Οι ελληνικές ποικιλίες που θα σε ξετρελάνουν!

21.01.2010
Ενας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την ταυτότητα ενός κρασιού είναι η ποικιλία του σταφυλιού.

Ενας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την ταυτότητα ενός κρασιού είναι η ποικιλία του σταφυλιού. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 300 ποικιλίες. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές από αυτές χωρισμένες σε κατηγορίες λευκών και ερυθρών και στα επόμενα τεύχη θα ασχοληθούμε με την ξεχωριστή παρουσίαση κάθε ποικιλίας.

Ποικιλίες Λευκών σταφυλιών:
Αθήρι, Αϊδάνι, Ασύρτικο, Βηλάνα, Μονεμβασιά, Μοσχάτο Λευκό, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μπατίκι, Ντεμπίνα, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό.

Ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών:
Αγιωργίτικο, Βερτζαμί, Κοτσιφάλι, Κρασάτο, Λιάτικο, Λημνιό, Μαντηλαριά, Μαυροδάφνη, Μαύρο Μεσενικόλα, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχοφίλερο (κόκκινη ποικιλία που δίνει όμως λευκά κρασιά), Νεγκόσκα, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό

ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Η δημιουργία της Οινοποιητικής Μονεμβασίας εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου που έχει σχέση με την αναβίωση του οίνου ΜΑΛΒΑΖΙΑ και που περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες σόλο το φάσμα των δραστηριοτήτων: έρευνα-αμπελοκαλλιέργεια-σταφύλι-οινοποίηση-κρασί-εμφιάλωση-διάθεση-προβολή-εμπορία. Για το 2001 η εταιρεία βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα επιχείρηση της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εταιρεία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και τα κρασιά της έχουν επανειλημμένως βραβευτεί σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου με χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια.

Καστροπολιτεία
Τοπικός Μονεμβάσιος ερυθρός ξηρός οίνος. Λαμπερό κόκκινο χρώμα, με νότες κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Κατάλληλο συνοδευτικό για κρεατικά, ζυμαρικά και πιάτα με κόκκινες σάλτσες.

Μονεμβάσιος λευκός
Τοπικός Μονεμβάσιος λευκός ξηρός οίνος με χρυσοκίτρινο χρώμα. Συγκρατημένα αρώματα φρούτων με πλούσιο σώμα και ισορροπημένο. Συνοδεύει αρμονικά θαλασσινά, τυριά και πιάτα με λευκές σάλτσες.

Μονεμβάσιος ερυθρός
Τοπικός Μονεμβάσιος ερυθρός ξηρός οίνος. Κλασική ερυθρή οινοποίηση, παλαίωση για 9 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Χρώμα βαθυκόκκινο με αρώματα βύσσινου, κερασιού, μόκας. Ιδανικό συνοδευτικό για κόκκινα κρέατα, κυνήγι και τυριά.

Πετρουλιανός
Τοπικός Μονεμβάσιος λευκός ξηρός οίνος. Χρυσοκίτρινο χρώμα και φρουτώδες άρωμα. Διαθέτει μέτρια οξύτητα και πλούσιο σώμα. Συνοδεύει μοναδικά θαλασσινά, λευκά κρεατικά και λιπαρά τυριά.

Λαμπρίτσα
Τοπικός Πελοποννησιακός λευκός ξηρός οίνος προερχόμενος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Είναι λαμπερό, ζωντανό, με αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονιού και κίτρου. Έχει πλούσιο περιεχόμενο και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, λευκά κρεατικά και τυριά.

Λαλούδι
Επιτραπέζιος λευκός ξηρός οίνος προερχόμενος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Λευκοκίτρινο χρώμα, έντονα ανθικά και φρουτώδη αρώματα με πλούσιο σώμα και ισορροπημένο. Συνοδεύει θαλασσινά, τυριά και πιάτα με λευκές σάλτσες.