Κωνσταντίνα Μιχαήλ: «Δεν συναντιέμαι τελευταία με τον έρωτα. Τον αποφεύγω»

06.01.2019
Κωνσταντίνα Μιχαήλ: «Δεν συναντιέμαι τελευταία με τον έρωτα. Τον αποφεύγω»
Η δημοφιλής ηθοποιός μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή την παράσταση «Γαμήλιο Εμβατήριο» όπου πρωταγωνιστεί, για τα παιδικά της χρόνια, τον έρωτα, την αγάπη, το γάμο, τη φιλία, την πολιτική και πολλά άλλα

Πώς ήσουν ως παιδί;

Όπως είμαι τώρα, καμία σχέση. Δηλαδή ήμουν ένα πειθαρχημένο παιδί, υπάκουο, ένα ήσυχο παιδί με συσσωρευμένη ενέργεια. Διάβαζα, έπαιζα, είχα την αδελφή μου που ήταν η αποκλειστική μου συντροφιά. Γενικότερα δεν απασχολούσα ιδιαίτερα. Μετά τα 20 μου πήρα τα πράγματα στα χέρια μου. Άρχισα να ανακαλύπτω τα πράγματα μόνη μου, να κάνω τις επιλογές μου. Ήθελα, ας πούμε, να ξεχωρίσω από το κοπάδι.

Δεδομένου ότι είσαι ένας πολύ χαμογελαστός άνθρωπος, πιστεύεις ότι το γέλιο είναι ένα καλό όπλο;

Είναι ένα μέσο για να μεταδίδεις μια θετική ενέργεια στους γύρω σου και να αντιπαρέλθεις στις δύσκολες καταστάσεις. Κάποιοι άνθρωποι γελάνε εύκολα, κάποιοι άλλοι δύσκολα. Εμένα ξεκίνησε από μυϊκή σύσπαση και άρχισε να έχει προέκταση στην ψυχή μου.

Έχεις δουλέψει πάνω σε πολλά είδη υποκριτικής έκφρασης. Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Κάθε φορά επιλέγω να κάνω κάτι διαφορετικό και να μην κολλάω κάπου. Το αγαπημένο τελικώς είναι αυτό όπου εναρμονίζονται τα υλικά και τα συστατικά είτε της παράστασης, είτε του σίριαλ, είτε της ταινίας. Δηλαδή να είναι καλός ο θίασος και αγαπημένος, να είναι καλή η σκηνοθετική δουλειά και καλό το κείμενο. Έχω κάνει και πράγματα τα οποία μου έβγαζαν την ψυχή, όπως τώρα που υποφέρω, έχω κάνει και μιούζικαλ στα οποία ήμουν πολύ καλή αλλά δεν είναι το φόρτε μου – το μιούζικαλ θέλει λίγο παραπάνω δουλειά και σε δουλειές που δεν μπορώ να φτάσω κοντά στην τελειότητα (όσο γίνεται), δεν τις προτιμώ- προτιμώ λοιπόν να κάνω κάτι στο οποίο θα είμαι πολύ καλύτερη.

Με τι είδους έργα παθιάζεσαι περισσότερο;

Μεγαλώνοντας, με πιο απαιτητικά έργα που έχουν βάθος. Που δεν είναι επιφανειακοί οι χαρακτήρες, που δεν είναι κλισέ, που τα κείμενα δεν είναι του συρμού, που έχουν πόνο, μεράκι και ταλέντο. Με λίγα λόγια το κλασικό ρεπερτόριο είναι αγαπημένο αλλά και αρκετά σύγχρονα έργα που γράφονται και εστιάζουν πιο βαθιά στην κατάσταση που ζούμε.

Όταν είσαι ερωτευμένη πιστεύεις ότι τα καταφέρνεις περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Δεν θες τίποτα όταν είσαι ερωτευμένη παρά μονάχα να είσαι συνεπής με τον έρωτά σου. Δεν μπορώ να δουλέψω όταν είμαι ερωτευμένη. Ούτε να γράψω ποστάκι στο facebook δεν μπορώ. Ξεμυαλίζομαι εντελώς. Για αυτό δεν συναντιέμαι τελευταία με τον έρωτα. Τον αποφεύγω.

