Λένα Μαντά: «H συγγραφή είναι ένας έρωτας… Δυνατός και σαρωτικός! Γράφεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς»

02.06.2019
Λένα Μαντά: «H συγγραφή είναι ένας έρωτας… Δυνατός και σαρωτικός! Γράφεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς»
Τι είδους σχόλια εισπράττει από τους άνδρες για τα βιβλία της; Τι λέει για τις γυναίκες αναγνώστριες; Πώς διαλέγει τους πρωταγωνιστές της; Τι έμαθε μέσα από την περιπέτεια με την υγεία της; Η Λένα Μαντά μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only με αφορμή το νέο της βιβλίο «Ταξίδι στη Βενετία».

Tι πιστεύετε είναι αυτό που κάνει τα βιβλία σας να γίνονται best sellers;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί ν’ απαντηθεί, τουλάχιστον από μένα! Ίσως θα έπρεπε να ρωτηθούν οι αναγνώστες για ποιο λόγο αγαπούν να διαβάζουν Λένα Μαντά. Το αναγνωστικό κοινό είναι ο τελικός και απόλυτος κριτής της δουλειάς κάθε συγγραφέα.

Το νέο σας βιβλίο έχει τίτλο «Ταξίδι στη Βενετία». Πού βασίστηκε η ιδέα;

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, δεν θυμάμαι πια! Δεν ήρθε εξ’ αρχής σαν κάτι συγκεκριμένο. Θέλησα να γράψω ένα βιβλίο που να μιλάει για ανθρωπιά, για φιλία, για σχέσεις ζωής. Για φιλίες που τείνουν να γίνουν πιο ισχυρές από τους δεσμούς αίματος…Τα υπόλοιπα ειλικρινά δεν τα θυμάμαι.

Πως διαλέγετε τους πρωταγωνιστές σας;

Δεν ξέρω ακόμα, μετά από 19 βιβλία, αν τους διαλέγω ή με διαλέγουν! Νομίζω το δεύτερο. Πώς αλλιώς να εξηγήσω, ότι σε κάθε βιβλίο, πολύ πριν ξεκινήσω να το δημιουργώ στο μυαλό μου, η εκάστοτε ηρωίδα ή ήρωας, εγκαθίσταται δίπλα μου, γύρω μου, μέσα μου. Βλέπω την μορφή του, νιώθω την παρουσία του και ακούω τη φωνή του…

Τι απολαμβάνετε περισσότερο; Τη διαδικασία της έρευνας ή της συγγραφής;

Κάθε διαδικασία έχει την γοητεία της. Όταν πρέπει να ψάξω, να διαβάσω και να μάθω για άλλες εποχές, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν που αγαπώ ιδιαίτερα. Όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσω το μυθιστόρημα όμως, τότε έρχεται ο έρωτας και παθιάζομαι πολύ με ότι γράφω. Χάνομαι στην ιστορία που συνθέτω, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με αποσπάσει.

Πρώτα γράφετε το βιβλίο και μετά επιλέγετε τον τίτλο ή το αντίθετο;

Συνήθως ο τίτλος αναδύεται μόνος του κατά την διάρκεια της συγγραφής. Πολύ σπάνια έχω επιλέξει πρώτα τον τίτλο.

Τα βιβλία σας διαβάζονται μετά μανίας από γυναίκες. Τι σας λένε όταν σας συναντούν;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε, ότι με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, οι γυναίκες είναι πολύ πιο δυναμικό αναγνωστικό κοινό, δηλαδή διαβάζουν περισσότερο. Στη δική μου περίπτωση, είναι συγκινητικές οι εκδηλώσεις αγάπης που παίρνω, είτε δια ζώσης, είτε μέσω του διαδικτύου. Και θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να σας πω τι μου λένε. Κρατείστε λοιπόν το γεγονός ότι οι αναγνώστριες, αφού αγάπησαν τη δουλειά μου, αγάπησαν κι εμένα την ίδια σαν άνθρωπο και μου το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία.

