Μάρα Δαρμουσλή: «Ναι, θα ξαναπαντρευόμουν. Μια ζωή έχουμε, θα την ξεκοκαλίσω, θα την ξεζουμίσω»

20.10.2019
Μάρα Δαρμουσλή: «Ναι, θα ξαναπαντρευόμουν. Μια ζωή έχουμε, θα την ξεκοκαλίσω, θα την ξεζουμίσω»
Πώς ασχολήθηκε με την υποκριτική; Ένιωσε ποτέ ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου να την αντιμετωπίζουν με προκατάληψη; Τι λέει για τις αλλαγές που βλέπει επάνω της με το πέρασμα των χρόνων; Θα λάμβανε σήμερα μέρος στο GNTM; Μέχρι πού θα έφτανε για έναν έρωτα; Θα ξαναπαντρευόταν; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η Μάρα Δαρμουσλή στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» όπου πρωταγωνιστεί αυτή τη σεζόν.

Επειδή έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τον Αρκά και όχι να τον βλέπουμε, μπορείτε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα του έργου;

Είναι καλό και κακό το ότι έχεις ένα σκίτσο το οποίο μοιάζει –αν μου επιτρέπεται- στη λογική της αγιογραφίας. Δεν υπάρχουν εκφράσεις οπότε αυτό είναι καλό και κακό. Το καλό είναι ότι μας αφήνει μεγάλο περιθώριο να μπορούμε εμείς ως ζωντανοί οργανισμοί να έχουμε ελευθερία και όχι να ακολουθεί πιστά την κάθε ατάκα ο εκάστοτε χαρακτήρας. Επίσης, έχει και το νόημά του γιατί είναι τόσο δυνατό το κείμενο του Αρκά. Στις «Χαμηλές Πτήσεις» έχω ένα μικρό στιγμιότυπο –είναι η γνωστή σε όλους ιστορία με τον μπαμπά σπουργίτι και το σπουργιτάκι του. Εγώ όμως κάνω το σπουργιτάκι μιας σπουργιτίνας. Αυτό είναι ενσταντανέ με τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο. Ένα νεότερο έργο που ίσως να μην έχεις διαβάσει είναι το «Μαλλί με μαλλί». Και από εκεί έχουν επηρεαστεί και έχουν γίνει πολλά έργα όπως το λεγόμενο «Κομμωτήριο». Οι ατάκες εκεί δεν έχουν τελειωμό. Πρωταγωνίστρια εκεί είναι η κυρία Μαρίκα η οποία κόβει και ράβει και δεν θες να σε πιάσει στο στόμα της. Εγώ είμαι η πασαδόρος, είμαι η κομμώτρια η Στέλλα, η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου, οπότε με έναν τρόπο είναι σαν να περνάω τις συζήτησεις και κάποιες φορές μπορεί να ρίχνω και λίγο λάδι στη φωτιά. Επίσης, έχω ακόμα και έναν ρόλο στη Λουκρητία και στον Καστράτο τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Αγοράς, όπου αυτός ο ρόλος είναι ο αγαπημένος μου και ο πιο πονεμένος μου. Είναι μια γυναίκα η οποία είναι φουλ στις ορμόνες σε ένα σπίτι με ένα πλάσμα το οποίο είναι ευνουχισμένο και μια γυναίκα επίσης παροπλισμένη λόγω γήρατος.

Φαντάζομαι ότι περνάτε καλά και γελάτε πολύ στην παράσταση.

Το καλοκαίρι στις περιοδείες ήταν το κάτι άλλο. Στο μεταξύ υπάρχουν και κάποιες περσόνες εξαιρετικές οπότε δεν σταματάνε να σε αιφνιδιάζουν ακόμα και σε κάθε παράσταση.

Τι σας κάνει χαρούμενη;

Η διάθεση μου να θέλω να βρίσκω τη χαρά σε κάθε τι που κάνω. Έχω όμως και τα μπλουζ μου. Δεν γίνεται να είμαι πάντα χαρούμενη.

