Δείξε μου το ποτήρι, να σου πω πόσο κρασί θα πιείς!

18.06.2016
Αν θέλεις να πίνεις λιγότερο, δοκίμασε να αλλάξεις το σετ ποτηριών για κρασί που χρησιμοποιείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μεγαλύτερα ποτήρια μας κάνουν να πίνουμε περισσότερο.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το μέγεθος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά κι αυτό γιατί ξεγελάει τον εγκέφαλο δίνοντάς του το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμη ποσότητα για να καταναλώσουμε, οπότε πίνουμε το ποτό πιο γρήγορα απ΄ότι αν είχαμε ένα μικρότερο ποτήρι.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει. Για την απόδειξη των παραπάνω διεξήχθη πείραμα.

Το προσωπικό μπαρ σέρβιρε κρασί (ακριβώς την ίδια ποσότητα) σε ποτήρια διαφορετικών μεγεθών στους πελάτες. Όπως αποδείχτηκε η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 10% όταν χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερα ποτήρια.

Η έρευνα δηλαδή έδειξε πως αυξάνοντας το μέγεθος του ποτηριού - ακόμη κι αν η ποσότητα του ποτού παραμένει ίδια - οδηγεί τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία που μπορεί να συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί θεωρούν πως όλα είναι θέμα προσδοκίας, Θεωρώντας πως υπάρχει ακόμη ποσότητα πίνουμε το ποτό πιο γρήγορα κι έτσι οδηγούμαστε να παραγγείλουμε και δεύτερο.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα