Πόπη Τσαπανίδου: «Αναρωτιέμαι πώς σε όλη μου τη ζωή ζούσα νομίζοντας ότι τα πάντα κινούνταν γύρω από την τηλεόραση»

26.05.2019
Πόπη Τσαπανίδου: «Αναρωτιέμαι πώς σε όλη μου τη ζωή ζούσα νομίζοντας ότι τα πάντα κινούνταν γύρω από την τηλεόραση»
Ποια είναι η φιλοσοφία της για τη ζωή; Τα έχει βρει με τον εαυτό της μεγαλώνοντας; Με ποιους όρους θα ξαναγύρναγε στην τηλεόραση; Θα ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό; Η Πόπη Τσαπανίδου μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only για την απουσία της από την τηλεόραση, για τις δυσκολίες που πέρασε και τι αποκόμισε μέσα από αυτές και στέλνει το δικό της αισιόδοξο μήνυμα στις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Πώς περνάει η μέρα σου χωρίς τηλεόραση;

Αισθάνομαι ότι η μέρα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, ότι μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα από ότι έκανα παλιά, να δω περισσότερο κόσμο και αναρωτιέμαι πώς σε όλη μου τη ζωή ζούσα νομίζοντας ότι τα πάντα κινούνταν γύρω από την τηλεόραση. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω που τον ανακαλύπτω τώρα. Όλα στη ζωή θέλουν ένα σοκ για να καταλάβεις ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά και ότι αυτό δεν είναι κακό. Είχα συνηθίσει ότι ζωή σημαίνει: ξυπνάω 6 παρά 10 το πρωί, πηγαίνω στο κανάλι, στήνω μια εκπομπή και μετά τελειώνω την ημέρα μου το βράδυ, πτώμα, χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα και την άλλη ημέρα ξανά από την αρχή. Τώρα βλέπω ότι η ζωή μπορεί να χωρέσει μέσα εκατομμύρια πράγματα και να είσαι ισορροπημένη και σούπερ καλά.

Πρέπει να είναι από τα μεγαλύτερα διαστήματα που είσαι εκτός τηλεόρασης. Πώς το αξιοποίησες;

Είναι το μοναδικό διάστημα που δεν κάνω τηλεόραση. Οι μοναδικές φορές που δεν έκανα τηλεόραση ήταν όταν ήμουν σε άδεια. Για πρώτη φορά δεν έχω τηλεοπτικό ωράριο, δεν μπαίνω στο στούντιο, δεν βάφομαι καθημερινά κλπ. Πώς το αξιοποίησα; Ταξιδεύοντας. Ταξιδεύω πολύ. Πηγαίνω όπου με βγάλει, είτε μόνη μου είτε με παρέα.

Αλήθεια, ταξιδεύεις μόνη σου;

Ξεκινώντας με βάση το σπίτι των κοριτσιών μου στο Άμστερνταμ ήξερα ότι είχα έναν άνθρωπο εκεί. Εγώ έφυγα όμως και πήγα στη Νότια Ολλανδία μόνη μου. Ήταν μια απελευθερωτική για εμένα διαδικασία. Το να κάνεις παρέα με τον εαυτό σου είναι καταπληκτικό. Ξεκινάς βέβαια να σκέφτεσαι ότι αυτοί που με βλέπουν θα αναρωτιόνται γιατί είμαι μόνη μου, πώς να με βλέπουν άραγε που κάθομαι και τρώω μόνη μου, που κάθομαι και πίνω έναν καφέ μόνη μου. Βέβαια, μετά καταλαβαίνεις ότι κανείς δεν ασχολείται με εσένα και όλη η ζωή συνεχίζεται πολύ ωραία και είναι μαγική. Δεν έχω λόγια να στο περιγράψω πόσο όμορφο είναι αυτό το συναίσθημα.

Θα ήθελες να πας να ζήσεις στο εξωτερικό;

Βέβαια. Και θα το κάνω κάποια στιγμή. Σε όλη μου τη ζωή έλεγα ότι θα βάλω τα υπάρχοντά μου μέσα σε μια βαλίτσα και θα το κόψω ανατολικά. Θα μπω σε ένα αυτοκίνητο και θα κινηθώ από Τουρκία, μετά Ασία, θα πάω Κίνα μέχρι να κάνω το γύρο του κόσμου. Αυτό ήταν το όνειρο της ζωής μου. Επειδή ακόμα παραμένει, μπορεί να μη φύγω ανατολικά αλλά από κάπου θα φύγω. Θέλω πριν πεθάνω να έχω δει πώς είναι ο πλανήτης πάνω στον οποίο ζούμε. Θέλω να έχω δει τις γωνιές του. Δεν έχω δει πολλά μέρη του ακόμα.

Τι πράγματα κάνεις που δεν προλάβαινες να κάνεις όταν είχες καθημερινές εκπομπές;

Κάνω μια προσπάθεια να γνωρίσω λίγο περισσότερο τον εαυτό μου και να προσεγγίσω τους νέους ανθρώπους που έχουν φύγει από την υλιστική προσέγγιση της ζωής και έχουν γυρίσει λίγο στην αναζήτηση πιο διανοητικών καταστάσεων. Προσπαθώ και εγώ να καταλάβω τι κάνουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί νέοι άνθρωποι είναι και τα δικά μου τα παιδιά. Προσπαθώ να φτάσω κοντά τους. Και διαπίστωσα ότι αυτό που εμείς κάναμε ως νέοι, που προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε χρήματα για να αγοράσουμε σπίτια και αυτοκίνητα και ένα status που η κοινωνία είχε ορίσει, τώρα τα παιδιά μέσω της κρίσης, έχοντας βιώσει καταστάσεις που ακύρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα ένα λεπτό - χάθηκαν όπως όλοι ξέρουμε περιουσίες και τα κεκτημένα όλων μέσα σε ένα λεπτό - έχουν φορέσει άλλα γυαλιά για το μέλλον τους και βλέπουν τη ζωή τους όχι ως «έχω» αλλά ως «έχω ζήσει». Δηλαδή θέλουν εμπειρίες. Και προσπαθώ να δω και εγώ τη δική μου τη ζωή μέσα από αυτά τα γυαλιά και προσπαθώ επίσης να χτίσω το μέλλον μου σε αυτή τη βάση. Δηλαδή: Τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα περισσότερο από ποτέ; Κάποιον να του πει ότι «οκ, μπορεί να είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά επειδή θα επιζήσουμε πρέπει η ζωή να συνεχιστεί γιατί η ζωή είναι ωραία». Άρα φύγε από την γκρίνια που μέχρι τώρα είχες μάθει να έχεις γιατί στην έμαθαν οι παλιότεροι και ξεκίνα μια καινούργια ζωή που έχει πιο πολύ φως, πιο πολύ χαρά και πιο πολύ αναζήτηση της πραγματικής ουσίας την οποία βρίσκεις κοιτώντας λίγο μέσα σου.

Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα για να επιβιώσει στον χώρο της τηλεόρασης;

Δεν το λες και εύκολη ερώτηση αυτό… Καταρχάς πιστεύω ότι αν το κάνεις επειδή το κάνουν οι άλλοι, είναι λάθος. Πρέπει να το ονειρεύεσαι αυτό που κάνεις. Εμένα ποτέ δεν με ένοιαξε τι έκαναν οι υπόλοιποι. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι πιο καλοί, πιο κακοί, πιο πλούσιοι, πιο ταλαντούχοι, περισσότερο έξυπνοι, λιγότερο έξυπνοι, πιο μορφωμένοι, λιγότερο μορφωμένοι. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι κάνουν οι άλλοι. Εγώ ξέρω τι κάνω εγώ. Έβαζα λοιπόν στο μυαλό μου μια εικόνα και έλεγα: Θέλω να κάνω μια πρωινή εκπομπή που θα έχει αυτά τα συστατικά γιατί αυτά διακρίνω ότι πρέπει να δείξω, να φέρω αυτούς τους ανθρώπους για να τους πω αυτά τα πράγματα και να περάσω στον κόσμο αυτό το μήνυμα. Αυτή την εποχή, αυτό έχει τελειώσει. Για αυτό έφυγα από την τηλεόραση.