Νιώσατε ποτέ να σας αντιμετωπίζουν με προκατάληψη επειδή προέρχεστε από το χώρο του μόντελινγκ;

Και πριν από το μόντελινγκ, όλοι προερχόμαστε από το χώρο του σχολείου όπου όλοι κουβαλάμε τα σχολικά σύνδρομα πχ ότι εσύ είσαι καλύτερη ενώ εγώ είμαι λιγότερο καλή. Αυτά τα πράγματα δεν σταματάνε ποτέ. Και στο μόντελινγκ υπήρχε προκατάληψη γιατί ήμουν κοντή. Αν θες να υπάρχει προκατάληψη πάντα θα υπάρχει. Αυτό όμως προσπαθείς να το αντισταθμίσεις με άλλο τρόπο. Δηλαδή προσπαθείς με προσωπική δουλειά να γίνεσαι καλύτερη και να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς, αφοσιώνεσαι σε αυτό που κάνεις και όχι στο τι λέγεται για σένα. Και κάπως έτσι αυτό το ξεπερνάς. Εντάξει, δεν μπορούμε άλλωστε να αρέσουμε και σε όλους.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Τελειώνοντας τη δραματική σχολή και κάνοντας μεταπτυχιακό στο σωματικό θέατρο με ρώτησε τότε η καθηγήτρια στην κινησιολογία, η Φρόσω Κορρού, «γιατί θες να γίνεις ηθοποιός» και της απάντησα: «εγώ χορεύτρια θέλω να γίνω, αλλά μου έτυχε μια φράου καθηγήτρια στο χορό και σηκώθηκα και έφυγα». Εγώ είχα το μικρόβιο, να θέλω να πω μια ιστορία. Αν με ρωτούσες μικρή τι θα ήθελα να γίνω, θα σου έλεγα ότι θα ήθελα να γίνω σοφή να μπορώ να πω τα σωστά λόγια τη σωστή στιγμή. Πόσες φορές στη ζωή το έχουμε κάνει αυτό; Μάλλον θα θέλαμε να είναι όλες οι στιγμές έτσι. Με το θέατρο και ειδικά με τις τέχνες που έχουν να κάνουν άμεσα με το κοινό, έχεις αυτή την ευκαιρία. Το κοινό έρχεται απέναντί σου με μια καλή διάθεση και εσύ έχεις τη ευκαιρία να του παρουσιάσεις κάτι πολύ όμορφο, μια πολύ όμορφη ιστορία.

Με τι σας αρέσει να ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Στις 27 ώρες που έχει η μέρα (γέλια) ευελπιστώ να κοιμάμαι ένα 7ωρο τουλάχιστον γιατί έχω ακούσει και από άλλες μαμάδες ιστορίες του στυλ ότι κοιμούνται 4ωρα. Πραγματικά δεν ξέρω πώς επιζούν αυτές οι γυναίκες, εγώ αν δεν κοιμηθώ, έχω προβλήματα υγείας. Επίσης, επειδή οι ψυχολόγοι κοστίζουν πολύ, όταν νιώθω ότι θέλω να αποσυμπιεστώ από την καθημερινότητα ή αν θέλω να βρω κάποια ισορροπία με τον εαυτό μου ή πρόκειται να αλλάξω περιβάλλον ή συνεργασία, κάνω χορό. Είναι πιο φτηνό σίγουρα από τον ψυχολόγο. Δίνω 5 ευρώ την ώρα και ξεδίνω και όχι 50 και να κάθομαι σε έναν καναπέ.

Έχετε συμβιβαστεί με τις αλλαγές που βλέπετε πάνω σας;

Θα σου πω…Είμαι έτοιμη να βγάλω τη selfie με το γιο μου ή με κάποια συνεργάτιδα και αρχίζω και βλέπω ότι στο χαμόγελο δεν υπάρχουν μόνο οι μια-δύο γραμμές έκφρασης αλλά έχει ξεκινήσει να γίνεται χαρτογράφηση. Αρχίζω λοιπόν και σκέφτομαι ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, έχω μπει εν τω μεταξύ και λόγω του γιου μου στο τριπάκι με τα app στο κινητό που κάνουν διορθώσεις τύπου photoshop, οπότε μπαίνω στον πειρασμό «να το κάνω λίγο πιο smooth το προσωπάκι μου» . Πάντως πέρα από την πλάκα, αυτή είναι η φυσική διαδικασία. Όσο περνάει ο χρόνος κάπως χαλαρώνεις. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι οπότε αν αγαπάς και αγαπιέσαι δεν χολοσκας για τέτοια πράγματα. Άμα έχεις το γιο σου να σου λέει κάθε μέρα το πρωί «είσαι χοντρή», τη μία φορά το λες αστείο, τη δεύτερη το λες αστείο την τρίτη δεν είναι αστείο. Αρχίζεις τα φασολάκια και τρως σαλατούλες.