Σκέφτηκες ποτέ να παντρευτείς ;

Βέβαια. Με δύο σχέσεις μου που υπήρξα παλιά σοβαρά, σκέφτηκα το γάμο. Ο έρωτας μπορεί να οδηγήσει στο γάμο αλλά δεν είναι η απόλυτη προϋπόθεση για τον απλούστατο λόγο ότι ο έρωτας φεύγει. Αν δεν υπάρχουν κατανόηση, αγάπη, εκτίμηση, ο γάμος και η μετέπειτα οικογένεια μένει χωρίς τα βασικά συστατικά. Δεν μπορείς να συμβιώσεις με τον άλλο μόνο με τον έρωτα. Ο έρωτας είναι για περιπέτειες, για τρεχάλες, για λιβάδια, για ηλιοβασιλέματα..

Έχει μεταβληθεί η ικανότητά σου για αγάπη με το πέρασμα των χρόνων;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ σπάνια. Αν το πιστέψεις, υπάρχουν άνθρωποι που συνδέθηκα ερωτικά και δεν τους θυμάμαι καθόλου. Με άλλους έχουμε κρατήσει πολύ καλές φιλικές σχέσεις και νοιάζομαι για αυτούς. Θέλω, δηλαδή, να είναι καλά στη ζωή τους.

Πιστεύεις ότι ο έρωτας μπορεί να μεταμορφώσει πρόσωπα και καταστάσεις;

Σίγουρα. Μπορεί να γίνεσαι πιο τρελός, μπορεί να γίνεσαι πιο ζηλιάρης, πιο εριστικός αλλά είναι πρόσκαιρο. Θέλει πολύ υπομονή και θέληση να ανακαλύψεις και να μεταμορφώσεις τον άλλο επειδή ίσως κάτι δεν σου αρέσει. Και πάλι μπορεί να μην τα καταφέρεις.

Οι αποφάσεις που παίρνεις βασίζονται στο ένστικτο σου;

Κάποτε αυτός ο μεγάλος και τρανός σκηνοθέτης ο Μίνωας Βολανάκης (δυστυχώς έχει αποβιώσει πολλά χρόνια), μας είχε πει ότι το ένστικτο δεν είναι κάτι τυχαίο που έρχεται από το πουθενά ή κάτι που είναι στα σπλάχνα σου. Είναι κάτι που δημιουργείται από τα ερεθίσματα και τις καταβολές που δέχεσαι από το περιβάλλον και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρεις, λειτουργούν εκείνη τη στιγμή τα χαρακτηριστικά που έχεις ως άνθρωπος. Αυτό είναι το ένστικτο. Με λίγα λόγια, χρησιμοποιείς όλο σου το είναι για να πάρεις μια απόφαση. Οπότε, σαφώς λειτουργούμε με το ένστικτο και μας οδηγεί εν τέλει -και εμένα κυρίως- σε αυτό που αρχικά είχες κατά νου να κάνεις. Απλώς πάνω στην αγωνία σου για να πάρεις τη σωστότερη απόφαση, μπορεί να μην αφήσεις το ένστικό σου να λειτουργήσει. Προσωπικά, όσες αποφάσεις τελικά πήρα μην ακούγοντας το αρχικό μου ένστικτο, τις πιο πολλές φορές δεν μου βγήκαν σε καλό.

Μεγαλώνοντας τι αναζητάς όλο και περισσότερο στους άλλους;

Κοινή λογική, ελευθερία της σκέψης και αισθητική. Ένα αισθητήριο που να ασχολείται με την οικολογία, την κοινωνία, με τις τέχνες. Δεν μπορώ να κάνω πια παρέα με άσχετους που ασχολούνται μόνο με τα βασικά της ζωής, δηλαδή που πορεύονται με το « τι θα φάμε, τι θα πιούμε και τι θα αρπάξει ο κώλος μας». Θέλω πιο καλλιεργημένους ανθρώπους, να πηγαίνουμε παραπέρα το μυαλό μας και τις καρδιές μας. Κάνω πέρα όποια ρηχότητα. Και δεν εννοώ να είναι ο άλλος σπουδαγμένος. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που μέσα από τη ζωή κατάφεραν και έγιναν σοφοί, μου είναι πάρα πολύ ευχάριστοι και μπορώ να κάνω παρέα μαζί τους. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που μετά από λίγη ώρα συζήτησης μαζί τους, δεν έχω τι να πω. Βαριέμαι..

Υπήρξαν στιγμές που έγινες σκληρή με τον εαυτό σου;

Δυστυχώς, είμαι πολύ σκληρή με τον εαυτό μου. Πολλές φορές με γονατίζω. Έχω μια επικριτική και σκληρή στάση απέναντι στα πράγματα, που ξεκινά από τον εαυτό μου και εννοείται προεκτείνεται και στον κόσμο.