Με ποιους όρους θα ξαναγύρναγες στην τηλεόραση ή είναι κάτι που δεν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ πια;

Κοίτα δεν μπορώ να πω ότι δεν με ενδιαφέρει η τηλεόραση. Με ενδιαφέρει γιατί την αγαπάω. Αλλά δεν με ενδιαφέρει με την έννοια ότι το παίζω πολύ cool όσο δεν έχω πρόταση και αν μου έρθει μια πρόταση θα την δω και θα γυρίσω. Θα ξαναγύρναγα στην τηλεόραση μόνο αν πραγματικά ένιωθα ότι αυτό που θα βγω να πω κάτι θα προσφέρει στον κόσμο. Τώρα πια η εποχή έχει αλλάξει και ο κόσμος θέλει να ακούσει άλλα πράγματα από την τηλεόραση. Εννοώ ότι ο κόσμος δεν την πιστεύει πια την ενημέρωση που παίρνει, γιατί έχει καταλάβει ότι είναι λίγο κάλπικη.

Έχεις ζήσει τρεις μεγάλες απώλειες στη ζωή σου (της αδελφής σου, του συζύγου σου και του πατέρα σου)… Τι είναι αυτό που κέρδισες από τις δυσκολίες που πέρασες;

Έμαθα να αγαπάω, τη ζωή, τους ανθρώπους.

Από πού αντλούσες δύναμη για να συνεχίσεις και να μην σε πάρει από κάτω;

Από τον εαυτό μου. Από μέσα μου. Κάποιος μου είχε πει κάποτε «μόνοι μας ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή και μόνοι μας φεύγουμε». Είναι απίστευτη αλήθεια. Και επειδή μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε και μόνοι μας τη ζούμε τη ζωή αυτή, σκορπώντας αγάπη δεξιά και αριστερά εγώ προσπαθώ να το κάνω όσο μπορώ πιο πολύ. Δεν το πετυχαίνω βέβαια πάντα.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή;

Ότι όλη σου η περιουσία είναι ότι έχεις μέσα στην ψυχή σου και στο μυαλό σου. Όλα τα άλλα χάνονται, καταστρέφονται, ότι σου ανήκει. Εσύ δηλαδή είσαι αυτά που έχεις μάθει και αυτά που έχεις νιώσει και αυτά που μπορείς να δώσεις στους άλλους. Έχω διαβάσει και έχω αγαπήσει πολύ την Ασκητική του Καζαντζάκη. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Αν τα βρούμε με τον εαυτό μας και τον αγκαλιάσουμε, του συγχωρέσουμε τα λάθη του, τον παρηγορήσουμε στις δύσκολες στιγμές του, του δώσουμε θάρρος όταν φοβάται, τον αντιμετωπίσουμε σαν το μωρό μας που πρέπει να το προστατέψουμε, τότε θα μάθουμε να τον αγαπάμε. Αν μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου τότε θα μπορέσεις να αγαπήσεις και όλο τον κόσμο, αλλιώς δεν θα μπορείς να αγαπήσεις κανέναν. Εγώ αυτό προσπαθώ να έχω στην καρδιά μου. Να αγαπάω εμένα ώστε να μπορώ να δίνω αγάπη και στους άλλους.

Το γεγονός ότι δεν παντρεύτηκες μετά την απώλεια του συζύγου σου ήταν συνειδητή επιλογή ή ήταν η συγκεκριμένη πορεία των πραγμάτων;

Ήταν η πορεία των πραγμάτων. Μπορεί και να έχω ένα απωθημένο ότι δεν μου έκατσε ποτέ αυτό που εγώ ήθελα και φανταζόμουν σαν οικογένεια αλλά δεν έτυχε ποτέ να το δω έτσι. Δεν υπήρξε θέμα γάμου και όλων των σχετικών.

