Οι μέτοικοι του αμπελώνα

16.11.2010
Πληθωρικά κόκκινα κρασιά από τις γνωστότερες ποικιλίες της Ευρώπης που ευδοκίμησαν στην Αυστραλία

Penfolds Magill Estate
Tο 1845, ο Dr Christopher Rawson Penfold και η σύζυγός του φύτεψαν στην αυλή τους μερικά κλήματα που έφεραν από τη Γαλλία. Σήμερα, η ομώνυμη εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. To Magill Estate διακρίνεται από αρώματα γλυκόριζας, ώριμων φρούτων, πιπεριού και ξύλου. Στόμα πλούσιο με ισορροπημένη οξύτητα και έμφαση στο φρούτο με παρατεταμένη επίγευση.

Shaw & Smith - Pinot Noir
Το 1989, τα ξαδέλφια Martin Shaw και Michael Hill Smith έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα δημιουργώντας ένα οινοποιείο παραγωγής premium κρασιών. Το Pinot Noir τους διακρίνεται από αρώματα φραγκοστάφυλου, φράουλας, σμέουρου και κερασιού. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου με έντονη γεύση κοκκινόσαρκων φρούτων, μαλακές τανίνες και φίνα επίγευση.

Jim Barry - The McRae Wood Museum Release
Ο Jim Barry προτιμά να καλλιεργεί τη γη του σαν απλός αγρότης και αυτό αντανακλάται στα κρασιά του. Το συγκεκριμένο βγαίνει τις καλές χρονιές, μένει για 10 χρόνια περίπου στο οινοποιείο και μετά κυκλοφορεί στην αγορά. Στη μύτη βγάζει αρώματα πηλού, σοκολάτας, cassis, μπαχαρικών και βανίλιας. Στόμα πολύ πλούσιο και πυκνό, με έντονες, αλλά μαλακές τανίνες και γεύση από μαύρη ελιά και κόκκινα ώριμα φρούτα.

Tyrell’s Rufus Stone
Η οικογένεια Tyrell’s παράγει εδώ και 150 χρόνια κρασιά από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Αυστραλίας. Το Rufus Stone προέρχεται από τη φημισμένη για τα Shiraz της McLaren Vale. Χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, πιπεριού, σταφίδας, σοκολάτας, κακάου και κανέλας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με μαλακές τανίνες και γεύσεις σοκολάτας και κερασιού. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.

Yalumba The Signature
Πέντε γενιές οινοποιών έχουν γράψει την ιστορία του παλαιότερου αυστραλέζικου οικογενειακού οινοποιείου. Το εξαιρετικό τους Signature, από Cabernet Sauvignon και Shiraz χαρακτηρίζεται από αρώματα φραγκοστάφυλου, σοκολάτας, δαμάσκηνου και νότες ευκαλύπτου. Στόμα με γεύσεις cassis και μαρμελάδας βύσσινου, καλοδομημένες τανίνες και επίμονη επίγευση.

Mαρiα Πετράκη