Η αριστοκρατία της τεκίλα

15.11.2014
Μια τεκίλα που τηρεί την παράδοση, τη γευστική απόλαυση και τον χαρακτήρα του Μεξικού αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρέσβης του premium πνεύματος των καιρών.

Βέβαια, υπάρχουν τεκίλες και τεκίλες. Η μύησή μου στον κόσμο της premium τεκίλας ήταν απρόσμενη, αλλά οριστική. Ηταν όταν συνάντησα τον Μεξικανό Enrique de Colsa Ranero, master distiller της Don Julio, της πρώτης premium εκλεκτής τεκίλας, που ήρθε στην Ελλάδα για μια συνέντευξη.

Διψασμένη, παρήγγειλα ένα ανθρακούχο νερό, αλλά εκείνος με σιγουριά μου είπε. «Ασε να κανονίσω εγώ για εσένα». Σε λίγο, ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και μία φέτα λεμόνι ήρθε μπροστά μας και μαζί μια λευκή Don Julio με τόνικ.

Εκείνος, τελετουργικά και για αρκετή ώρα, ανασκάλεψε τα παγάκια ώστε να απελευθερωθούν τα έλαια και τα αρώματα της τεκίλας. Για τον εαυτό του, διάλεξε μια Reposado. Σε κοντό ποτήρι με 2 παγάκια. Το ποτό που έβαλα στο στόμα μου δεν είχε σχέση με ό,τι είχα μάθει ως τεκίλα. Ηταν «στρογγυλό», απαλό και αρωματικό.

Ξεχωρίζει από τις άλλες τεκίλες χάρη στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και στον χρόνο και την εμπειρία που απαιτείται για την παραγωγή της. Η τεκίλα προέρχεται από ένα προϊστορικό φυτό που μοιάζει κακτοειδές αλλά δεν είναι· την μπλε αγαύη (agave azul). Η τεκίλα Don Julio χρησιμοποιεί μόνον ώριμη αγαύη τουλάχιστον δέκα ετών από την περιοχή του Los Altos στα υψίπεδα του Jalisco, όπου το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες την κάνουν γλυκιά και εκλεπτυσμένη.

Υπάρχουν τρεις Don Julio με διαφορετική παλαίωση: Don Julio Blanco, Reposado και Anejo. Και οι τρεις «κυρίες» της οικογένειας Don Julio είναι χειροποίητες σε όλο το φάσμα παραγωγής τους, μέχρι και την επικόλληση της ετικέτας. Προτέρημά τους είναι ότι φέρνουν το πνεύμα του Μεξικού στην παρέα. Μια super premium προσέγγιση της απόλαυσης, σε όλες τις εκφάνσεις. Είτε τις πιει κανείς με πάγο είτε σε κοκτέιλ αποτελούν μοναδική γευστική εμπειρία.

Η Blanco είναι απλά εξαιρετική, η Reposado υφίσταται παλαίωση επί 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και η Anejo επί 18 μήνες. Αρώματα, χρώμα και γεύση στο μεγαλείο τους. Μια αίσθηση αριστοκρατικού πνεύματος και γνήσιας πολυτέλειας.

Τip
O καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τη Don Julio Reposado, σύμφωνα με τον master distiller Enrique de Colsa, είναι είτε σε κοντό ποτήρι με 2 παγάκια είτε σε κοκτέιλ για αυτούς που ξέρουν. Τα αρώματα της Don Julio Αnejo, πάλι, αναδεικνύονται καλύτερα όταν πίνεται σκέτη σε ποτήρι του κονιάκ.

Εκτός από την πάντα κλασική Margarita δοκιμάστε το εξαιρετικό κοκτέιλ El Diablo (Κάνε κλικ για να δεις πώς φτιάχνεται)

Από την Ντένη Καλλιβωκά