Σε βλέπω στα social media σε πολλές ευτυχισμένες στιγμές με τις κόρες σου οι οποίες έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους. Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που λείπει από αυτές τις φωτογραφίες. Τι πιστεύεις ότι θα έλεγε αν τις έβλεπε;

Ότι καλά τα κατάφερα. Εύχομαι δηλαδή να έλεγε αυτό το πράγμα ότι καλά τα κατάφερα. Αυτή είναι μια κουβέντα που την κάνω συχνά με τον εαυτό μου.

Ποιο μήνυμα θα έδινες στις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους;

Ότι μπορούν να τα καταφέρουν μια χαρά. Να προσέξουν την προσωπική τους υγεία. Πρέπει να στηριχθούν ίσως κάπου για να βρουν δύναμη μέσα τους αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Πρώτα όμως πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους και μετά να φροντίσουν τα παιδιά τους. Αν κατάφερα εγώ να το κάνω, πίστεψέ με μπορούν να το κάνουν όλες.

Τα έχεις βρει με τον εαυτό σου μεγαλώνοντας;

Πάρα πολύ! Πιο νέα δεν τα είχα βρει. Μεγαλώνοντας τα έχω βρει με τον εαυτό μου σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέμαι πώς οι γυναίκες που μεγαλώνουν δεν μπορούν να τα βρουν. Μου κάνει τρομερή εντύπωση. Το αποδίδω βέβαια στο ότι εμένα η ζωή μου, τα νιάτα μου ήταν πολύ δύσκολα. Των περισσοτέρων γυναικών γύρω μου ήταν εύκολη άρα θέλουν να το ξαναζήσουν κάπως όλο αυτό. Εκεί μπορώ να το καταλάβω. Αλλά ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει, καταλαβαίνει τον εαυτό του, νιώθει την ψυχή του, έρχεται σε ισορροπία μέσα του. Εγώ ένα έχω να πω: Διασκέδασέ το μέσα σου! Μην το χαλάς.

Ξέρω ότι αγαπάς πολύ τα gadget. Ποιο είναι το επόμενο που έχεις βάλει στόχο;

Θέλω να πάρω ένα drone και να μάθω να το πιλοτάρω. Δεν έχω δει όμως ακόμα κάποιο gadget που δεν έχω… (γέλια).

Για πες μας τώρα για αυτή την ωραία εκδήλωση που ετοιμάζεις για εμάς τις γυναίκες, στo Life gallery Hotel στις 9 Ιουνίου..

Εγώ μαζί με την Αμαλία Κυπαρίσση, τη Βιβή Μπασινά και τη Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη σας περιμένουμε την Κυριακή 9 Ιουνίου σε μια απίστευτη γιορτή ευεξίας well-being από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 20.00, όπου θα μάθουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας με σκοπό να πιστέψουμε σε αυτόν μέσα από δρώμενα. Θα κάνουμε γιόγκα, θα μας μιλήσουν ψυχολόγοι, ανάμεσά τους θα είναι η Ράνια Θρασκιά που θα μας πει πως μπορείς να θεραπεύσεις μια πληγωμένη καρδιά, η Life coach Μάρεα Λαουτάρη θα μας μιλήσει για την αυτοπεποίθηση και η Health Coach Βίκυ Κολοβού θα μας πει το πώς να τρώμε ευσυνείδητα. Επίσης, θα κάνουμε ένα καταπληκτικό σεμινάριο αγκαλιάς. Σε αυτό τι ακριβώς γίνεται; Βάζουμε ζευγάρια ανθρώπων πάνω στο γρασίδι να κοιτάζουν τον άγνωστο που έχουν απέναντί τους σαν να είναι ο εαυτός τους σε διάφορες ηλικιακές φάσεις. Σε αυτό το Revival λοιπόν, ειδικοί θα μας βοηθήσουν να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να πάρουμε την απόφαση να είμαστε ευτυχισμένες.

Info: H Πόπη Τσαπανίδου είναι η ιδιοκτήτρια του ipop.gr