Τα λουλούδια που ευδοκιμούν στους πιο κρύους μήνες του χρόνου

07.12.2022
Τα λουλούδια που ευδοκιμούν στους πιο κρύους μήνες του χρόνου
Ο χειμώνας δε χρειάζεται να φέρει το τέλος στη χαρά που σου προσφέρουν τα φυτά – Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για να φτιάξεις το δικό σου χειμωνιάτικο κήπο

Μόλις έρθει η άνοιξη, οι κηπουροί εμφανίζονται με τα εργαλεία στο χέρι και πιάνουν το συντομότερο δουλειά. Ωστόσο, η κηπουρική δεν χρειάζεται να είναι ένα χόμπι ειδικά για τον ζεστό καιρό, καθώς υπάρχουν πολλά χειμωνιάτικα λουλούδια που ευδοκιμούν στο κρύο. Κι όμως, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και μια χοντρή κουβέρτα χιονιού καλύπτει το έδαφος, μερικά λουλούδια μπορούν να ψηλώσουν.

Μήπως τα φυτά σου δεν παίρνουν αρκετό φως;

Παρακάτω θα βρεις τα είδη λουλουδιών που προτιμούν τον χειμώνα παρά την άνοιξη.

Πανσέδες
Οι πανσέδες ανθίζουν το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα σε ήπια κλίματα, και ορισμένοι τύποι θα ανακάμψουν την άνοιξη σε ψυχρά κλίματα.

Νάρκισσοι
Αυτά τα λουλούδια είναι συνήθως τα πρώτα που αναδύονται στις αρχές της άνοιξης, αλλά μερικές φορές μπορούν να κοσμήσουν την αυλή σου ήδη από τον Φεβρουάριο. Για καλύτερα αποτελέσματα, φύτεψε τους βολβούς σου τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τον αναμενόμενο πρώτο παγετό. Αυτό θα δώσει στους νάρκισσους αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν μια ισχυρή βάση ρίζας.

Χειμωνιάτικο γιασεμί
Αυτός ο μεσαίου μεγέθους θάμνος έχει μακριά, τοξωτά κλαδιά και φωτεινά κίτρινα άνθη. Δεν είναι αρωματικό, αλλά είναι εντυπωσιακό στο κατά τα άλλα θαμπό τοπίο του τέλους του χειμώνα.

Πώς να σώσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου

Κυκλάμινα
Αυτό το λουλούδι πωλείται συχνά ως φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά σε ήπια κλίματα, τα κυκλάμινα σε αποχρώσεις του ροζ, του λευκού, της λεβάντας και του φούξια χρησιμοποιούνται ως χαρούμενο εδαφοκάλυμμα. Προτιμούν τον ήλιο του χειμώνα και τη σκιά του καλοκαιριού, γι' αυτό φύτεψε τα κάτω από φυλλοβόλα δέντρα.

Καμέλια
Αυτοί οι πανέμορφοι αειθαλείς θάμνοι έχουν πλούσια λευκά, ροζ ή κόκκινα λουλούδια που ανθίζουν από το φθινόπωρο μέχρι το χειμώνα. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, διάβασε την περιγραφή ή την ετικέτα του φυτού για να βεβαιωθείς ότι έχεις επιλέξει αυτό που ανθίζει το χειμώνα.

Τουλίπες
Οι τουλίπες βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα πιο όμορφα λουλούδια, που αντιστέκονται αποτελεσματικά στο κρύο.

Ζουμπούλι (υάκινθος)
Ένα υπέροχο λουλούδι με φανταστικό άρωμα, ανθίζει 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού.

Χρυσάνθεμο
Από το φθινόπωρο και μετά, ξεκινάει η ανθοφορία αυτού του όμορφου φυτού. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη είναι καλύτερο να φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ εκείνες με πολλά μικρά άνθη, είναι καλύτερο να φυτευτούν απευθείας στον κήπο.