Τζένη Θεωνά: «Τον Δήμο τον έχω ζηλέψει αρκετά στο παρελθόν οπότε έχει κάνει τον κύκλο του»

27.10.2020
Τζένη Θεωνά: «Τον Δήμο τον έχω ζηλέψει αρκετά στο παρελθόν οπότε έχει κάνει τον κύκλο του»
Τι απολαμβάνει στην τηλεοπτική σειρά «Τα καλύτερά μας χρόνια»; Σε ποια εποχή δεν θα ήθελε να βρίσκεται με τίποτα; Τι έβλεπε μικρή στην τηλέοραση; Ποια αστεία λογάκια λέει ο γιος της και ξεκαρδίζεται; Είναι ο γάμος με τον Δήμο Αναστασιάδη στα σχέδιά τους; Ποιος υποχωρεί και ποιος όχι; Ποιος ζηλεύει από τους δύο; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η Τζένη Θεωνά στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή την συμμετοχή της στην ολοκαίνουργια τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1.

Πόσα πράγματα έχεις ακούσει για εκείνη την εποχή όπου αναφέρεται η σειρά;

Δεν έχω μνήμες από εκείνη την εποχή γιατί εγώ γεννήθηκα τη δεκαετία του ’80. Έχω κάποια λευκώματα της μαμάς μου που έχουν τα σχέδια και τα ποιήματα και γράφει για τις ταινίες της εποχής κριτικές και απόψεις. Ουσιαστικά αποτυπώνουν υπέροχα το πνεύμα της εποχής όπου οι νέοι διάβαζαν και ονειρεύονταν και αντιστέκονταν. Αυτό είναι ένα συγκινητικό κειμήλιο εκείνης της εποχής, τα υπόλοιπα είναι λίγο – πολύ γνωστά σε όλους. Απολαμβάνω που μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη σειρά να ζήσω σε μια άλλη εποχή και η αναπαράσταση είναι πολύ πειστική. Αναφέρεται και σε πολιτικά και σε κοινωνικά γεγονότα. Βλέπουμε πως οι άνθρωποι βιώνουν την δικτατορία καθώς και την αντίσταση που ξεκινάει από τους φοιτητές. Αλλά και ορόσημα όπως την πρώτη προσελήνωση και την έλευση της τηλεόρασης στις ζωές των ανθρώπων και την ιστορία της μέσα από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ. Είναι ένα πολύ γοητευτικό ταξίδι νομίζω για όλους.

Αν και όπως είπαμε εσύ δεν έζησες μέσα σε αυτά «Τα καλύτερα μας χρόνια» αισθάνεσαι να την αγάπησες αυτή την εποχή μέσα από την σειρά;

Μου αρέσει πολύ η αισθητική της και που είναι μια εποχή που υπάρχει ακόμα μια αθωώτητα και ένας ρομαντισμός που σήμερα υπό αυτή την μορφή έχει εκλείψει. Υπάρχει μια επαναστατικότητα, οι άνθρωποι ακόμα επικοινωνούν με άλλους τρόπους, πολύ πιο άμεσους, η έννοια της γειτονιάς και της οικειότητας υπάρχει ακόμα περισσότερο απερίσπαστη σε σχέση με σήμερα όπου όλα συμβαίνουν μέσα από οθόνες και φωτογραφίες και σχόλια ψηφιακά οπότε έχει στοιχεία πολύ νοσταλγικά. Φυσικά υπάρχουν και πράγματα που είναι πολύ πίσω όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και πάνω απ'όλα βρισκόμαστε στη χούντα. Ακόμα και σε μία κωμική σειρά υπάρχει η ατμόσφαιρα του φόβου, της λογοκρισίας, της πολύ ουσιαστικής ανελευθερίας. Άρα σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε εκείνη την εποχή. Ευτυχώς είμαι ηθοποιός. Αυτό είναι το προνόμιο.

Και όντως εδώ υπάρχει μια σύμπτωση στην καριέρα σου με τη σειρά που παίζεις τώρα στην ΕΡΤ και με το spin off όπου πρωταγωνίστησες, της Λούφας και Παραλλαγής του Περράκη η οποία βασίστηκε στην ΥΕΝΕΔ στην εποχή της χούντας.

Ναι και στο ίδιο κανάλι και νιώθω συγκινημένη. Αυτό και αν είναι σύμπτωση.