Οι άνδρες τι γνώμη έχουν για τα βιβλία σας; Υπάρχει κάποια γνώμη που σας έκανε εντύπωση και τι θυμόσαστε μέχρι τώρα;

Παρ’ όλα όσα λέγονται, ναι, έχω πολλούς άντρες αναγνώστες που εκτιμούν την δουλειά μου και διαβάζουν κάθε βιβλίο μου. Στο «Σπίτι δίπλα στο ποτάμι», πάντως, ένας άντρας αναγνώστης μου είπε σε μια παρουσίαση, ότι αυτό που του αρέσει πολύ, είναι οι ερωτικές σκηνές που υπάρχουν και ο τρόπος που τις αποδίδω. Μου έκανε τόση εντύπωση που ακόμα το θυμάμαι, μετά από 12 χρόνια που έχουν περάσει!

Εάν μπορούσατε να αντικαταστήσετε τους χαρακτήρες του νέου σας βιβλίου με ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ποιους θα διαλέγατε;

Αν με ρωτούσατε για Έλληνες, θα είχα να σας πω. Κυρίως για τη Βενετία μου που θεωρώ ιδανική να την ενσαρκώσει η κυρία Κάτια Δανδουλάκη.

Εάν δεν σας άρεσε να γράφετε βιβλία, τι θα κάνατε για να ζήσετε;

Ότι έκανα και πριν. Ήμουν παραδοσιακή σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά και καμάρωνα απίστευτα γι αυτό! Έφερα στον κόσμο δύο παιδιά και τα παρέδωσα ενεργά μέλη στην κοινωνία. Ποια δουλειά μπορεί να συγκριθεί με αυτή;

Ποιας συναδέλφου σας τα βιβλία διαβάζετε; Έχετε κάποια αγαπημένη συγγραφέα;

Πολλές! Και διαβάζω κάθε νέο τους βιβλίο. Ξεχωρίζω την Σοφία Βόικου, την Σόφη Θεοδωρίδου, την Κλαίρη Θεοδώρου, την Δήμητρα Ιωάννου, την Έλενα Ακρίτα, την Φιλομήλα Λαπατά και αν συνεχίσω θα γεμίσω σελίδες. Έχουμε θαυμάσιες γυναίκες συγγραφείς.

Ποιο βιβλίο σας ήταν το πιο αυτοβιογραφικό μέχρι τώρα;

Σαφώς το προηγούμενο βιβλίο μου, το «Ζωή σε πόλεμο»! Ήταν μια καταγραφή της ζωής της μητέρας μου και μαζί τα δικά μου παιδικά και εφηβικά χρόνια. Το έγραψα μετά τον θάνατό της, γιατί κατακλύστηκα από συναισθήματα και σκέψεις που έπρεπε οπωσδήποτε να βγουν. Ήταν μια ψυχοθεραπεία που κράτησε μήνες και μόνο καλό μου έκανε.

Τι μάθατε μέσα από την περιπέτεια με την υγεία σας;

Το πιο σημαντικό: Κάποια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου, του γίνεται μια… αναπάντητη! Αν δεν πάρει το μήνυμα, γίνεται κανονική κλήση και τότε θα πληρώσει ακριβά. Έμαθα λοιπόν να με προσέχω λίγο παραπάνω. Να με προστατεύω και να με φροντίζω.

Ένας πετυχημένος συγγραφέας στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς από τις πωλήσεις των βιβλίων του;

Θα έλεγα πως ναι, αν έχει πίσω του ένα δραστήριο και έντιμο εκδότη. Εγώ έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τις εκδόσεις Ψυχογιός εδώ και 15 χρόνια.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε επίδοξους συγγραφείς;

Το έχω σαν αρχή να μην δίνω τέτοιου είδους συμβουλές, ίσως γιατί δεν τις ζήτησα ποτέ όταν ξεκινούσα. Η θεωρία μου λέει, ότι η συγγραφή είναι ένας έρωτας… Δυνατός και σαρωτικός! Γράφεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Όταν είσαι ερωτευμένος, δεν υπακούς στην λογική, δεν ακούς τι λένε οι γύρω σου, δεν λαμβάνεις υπόψιν σου υπέρ και κατά, δεν κουράζεσαι, δεν παραιτείσαι!

Ιnfo:
To καινούργιο βιβλίο της Λένα Μαντά έχει τίτλο «Ταξίδι στη Βενετία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.