφερό αλλά και πώς θα σώσεις την κατάσταση σε περίπτωση που το ψήσιμο ξεφύγει από τον έλεγχό σου.

Σου έχουμε όλα τα μυστικά για ψήσιμο στο φούρνο, στη σχάρα αλλά και για κρέας κατσαρόλας!

Τσέκαρέ τα όλα.

Για να γίνει το κρέας σούπερ μαλακό!

Υπάρχουν μερικά τρικ που κάνουν το κρέας τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα. Απο τα πιο γνωστά είναι αυτό της κόλα αλλά εμείς δεν το προτείνουμς. Τρία "μαγικά" συστατικά κάνουν όλη τη δουλειά και κάνουν το κρέας έξτρα τρυφερό και δεν είναι άλλα από τη ζάχαρη, το ακτινίδιο και το... τριαντάφυλλο. Μάθε περισσότερα σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ.

Για να μην κολλήσει το κρέας στη σχάρα

Υπάρχουν μερικά τρικ που εξασφαλίζουν ομοιόμορφο και σωστό ψήσιμο στη σχάρα. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις το κρέας από το ψυγείο λίγο πιο πριν και να λαδώσεις τη σχάρα με ένα πινελάκι ποτισμένο στο λάδι. Άλλο ένα βασικό είναι να αφήσεις τη σχάρα να κάψει καλά πριν βάλεις πάνω το κρέας αλλά και να το αλείψεις με μαρινάδα.

Για ζουμερό ψητό φούρνου

Καθώς ψήνεται το κρέας, τοποθέτησε μέσα στο φούρνο ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό. Η εξάτμιση του νερού θα εμποδίζει την πλήρη αφυδάτωση του κρέατος.

Παραψήθηκε το κρέας & στέγνωσε;

Ξεχάστηκες και το κρέας ψήθηκε λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να στεγνώσει; Λύσεις υπάρχουν. Σου προτείνουμε δύο.

Μια επιλογή είναι το γάλα - κατά προτίμηση το εβαπορέ. Ρίξε λίγο εβαπορέ στο παραβρασμένο κρέας και στη συνέχεια βάλε το σε ένα σκεύος με κλειστό το καπάκι. Άφησε ξανά το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά και στη συνέχεια απομάκρυνε τη κατσαρόλα απο το μάτι της κουζίνας. Οπως θα διαπιστώσεις ιδίοις όμασι, το γάλα θα ανακτήσει τα υγρά και θα κάνει ξανά το κρέας ζουμερό και νόστιμο!

Και για το ψητό κρέας;

Κόψε το κρέας σε μικρές λωρίδες, τοποθετησέ το σε μια ρηχή πιατελίτσα και από πάνω περίχυσε ντοματοπολτό ή ψιλοκομμένη ντοματούλα και κρεμμύδι. Από πάνω ρίξε λαδολέμονο ή καλύτερα λαδάκι με λάιμ, που έχει πιο γλυκιά γεύση και σέρβιρέ το. Το ζουμάκι από τη ντομάτα θα δώσει υγρασία και θα μαλακώσειο το κρέας, ενώ το κρεμμύδι, το λαδάκι και το λάιμ θα δώσουν γεύση και κανείς δε θα αντιληφθεί τη μαγειρική καταστροφή.

Ζουμερό κρέας στο γκριλ ο τρόπος

Συνήθως το κρέας όταν ψήνεται στο γκριλ γίνεται στεγνό και ξεραίνεται. Τι μπορείς να κάνεις για να το ψήσεις γρήγορα, χωρίς όμως να ξεραθεί;

Για να μείνει ζουμερό, κόψε το σε λεπτά κομμάτια, ομοιόμορφα μεταξύ τους και ψήσε τα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για λίγο χρόνο, αφήνοντας παράλληλα το πορτάκι της ηλεκτρικής κουζίνας έλάχιστα ανοιχτό.

Με τον τρόπο αυτό ο αέρας ανακυκλώνεται και το κρέας βγαίνει ζουμερό και πεντανόστιμο. Δοκίμασέ το!