Μικρή τι έβλεπες στην τηλεόραση;

Από τις πρώτες σειρές που έβλεπα ήταν οι Αυθαίρετοι, οι Απαράδεκτοι. Αργότερα την Αναστασία. Θυμάμαι ακόμα σαν χτες αυτή την αίσθηση που η μαμά μου τελείωνε τις δουλειές, εγώ διάβαζα και κάπως γινόταν μια μικρή παύση μέσα σε αυτόν τον αναβρασμό της προετοιμασίας και των εργασίων για να δούμε το επεισόδιο.

Τον σύζυγο σου, τον Δήμο Αναστασιάδη, τον συμβουλεύεσαι;

Ναι βεβαίως και εμπιστεύομαι πάρα πολύ το κριτήριό του. Είναι πολύ εύστοχος και καίριος σε όλα του σχόλια θεωρώ ότι το μάτι του έχει πολύ καλή αναλυτική ικανότητα και παράλληλα είναι άνθρωπος που το ένστικτό του λειτουργεί σωστά. Μόλις ξεπεράσω το πρώτο σοκ του εγωισμού που δεν αγαπά τις παρατηρήσεις μετά πράγματι είναι πολύ χρήσιμη η γνώμη του.

Ο ίδιος δέχεται συμβουλές από εσένα;

Ναι αμέ! Όταν με ρωτήσει που σημαίνει ότι χρειάζεται μια άποψη, συνήθως με ακούει αλλιώς πορεύεται μόνος του. Εγώ την άποψή μου στα μουσικά θέματα δεν μπορώ να τη δώσω αλλά στο κομμάτι του performing ή της επικοινωνίας, μπορώ να αποφανθώ.

Έχεις πει ότι ο ερχομός του παιδιού σας, έφερε μία ηρεμία στη σχέση σας. Από εκεί που δεν έκανε κανείς σας πίσω, τώρα, βρίσκετε νόημα να ζητήσετε συγγνώμη…

Ο ερχομός ενός παιδιού, η σχέση και το πώς την επηρεάζει είναι πράγματα δυναμικά, δεν είναι στατικά οπότε συνεχώς θα αλλάζουν. Εμείς προφανώς επειδή είχαμε μια πολύ θυελλώδη σχέση όταν ήρθε το παιδί, ανακαλύψαμε την αξία του να μην προκαλούμε, να υποχωρούμε προκειμένου να μην δημιουργηθεί μια ένταση, να σεβόμαστε περισσότερο την προσωπικότητα και τα όρια του άλλου. Οπότε το ζητούμενο είναι να λειτουργούμε και οι τρεις καλά μαζί αλλά να μπορεί και ο καθένας να υπάρχει όπως νιώθει καλύτερα. Και σαφώς χρειάζεται μια ισορροπία γιατί πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος να πέσει όλη η προσοχή στο παιδί και μετά να αρχίσεις να αποσύρεσαι από πράγματα, προκειμένου να υπάρχει μια ηρεμία.

Ποιος κάνει πιο εύκολα πίσω από τους δυο σας;

Κανείς! (γέλια) Δεν κάνει κανείς πίσω αλλά ο Δήμος κάνει λίγο πιο εύκολα μπροστά δηλαδή μπορεί λίγο πιο εύκολα να ξεπεράσει μια κατάσταση και να με παρασύρει και εμένα. Το καλό είναι ότι παρασύρομαι εύκολα. Έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά οπότε αυτό από μόνο του κάνει την χημεία μας λίγο συγκρουσιακή. Αλλά ο Αρίωνας όντως μας έχει φέρει ηρεμία και χαρά και πιο βαθιά σύνδεση.

Πόσο χρονών είναι ο Αρίωνας;

Τώρα είναι 18 μηνών και είναι αποκάλυψη ότι μπορούμε να συννενοηθούμε και να μιλήσουμε.

Δηλαδή λέει κουβεντούλες;

Λέει πολλά αστεία πράγματα. Λέει «παπάω» δηλαδή σ’ αγαπάω. Το αστείο είναι που εκεί που περιμένεις ότι αυτό που του λες δεν θα το καταλάβει του κάνεις μια ερώτηση και απαντάει με τον τρόπο του οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι το παιδί έχει αντίληψη και ότι καταλαβαίνει πολλά περισσότερα πράγματα απ΄ ότι νομίζεις. Πολλές φορές του μιλάμε αγγλικά μόνο και μόνο για να τον ακούμε να επαναλαμβάνει αυτά που λέμε. Είναι εξωφρενικά αστείο. Για παράδειγμα όταν είμαστε στο δρόμο μετράμε τα λεωφορεία και λέει bus, bus! (γέλια)

