Μαθαίνοντας το αγιωργίτικο

07.05.2009
Μία από τις πιο εκλεκτές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Το συναντάμε και με τα ονόματα Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας και Μαυρούδι.

Μία από τις πιο εκλεκτές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Το συναντάμε και με τα ονόματα Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας και Μαυρούδι. Καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα αλλά και στους Νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Αττικής, καταλαμβάνοντας συνολικά μία έκταση, που ξεπερνά τα 20.000 στρέμματα.

Ωριμάζει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου. Χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώμα και μαλακές τανίνες που ανάλογα με το περιβάλλον και τον τρόπο καλλιέργειας μπορεί να δώσει ροζέ, ερυθρά αλλά και γλυκά κρασιά.

Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα ξηρά αλλά και τα ημίγλυκα και γλυκά ερυθρά κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος "Νεμέα".

Κτήμα Παλυβού
Το κτήμα Παλυβού βρίσκεται στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο στην αρχαία Νεμέα. Σε μια περιοχή που η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζεται χωρίς διακοπή για 3.500 χρόνια. Χαρακτηρισμένος τόπος ονομασίας προέλευσης για τη σημαντικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο. Πρόκειται για ένα παλιό αγρόκτημα με μια ιστορία πάνω από 150 χρόνια με καλλιέργειες αμπελιού, ελαιώνων και κορινθιακής σταφίδας. Χωρίς να είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς πότε φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι του κτήματος, σήμερα η 5η γενιά της οικογένειας, του Γ. Παλυβού, συνεχίζει παραδοσιακά την οικογενειακή φιλοσοφία όσον αφορά την ?οιότητα και τη συνέπεια.