Έχετε έναν γιο στην εφηβεία. Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνει μια μητέρα μόνη το παιδί της;

Δεν μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη μου. Το προσπάθησα 14 χρόνια αλλά απέτυχα παταγωδώς και αν υπάρχουν γυναίκες που τα καταφέρνουν μόνες τους πραγματικά τους βγάζω το καπέλο. Βρεθήκαμε σε μια εποχή που πρέπει να είμαστε εργαζόμενες, γκόμενες, σύζυγοι, νοικοκυρές και σε όλα τέλειες και ισορροπημένες, αλλά δεν γίνεται. Δεν φτάνουν οι ώρες, δεν φτάνουν οι αντοχές, δεν φτάνει τίποτα. Ανάλογα με τις περιόδους γιατί έχω επιλέξει μια δουλειά η οποία είναι τελείως εποχιακή, αν δω ότι τα πράγματα ζορίζουν πολύ έχω αυτή την «πολυτέλεια» να αποστασιοποιηθώ λιγάκι. Είναι δύσκολη η εφηβεία του γιου μου, είναι και στο παιδί βέβαια, ο δικός μου είναι λίγο ιδιαίτερος ίσως γιατί είναι μοναχοπαίδι, ίσως γιατί δούλευα από όταν ήταν 20 ημερών. Οπότε χρειάζεται βοήθεια. Από εκεί και πέρα συνεργάζομαι με τον πατέρα του, είναι πολύ σημαντικό αυτό, ευτυχώς κατάφερα εγκαίρως να διαχωρίσουμε ότι άλλο είναι η σχέση μεταξύ μας σαν σύζυγοι και άλλο ως γονείς. Προσπαθούμε όμως να ισορροπούμε όσο γίνεται για το καλό του παιδιού. Έρχονται βέβαια και οι γονείς μου από τη Θεσσαλονίκη και με βοηθάνε με κάθε ευκαιρία.

Γίνατε μητέρα πολύ νέα. Αισθανθήκατε ποτέ να σας τρενάρει αυτό από το να κάνετε πράγματα;

Εκείνη την περίοδο ασχολιόμουν αποκλειστικά με τη μόδα. Βέβαια μετά ήρθε και η οικονομική κρίση και ήταν πιο δύσκολο να είμαι με το παιδί στην Ελλάδα και να έχω δουλειές direct, (direct στη μόδα, σημαίνει ότι κλείνεις μια δουλειά στο εξωτερικό, πας την κάνεις και γυρίζεις ξανά πίσω). Άρχισαν λοιπόν αυτά τα πράγματα να περιορίζονται. Παράλληλα με τη δραματική σχολή, ήταν τότε που σκεφτόμουν ότι χρειάζομαι κάτι πιο μόνιμο στην Ελλάδα αφού είχα το παιδί. Η άλλη εναλλακτική ήταν να πάρω το παιδί και να πάω στο εξωτερικό που ήταν πάρα πολύ δύσκολο επειδή ήμουν σε νεαρή ηλικία. Οπότε η αλήθεια είναι ότι προσπαθώντας να βρω κάποια λύση, εκεί κάπου ανάμεσα, ήρθε και η πρόταση από τη Ρίκα Βαγιάνη για την εκπομπή «Έχουμε και λέμε». Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία και έχοντας γνωρίσει όλες αυτές τις μοναδικές προσωπικότητες που έρχονταν καθημερινά ως καλεσμένοι, αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον χώρο του θεάτρου.

Άρα σας βγήκε σε καλό…

Νομίζω όλα σταθμοί είναι και κάπου ανοίγουν δρόμοι και μονοπάτια. Εμείς επιλέγουμε ποιο θα ακολουθήσουμε.

Μέχρι πού είσαστε ικανή να φτάσετε για έναν έρωτα;

Τα θέμα είναι ότι αν αυτή την ερώτηση μου την έκανες πριν 13 χρόνια θα σου έλεγα ότι θα μπορούσα να κάνω τα πάντα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαι μόνη μου. Υπάρχει μια άλλη ψυχή η οποία κρέμεται από εμένα. Η προτεραιότητά μου πια είναι ο γιος μου –τουλάχιστον μέχρι να φτάσει σε μια μεγαλύτερη ηλικία.