Οι φίλιες σου συνδέονται με την επαγγελματική σου ζωή;

Nαι, έχω πολλούς φίλους που ασχολούνται γενικότερα με τις τέχνες. Μου αρέσει που έχουμε κοινό τόπο να μιλήσουμε και να εξελιχθούμε. Πάντα μου άρεσε να έχω φίλους με κοινά ενδιαφέροντα να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να θέλουν να πάμε σε μουσεία ή σε μια όπερα ή σε ένα θέατρο ή σε μια γκαλερί από το να πηγαίνουμε μόνο σε κλαμπ και να χαζεύουμε στα μαγαζιά.

Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να ασχοληθείς με την πολιτική;

Η πολιτική είναι μια πονεμένη επιστήμη στην Ελλάδα. Σαν επιστήμη μου αρέσει αλλά σαν πρακτική εφαρμογή, να συμμετέχω στα κοινά, όσο μου περνάει από το μυαλό ή όσο μου το βάζουνε, φεύγει. Δεν θα ήθελα να χάσω τον ύπνο μου. Τον χάνω έτσι κι αλλιώς με τα πέρι τέχνης. Δεν θέλω να χάνω τον ύπνο μου για νόμους και μικροκομματισμούς.

Θα πήγαινες να μείνεις στο εξωτερικό;

Θα πήγαινα για ένα χρονικό διάστημα και προσπαθώ κάποιες στιγμές της ζωής μου που βαριέμαι και κουράζομαι εδώ, να πηγαίνω στο εξωτερικό ώστε να αδειάζω το κεφάλι μου.

Συχνά , πυκνά διαβάζουμε για το σέξι σώμα της Κωνσταντίνας Μιχαήλ. Πώς τα καταφέρνεις και διατηρείς σώμα 20άρας;

Υπερβολές…

Πραγματικά, θα μου πεις τι κάνεις;

Τα τελευταία χρόνια κάνω εξάπαντας μια φορά την εβδομάδα γιόγκα αλλά γιόγκα με διαλογισμό, δηλαδή την κανονική μορφή της γιόγκα με γιόγκι. Επίσης, κάνω πιλάτες.

Έχεις δει διαφορά να φανταστώ…

Ναι, πολύ μεγάλη..

Πιστεύεις ότι όταν μια γυναίκα τα έχει βρει με τον εαυτό της αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπό της;

Εννοείται, από τη στιγμή που υπάρχει μια ισορροπία. Αν είσαι δύο μέτρα, όμορφη και βλέπεις τον εαυτό σου άσχημο μάλλον έχεις πρόβλημα και σύμπλεγμα. Για αυτό λένε ότι η ομορφιά ξεκινάει από μέσα σου. Θα πρέπει να είσαι ισορροπημένος άνθρωπος.

Έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση τώρα από παλιά;

Ναι, θα έλεγα ότι έχω περισσότερη αυτοεκτίμηση. Δεν υπακούω πια στις γνωστές συνταγές και ούτε μπαίνω σε διαδικασία ανταγωνισμού και ζήλειας με ωραιότερες γυναίκες ή νεότερες. Δεν με αφορά.

Πρωταγωνιστείς στη θεατρική παράσταση «Γαμήλιο Εμβατήριο», με την ομάδα ΑΝΙΜΑ, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχωρίτη…Τι πραγματεύεται το έργο;

Είναι ένα κλασικό έργο του Άγγελου Τερζάκη που έχει να κάνει με τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του 1930 με πολλές αναφορές στο σήμερα, χωρίς όμως να χάνει τα παλιά στοιχεία. Την καταπίεση που γεννά βίαιες καταστάσεις και γιατί όχι τρέλα, που μπορεί να σε κάνει να τρελαθείς. Σε μια χώρα όπου οι γυναίκες ήταν δέσμιες της οικονομικής στενότητας, των κοινωνικών προκαταλήψεων και κυρίως των αυταρχικών αντιλήψεων της πατριαρχικής κοινωνίας. Οι λανθασμένες αντιλήψεις ενός κλειστού περιβάλλοντος και οι νοοτροπίες μιας αναχρονιστικής εποχής οδήγησαν τότε πολλές γυναίκες στην προσωπική δυστυχία αλλά και πολλές οικογένειες στον κατακερματισμό.

Ποια είναι η ευχή σου για το 2019;

Να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, να ερωτευτούμε πριν αγαπήσουμε και να δουλέψουμε πριν να καταναλώσουμε. Πολλή τύχη, στην οποία έχω αρχίσει και πιστεύω, υγεία, χαρές, πολλές χαρές και πανηγύρια!

Info:

H Kωνσταντίνα Μιχαήλ πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη, με την ομάδα ΑΝΙΜΑ, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχωρίτη, στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Αθήνα).