Τα κόκκινα που θα σε μαγέψουν!

30.10.2009

Tο κόκκινο κρασί είναι συνδεδεμένο με τη διάθεση, τα εδέσματα και τις γεύσεις του χειμώνα. Κυρίως, όμως, το κόκκινο κρασί πάει παρέα με τις χειμωνιάτικες μέρες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν αρκεί μόνον η γεύση του αλλά είναι και η δομή του που το κάνουν να ταιριάζει περισσότερο με τα εορταστικά εδέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι απλώς και μόνον το χρώμα του κάνει το ανθρώπινο μυαλό να το επιλέγει συνειρμικά. Είναι έντονο, είναι λαμπερό, είναι επιθετικό, είναι ερωτικό. Είναι βανιλάτο, κερασένιο, με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρένιο και πιπεράτο, κι έρχεται να συνδυαστεί με τα εδέσματα αλλά και τη διάθεση της εποχής.

Το στόμα πλημμυρίζουν γεύσεις μεστές, πλούσιες, παχύρρευστες, σαρκώδεις, έντονες και πικάντικες, έτσι όπως είναι οι κρύες αλλά και γιορτινές βραδιές. Ιδού, λοιπόν, μερικά κόκκινα κρασιά που ταιριάζουν στις μέρες που έρχονται.

Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah: Η πορφύρα στο χρώμα, η ωρίμανση, το βανιλάτο περιβάλλον, η τσαχπινιά με τον πιπεράτο βιολετί χαρακτήρα του, τα μπαχάρια, και οι απαλές τανίνες το κάνουν γοητευτικό και γιορτινό. Απολαύστε το ή τολμήστε να το παλαιώσετε για 10 χρόνια.

Νέα Δρυς Αντωνοπούλου: Ενα από τα πιο τυπικά Cabernet της ελληνικής παραγωγής, με πορφυρένιο χρώμα, γεμάτο, στρογγυλό, πληθωρικό και στιβαρό. Το φρούτο του στέκεται απολαυστικά παρά τις έντονες τανίνες, που δηλώνουν την παρουσία τους για αρκετά χρόνια.

Κτήμα Δρυόπη Reserve: Μία από τις ωραιότερες Νεμέες που κυκλοφορούν. Σπάνιο αρωματικό μπουκέτο που το απαρτίζουν τα αρώματα του βύσσινου της σοκολάτας, των μπαχαρικών, της βανίλιας και του καπνού, ενώ γευστικά επικρατούν η σοκολάτα γάλακτος και οι μαλακές τανίνες.

Οινότρια Γη: Ο συνδυασμός του Cabernet Sauvignon και του Syrah γεννά ένα πληθωρικό χαρακτήρα, με έντονα φρουτώδη αρώματα, ενώ οι έντονα καπνιστές και μπαχαρένιες νότες του επιβάλλονται. Ογκώδες και σαρκώδες, πραγματικά εντυπωσιάζει.

Ερυθρός Παπαγιαννάκου: Από τον συνδυασμό του Αγιωργίτικου με το Cabernet γεννιέται ένας ερυθρός κερασένιος και βοτανικός οίνος με γεμάτο στόμα και έντονες τανίνες, που του δίνουν μια πλούσια αίσθηση.

Tempranillo Pavlidis: Είναι το πρώτο κρασί που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με αυτή την ισπανική ποικιλία. Λαμπερό, ρουμπινί χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με κυρίαρχο το μαύρο πιπέρι, σε βαρελάτο φόντο.

Διάπορος Κυρ Γιάννη: Ενα Ξινόμαυρο από τα καλύτερα αμπέλια, λίγες σταγόνες από Syrah, ωρίμανση σε βαρέλι και μια κομψή φιάλη Βουργουνδίας δημιουργούν τον Διάπορο, με αρώματα από ώριμα μαύρα φρούτα, σοκολάτα, καπνό και πιπέρι, λιπαρή αίσθηση και καλοδομημένες τανίνες.

Μικροκλίμα Παπαϊωάννου: Η Νεμέα σε μία από τις καλύτερες εκδόσεις της, με πυκνό και πολυσύνθετο χαρακτήρα, την αίσθηση συμπύκνωσης, τα αρώματα των μαύρων φρούτων, της σοκολάτας γάλακτος, των μπαχαρικών και του καπνού και τις δυνατές τανίνες.

Οβηλός: Η έκδοση του Cabernet από το κτήμα Βιβλία Χώρα, με την αυστηρότητα και τον σεβασμό που απαιτεί η ποικιλία. Αριστοτεχνικό κρασί, με μαρμελαδένια αρώματα βατόμουρου, και νότες από κέδρο, καπνό και δέρμα.

Ιανός: Ενα κρασί της καλής ευρωπαϊκής σχολής που σε συναρπάζει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το Cabernet και το Syrah δίνουν ένα κρασί με αρώματα βύσσινου, σταφίδας και κουφέτου ενώ στο στόμα έρχεται αυστηρό, τανικό και στιβαρό.

Cabernet Sauvignon Παπαγιαννάκου: Ενα από τα Cabernet που βγαίνουν στη Μεσσηνία, όπου η ποικιλία έχει βρει τον τόπο της και μεγαλουργεί. Ωριμάζει σε βαρέλι και αναδεικνύει ευγενικές τανίνες, βοτανικά αρώματα και μαρμελαδένια κόκκινα φρούτα.

Domaine Helios Grand Reserve Semeli: Ενα πυκνό και στιβαρό Αγιωργίτικο που δίνει μια Νεμέα με όμορφα αρώματα κερασιού και βύσσινου, γλυκόπιοτη αίσθηση, ζωντανές τανίνες, νύξεις σοκολάτας, βανίλιας και μπαχαρικών σε ένα γοητευτικό σύνολο.

Από τον Νίκο Μαούνη