Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Οποιοδήποτε είδος έκφρασης αποτελεί βασικό συστατικό ψυχικής υγείας...»

29.07.2022
Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Οποιοδήποτε είδος έκφρασης αποτελεί βασικό συστατικό ψυχικής υγείας...»
Στην Κλειτορία Καλαβρύτων θα χτυπούν ως μία οι καρδιές του Μύθου και της Πραγματικότητας. Το 3ο Θερινό Σχολείο, με την παρουσία φοιτητών από την Ελλάδα και τις Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και 10 ακαδημαϊκών εκπαιδευτών, αλλά και τη σύμπραξη της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη, θα τοποθετήσει ξανά τον Μύθο ως ζωντανό οργανισμό, και όχι μονάχα ως παραβολή, μέσα στα σπλάχνα της πραγματικότητας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, υπεύθυνος των καλλιτεχνικών ομάδων στο ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γιάννης Αναγνωστόπουλος μιλά στο womenonly.gr για τη Διεθνή Ακαδημία Μύθου που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο για ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Το τρίτο θερινό σχολείο ανοίγει τις πύλες του στην Κλειτορία Καλαβρύτων!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΛΑ

Πώς εμπνευστήκατε το Θερινό Σχολείο;

Η έμπνευση έχει να κάνει με την ανάγκη… Την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για έκφραση, για ψυχολογική και ψυχική υποστήριξη με το πρίσμα της τέχνης και της επιστήμης. Αυτή ήταν η πηγή της έμπνευσής μου, η οποία προέρχεται από τα Σπήλαια των Καστριών. Ως εκπαιδευτικός και ως καλλιτέχνης ένιωσα αυτή την ανάγκη να γνωρίσω σε μαθητές και φοιτητές τους σημαντικούς ελληνικούς μύθους, όπως είναι ο μύθος του Μελάμποδα.

Τι ακριβώς αναφέρει ο μύθος του Μελάμποδα;

Ο Μελάμποδας έχει καθιερωθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία ως ο πρώτος ψυχοθεραπευτής της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς Προίτος του Άργους έστειλε τις δύο κόρες του στον θεραπευτή Μελάμποδα για να τις θεραπεύσει ύστερα από την κατάρα της θεάς Ήρας. Και το κατάφερε κάνοντας χρήση της υγιεινής διατροφής, του νερού των Σπηλαίων των Καστριών, που είναι πλούσιο σε λίθιο και το οποίο αποτελεί το Νο1 συστατικό των ψυχοφαρμάκων, καθώς και της ηρεμίας που προσφέρουν τα σπήλαια.

Η τέχνη θεραπεύει την ψυχή των ανθρώπων;

Φυσικά! Τη θεραπεύει μέσα από την έκφραση και τη δημιουργία. Οποιοδήποτε είδος έκφρασης αποτελεί βασικό συστατικό ψυχικής υγείας, οποιοδήποτε μικρό καλλιτεχνικό βήμα από κάθε άνθρωπο. Όποιος τραγουδάει δεν είναι υποχρεωτικά και τραγουδιστής. Έχουμε ανάγκη την έκφραση! Πολύ απλά…

Τα προηγούμενα δύο χρόνια το Θερινό Σχολείο απευθυνόταν σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ φέτος φιλοξενείτε φοιτητές από 5 διαφορετικές χώρες…

Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την πλήρη διασύνδεση του μύθου με την επιστήμη και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ταυτόχρονα αποτελεί και το πρώτο βήμα για τη σύσταση της Διεθνούς Ακαδημίας Μύθου. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στους φοιτητές.

Τι προσδοκάτε ως διευθυντής της Διεθνούς Ακαδημίας Μύθου;

Προσδοκούμε να γνωρίσει όλος ο κόσμος τις ευεργετικές ιδιότητες του σπηλαίου ως πολιτιστικό, τουριστικό και επιστημονικό προϊόν. Προσδοκούμε συνεργασίες με διεθνή πανεπιστήμια και διεθνή φόρουμ, που έχουν να κάνουν με την επιστήμη της Γεωλογίας, της Χημείας, της Σπηλαιολογίας, της Ψυχιατρικής, της Ψυχολογίας και να καταστήσουμε τον μύθο του Μελάμποδα σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο για ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται αυτό με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στη μεγάλη γιορτή-συνέδριο που πρόκειται να διεξαχθεί από 23 έως και 29 Ιουλίου συμμετέχουν και δύο σημαντικά πρόσωπα της Τέχνης, η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης…

Η συμμετοχή της Λίνας Νικολακοπούλου έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου. Η κυρία Νικολακοπούλου ανέλαβε να διδάξει στους φοιτητές την έννοια και τη δύναμη του στίχου. Η συμμετοχή του κ. Θωμαΐδη προέκυψε ύστερα από πρόταση δική μου, ώστε να πλαισιώσει την παρουσίαση της κυρίας Νικολακοπούλου με έναν πιο μελωδικό τρόπο. Εκείνος έχει αναλάβει να μιλήσει στους φοιτητές για την έννοια της ερμηνείας.

Τι ακριβώς θα δούμε αυτή την εβδομάδα;

Πρόκειται για μια εβδομάδα εισηγήσεων, ξεναγήσεων, εργαστηρίων ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, εργαστηρίων σεναρίου, και πολλά ακόμα και είναι δωρεάν για τους φοιτητές που συμμετέχουν και ανοιχτά για το κοινό.

Θεωρείτε ότι αυτή η διοργάνωση θα βοηθήσουν τα Καλάβρυτα να βγουν στο εξωτερικό με ένα άλλο πρόσωπο;

Δίνουμε μια διάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχτεί. Τα Καλάβρυτα έρχονται στο μυαλό μας ως ένας χειμερινός τουριστικός προορισμός, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και λόγω του Ολοκαυτώματος στις 13 Δεκεμβρίου. Τώρα εμείς βάζουμε τα Καλάβρυτα στον... χάρτη των Τεχνών και των Επιστημών.

Τι φιλοδοξείτε να κάνετε για την επόμενη χρονιά;

Να έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να δεχτούμε περισσότερους φοιτητές και, φυσικά, ο απώτερος σκοπός είναι να γίνει παγκοσμίως γνωστή η Διεθνής Ακαδημία Μύθου.