Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πέντε σχόλια και μία ευχή για τη σημερινή μέρα και για κάθε μέρα

08.03.2022
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πέντε σχόλια και μία ευχή για τη σημερινή μέρα και για κάθε μέρα
Λένε ότι στη ζωή σου τέσσερις γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο: Αυτή που σε γέννησε - H μητέρα σου. Αυτή που γεννιέται από τη μητέρα σου – Η αδελφή σου. Αυτή που είναι γεννημένη για σένα – Η σύντροφος της ζωής σου. Αυτή που γεννιέται από σένα – Η κόρη σου.

Κάθε χρόνο η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου και ο καθένας τιμά αυτήν την μέρα με τον δικό του τρόπο. Οι σύζυγοι προσφέρουν δώρα στις συζύγους τους, τα παιδιά δωρίζουν κάρτες στις μητέρες τους, οι αδελφοί λένε χρόνια πολλά στις αδελφές τους και οι άνδρες συνάδελφοι εύχονται στις γυναίκες συναδέλφους τους. Όλος ο κόσμος τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με διάφορους τρόπους.

Η δικιά μου ευχή για αυτή την ημέρα είναι να μπορέσει κάθε γυναίκα αυτού του πλανήτη, να απαλλαγεί από τον φόβο, την ενοχή που της επιβάλλεται και να βρει το θάρρος να είναι αυτό που πραγματικά θέλει να είναι, απαλλαγμένη από κάθε φόβο και καταπίεση.

Και επειδή μια ευχή δεν είναι ποτέ αρκετή, ζητήσαμε από πέντε δυναμικές Ελληνίδες το σχόλιο τους για την συγκεκριμένη ημέρα:

Παναγιώτα Βλαντή (Ηθοποιός)

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα σημαντική γιατί σηματοδοτεί μια τολμηρή πράξη, την πρώτη διεκδίκηση της γυναίκας για κάτι που πάλευε πάρα πολλά χρόνια ενώ από κάτω σιγόβραζε ένα ηφαίστειο. Άρα λοιπόν αυτή η μέρα και μόνο απαιτεί τον σεβασμό μας. Δεν είναι η μέρα που οι γυναίκες πάνε στα μπουζούκια. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια η γυναίκα πολεμά για την ανεξαρτησία της ακόμα και για την ψήφο της. Και το λυπηρό είναι ότι παρόλο που έχουμε φτάσει στο 2022 υπάρχουν κράτη στα οποία οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τους άντρες τους, δεν έχουν δικαίωμα στις σπουδές και δεν έχουν δικαίωμα στην ερωτική ικανοποίηση. Όλα αυτά με στεναχωρούν πολύ και με προβληματίζουν. Ακόμα και στη θρησκεία μας υπάρχει το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Δεν πρέπει λοιπόν να φοβάται ούτε τον άνδρα ούτε τίποτα. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα αλλά πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο, το οφείλουμε στους εαυτούς μας.

Χριστίνα Βίδου (Δημοσιογράφος)

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα τιμής, προς όλες εκείνες που πάλεψαν στο παρελθόν για έναν καλύτερο κόσμο και που τώρα - κάποιες – παλεύουν ... για την ίδια τους τη ζωή. Θύματα του συζύγου, του συντρόφου και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας που φοβάται ν ακούσει, να μιλήσει, να αντιδράσει. Η σκέψη μου, λοιπόν, είναι σε αυτές τις γυναίκες, αλλά και στις μάνες που χώρεσαν τη ζωή τους σε μια βαλίτσα και μέσα στο κρύο διανύουν το δρόμο της προσφυγιάς ... Πόση επανάληψη της ιστορίας, αναρωτιέμαι, μπορούμε να αντέξουμε;

Μαριάννα Τουμασάτου (Ηθοποιός)

Πολλές γυναίκες έχουν μπει στη λογική ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα για να γλεντήσουν. Όπως τα παιδιά στις Απόκριες που ντύνονται μεγάλοι και εμείς γελάμε. Όχι,δεν είναι έτσι. Αυτή η μέρα είναι για να θυμόμαστε ότι κάποιες άλλες γυναίκες πριν από χρόνια δώσανε τη ΖΩΗ τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να διεκδικούμε σιγά σιγά..Και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γιατί ότι νομίζαμε ότι κερδήθηκε, θέλησαν να μας το πάρουν πίσω δια της βίας. Όμως η γυναίκα έχει δύο τράχηλους οπότε καταλαβαίνεις ότι επί δύο τον σηκώνει τον ζυγό.

Ναταλία Αργυράκη (Δημοσιογράφος)

Εύχομαι να σταματήσουν οι γυναίκες να γίνονται ποστ στο ίνσταγκραμ ή τουίτ ή χάσταγκ. Εύχομαι να γίνονται τραγούδια και ποιήματα, να γίνονται αγκαλιές, να γίνονται έμπνευση. Να ΖΟΥΝ όπως θέλουν, όπως τους ταιριάζει. Χρόνια Πολλά, γυναίκες! Ας γράφονται ποιήματα αγάπης για εμάς, ας γίνεται Τέχνη από και για εμάς, ας γιορτάζουμε κάθε μέρα, ας φοράμε ό, τι θέλουμε, ας γινόμαστε μητέρες ή γιαγιάδες ή τίποτα από αυτά, ας γινόμαστε φίλες, σύντροφοι, σύζυγοι, ή τίποτα από αυτά, ας τραγουδάμε, ας γελάμε, ας εξελισσόμαστε. Ας γινόμαστε χαρούμενες, αυτό μόνο.

Μάρα Δαρμουσλή (Ηθοποιός)

«Όταν κατηγορείτε τις γυναίκες, όλες τα βάζουν μαζί σας. Όταν κατηγορείτε την καθεμία ξεχωριστά, όλες συμφωνούν», είπε η Λολομπρίτζιτα και είχε δίκιο. Εμείς ας προσπαθήσουμε για το «Όχι Όλες», «Όχι Μόνες», «Όχι Πια».

Νικολέτα Μακρή