Θα λαμβάνατε μέρος στο Greece Next Top Model αν ήσασταν σήμερα 20 χρονών;

Τo GNTM είναι ένα ριάλτι σόου το οποίο πατάει πάνω σε μια επαγγελματική ιδιότητα. Δεν το διαφοροποιώ από τα υπόλοιπα ριάλιτι σόου που είχαν να κάνουν παλιά με barmen ή με μάγειρες ή με τραγουδιστές. Δεν ξέρω τι καριέρα θα κάνουν αυτά τα κορίτσια... Eγώ δεν πήγα καν στα ελληνικά καλλιστεία. Πήρα μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό που με το «καλημέρα σας», έκλεισα συμβόλαιο. Στο GNTM δεν άκουσα καν τι συμβόλαια έκλεισαν πέρσι γιατί όταν εγώ έβλεπα το Νext Top Model με την Tyra Banks τα συμβόλαια που υπόσχονταν στην Αμερική ήταν το κάτι άλλο. Άρα εδώ μιλάμε για μια ευκαιρία στην επικαιρότητα.

Βλέποντας το GNTM παρατηρούμε ότι για να γίνει κάποια μοντέλο περνάει από έναν γολγοθά. Ισχύουν αυτά που βλέπουμε να γίνονται στην τηλεόραση;

Δεν ξέρω γιατί είμαι και παλιά καραβάνα. Όχι ότι έχω σταματήσει να δουλεύω στο εξωτερικό, ακόμα δουλεύω αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν ζητείται από κάποιο μοντέλο ή και ηθοποιό να κάνει κάτι εξεζητημένο, υπάρχει πάντα ενημέρωση από το πρακτορείο και αν μπορεί να ανταπεξέλθει δέχεται την πρόταση. Εννοώ ότι δεν βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό ούτε το πιστόλι στον κρόταφο, γιατί πάνω απ’όλα είναι άνθρωποι. Μπορεί κάποια κοπέλα να έχει υψοφοβία, μπορεί να έχει ακροφοβία για παράδειγμα.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όμως δεν υπάρχει αυτό που λέτε.

Το έθεσες πολύ ωραία. Είπες στο συγκεκριμένο παιχνίδι - τηλεοπτικό σόου. Μπερδεύομαι ώρες ώρες όταν θα τύχει να το δω. Θυμάμαι είχα πετύχει πέρσι τις κοπέλες σε ένα στιγμιότυπο που προσπαθούσαν να περάσουν μια πισίνα πάνω σε κάτι κύβους και μου θύμισε «Το κάστρο του Τακέσι» απλά εδώ τους είχαν βάλει τακούνια!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Αυτή τη στγμή έχω σε προτεραιότητα του προσωπικούς μου στόχους. Είναι ακόμα τα τέσσερα χρόνια του παιδιού που είναι άμεση προτεραιότητα να ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις, μετά θα έρθουν οι σπουδές του και εννοείται ότι θα είμαι συνέχεια στο πλευρό του, απλά αυτό μου δίνει μια ελευθερία κινήσεων. Οπότε αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μου είναι το παιδί. Σε μια δεύτερη φάση είναι ότι είμαι σε μια ηλικία που δεν υποτιμώ καθόλου την προσωπική μου ζωή γιατί πρέπει να υπάρχει ισορροπία και θα ήθελα να έχω μια ισορροπημένη ζωή με έναν σύντροφο. Γενικά έτσι είμαι σαν χαρακτήρας. Είμαι σχεσάκιας.

Θα παντρευόσασταν ξανά;

Ε ναι! Μια ζωή έχουμε θα την ξεκοκαλίσω, θα την ξεζουμίσω.

Info

H Mάρα Δαρμουσλή πρωταγωνιστεί στο έργο η “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ σε σκηνοθεσία και –θεατρική διασκευή του Δημήτρη Αγορά στο θέατρο Ριάλτο-Αλέκος Αλεξανδράκης (Κυψέλης 54, Κυψέλη) . Οι ήρωες του ΑΡΚΑ, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν με ένα μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών.

Πρωταγωνιστούν :
Γιώργος Νινιός, Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Τάσος Παλαντζίδης.

Ακόμα, η Μάρα Δαρμουσλή παίζει στο πρωτότυπο μιούζικαλ για παιδιά του Τάσου Ιωαννίδη, «Λάχανα και Χάχανα Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα», επίσης στο θέατρο Ριάλτο-Αλέκος Αλεξανδράκης.