Ο γάμος είναι στα σχέδια σας (κορονοϊού επιτρέποντος);

Τώρα πια με αυτό που έχει συμβεί έχει χάσει λίγο τη θέρμη του και τη ζεστασιά του. Όλο το νόημα για εμένα ήταν να μαζευτούμε όλοι οι φίλοι οι γνωστοί και αγαπημένοι και να κάνουμε ένα πάρτι να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε, να γιορτάσουμε την ένωση και την διαδρομή που έχουμε διανύσει αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει. Με τον Δήμο είμαστε πια αρκετά χρόνια μαζί οπότε δεν ξέρω πια τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επιθυμία μας να παντρευτούμε.

Δεν είσαι από τις γυναίκες που θα ήθελες να φορέσεις νυφικό;

Ναι, μου αρέσουν τα νυφικά, οι γκράντε προετοιμασίες αλλά έχω ευτυχώς φορέσει αρκετά σε ρόλους. Έχω ζήσει πολύ κοκετοσύνη ένεκα της δουλειάς οπότε νομίζω ότι σιγά σιγά ολοκληρώνεται κάπως αυτός ο κύκλος. Νιώθω πλεόν μαμά, ώριμη γυναίκα οπότε τώρα νομίζω ότι είμαι αρκετά μακριά από την ιδέα να ντυθώ νυφούλα. Σαν εικόνα δηλαδή αυτό αρχίζει και απομακρύνεται. Αυτό που θα ήθελα είναι να κάνω ένα μεγάλο πάρτι για τον Αρίωνα που είχε γενέθλια και έκλεισε τον πρώτο του χρόνο αλλά έπεσαν μέσα στην καραντίνα και ούτε βάπτιση μπορέσαμε να κάνουμε.

Στο Instagram είσαι ιδιαίτερα ενεργή. Είναι μια μέθοδος επικοινωνίας και παράλληλα ένα… προσοδοφόρο χόμπι;

Είναι και τα δύο. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου και κυρίως την δουλειά σου γρήγορα και εύκολα και επίσης μπορείς να έχεις και κάποια έσοδα. Βέβαια κανένα κέρδος δεν έρχεται χωρίς κόστος. Το γεγονός βέβαια ότι κάποιος συνέχεια έχει πρόσβαση σε εσένα έστω και μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, αυτή η έκθεση προκαλεί και φθορά. Προσπαθώ να το χρησιμοποιώ με μέτρο και λέω «προσπαθώ» γιατί πολλές φορές το μέτρο χάνεται. Ωστόσο, έχω αποδεχτεί ότι έτσι είναι αυτή η εποχή και μοιραία θα πας με την εποχή σου. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να μείνεις ουσιαστικά εκτός ως και αδύνατον. Αργά ή γρήγορα όλοι αποκτούν social media και ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας είναι και κομμάτι της αγοράς και εργαλείο στα χέρια όλων μας.

Ο Δήμος τι γνώμη έχει για αυτό; Εκείνος δεν ασχολείται και πολύ από όσο ξέρω με τα social…; Έχεις αισθανθεί ποτέ να ζηλεύει που εσύ είσαι τόσο ενεργή;

Όχι! Tις περισσότερες φορές εγώ του δείχνω αν έχω ανεβάσει κάτι. Δεν είναι ζηλιάρης. Αντιθέτως χαίρεται και καμαρώνει και ξέρω ότι μου έχει βαθιά εμπιστοσύνη.

Εσύ τον ζηλεύεις;

Τώρα πια όχι, τον έχω ζηλέψει αρκετά στο παρελθόν οπότε έχει κάνει τον κύκλο του. Τώρα πια κάνω, θα έλεγα, και μια οικονομία δυνάμεων γιατί δεν έχω χρόνο και χώρο να μπω σε αυτό και να τρελαθώ. Βέβαια κι εκείνος είναι πια ώριμος και κατασταλαγμένος. Φυσικά, τα πάντα μπορούν να συμβούν στη ζωή γιατί έτσι είναι η ζωή οπότε αν κάτι συμβεί, όταν συμβεί, θα το αντιμετωπίσουμε, και εγώ κι εκείνος και όλοι μας.

Info:

Η Τζένη Θεωνά πρωταγωνιστεί στη νέα τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια».

Επίσης, παίζει στην ανατρεπτική σατιρική κωμωδία «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Εμπορικόν.