Μαγειρικά τρικ για πατάτες που θ΄αφήσουν ιστορία

18.02.2016
Η πατάτα έχει τα μυστικά της! Ψητή, τηγανητή ακόμη και βραστή είναι λατρεμένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Μάθε απίθανα τρικ για υπέροχες πατάτες με κάθε τρόπο.

Η χρήσιμη γνώση: Φύλαξη & θρεπτικά στοιχεία

Για νόστιμες πατάτες το πρώτο και κύριο που πρέπει να προσέξεις είναι η φύλαξη! Οι πατάτες θέλουν σκιερό μέρος χωρίς υγρασία. Σε καμία περίπτωση ΜΗΝ τις βάλεις στο ψυγείο κι αυτό γιατί θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες σολανίνης στη φλούδα τους, μια τοξική ουσία για τον οργανισμό. Αλλά πέρα από την ασφάλεια, το ψυγείο αλλοιώνει και τη γεύση της πατάτας.

Συμπέρασμα: Τις πατάτες τις φυλάμε σε σκοτεινό, δροσερό, ξηρό μέρος χωρίς υγρασία.

Η τηγανητή πατάτα έχει κόλπα: Μάθε τα όλα στην επόμενη σελίδα

Η τηγανητή πατάτα έχει κόλπα

Ποιός μπορεί ν΄αντισταθεί στις σπιτικές τηγανητές πατάτες, ειδικά αν είναι καλοτηγανισμένες; Υπάρχει όμως σωστός τρόπος;

Ένα είναι το μυστικό: Η τηγανητή πατάτα θέλει τηγάνισμα σε πολύ καυτό λάδι (αυτό που στην καθομιλουμένη λέμε "να τσουτσουρίζει").

Επίσης:

* Ιδανικά το αλάτι μπάινει στο τέλος όπως επίσης και το τριμμένο τυρί που μπορεί να αναδείξει τη γεύση της πατάτας.

* Αν σου αρέσουν οι γευστικοί πειραματισμοί δοκίμασε να ρίξεις στο τηγάνι ένα κλωναράκι δεντρολίβανο που θα απογειώσει το άρωμα και τη γεύση της πατάτας. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι και η πάπρικα.

* Μια διαφορετική πρόταση για πατάτες τηγανητές είναι κι αυτή με τη "μαρινάδα" μπύρας. Μόλις κόψεις τις πατάτες και πριν τις τηγανίσεις, μούλίασε τις μέσα σε μπύρα για 1 με 2 ώρες και μετά τηγάνησέ τις σε καυτό λάδι.

Στην επόμενη σελίδα: Η βραστή πατάτα που θα λατρέψουν όλοι (ακόμη και τα παιδιά)

Η βραστή πατάτα που θα λατρέψουν όλοι (ακόμη και τα παιδιά)

Κανόνας πρώτος: Η πατάτα βράζεται με τη φλούδα κι όχι τυχαία. Τις πατάτες τις βράζουμε με τη φλούδα για ένα και κύριο λόγο: για να μη χάσουν τις βιταμίνες τους!

Κι αν σε προβληματίζει το καθάρισμα, σου έχουμε τα κόλπα που θα διαλύσουν κάθε δισταγμό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χαράξεις τη φλούδα της πατάτας (όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο) πριν το βράσιμο. Στη συνέχεια κι αφού τις βάλεις σε παγωμένο νερό να κρυώσουν με μια κίνηση και μόνο τις καθαρίζεις.

Κι από γέυση; Μάθε τα τρικ για πεντανόστιμες βραστές πατάτες

Το μυστικό βρίσκεται στα... μπαχαρικά και τα βότανα. Ρίξε μέσα στο νερό (ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις) εστραγκόν, δεντρολίβανο, ρίγανη, ο μαιντανό και δύοσμο ή ακόμη και λουίζα που θα δώσουν έξτρα άρωμα και γεύση! Το κόλπο είναι ίδιο και γι΄αρωματικό πουρέ!

Στην επόμενη σελίδα: Πατάτα φούρνου να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Πατάτα φούρνου να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Τα περισσότερα για το ψήσιμο της πατάτας στο φούρνο τα γνωρίζεις. Βότανα και μπαχαρικά ή και λίγο λεμονάκι δίνουν άρωμα και γεύση. Οι επιλογές πολλές για να διαλέξεις. Σου δίνουμε μερικές προτάσεις,

  • * Τριμμένο σκόρδο
  • * Ρίγανη και λεμονάκι
  • * Μουστάρδα & μέλι
  • * Δεντρολίβανο

Κι ένα έξτρα μυστικό: Για τραγανό αποτέλεσμα στο φούρνο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ρίξε από πάνω λίγη φρυγανιά τριμμένη.

Για το τέλος αφήσαμε ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν: Σνακ με φλούδες πατάτας!

Σωστά διάβασες! Αντί να πετάς τις φλούδες από τις πατάτες που μόλις ξεφλούδισες μπορείς να φτιάξεις με αυτές ένα υπέροχο σνακ, τηγανήζοντάς τες ή ψήνοντας στο φούρνο. Στη συνέχεια απλά τις πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι (κι αν θέλεις και λίη πάπρικα) και τις σερβίρεις σαν πατατάκια για να συνοδέψεις οποιοδήποτε ντιπ όπως για παράδειγμα γκουακαμόλε, λιωμένο τσένταρ ή και χούμους.

Προσοχή: Μη ξεχάσεις το σωστό πλύσιμο της πατάτας πριν το ξεφλούδισμα.