Τα σημάδια που μαρτυρούν πως τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα

18.11.2022
Τα σημάδια που μαρτυρούν πως τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα
Μήπως τα φυτά σου ζητούν βοήθεια; - Μάθε τα σημάδια πως χρειάζονται περισσότερο νερό άμεσα

Το σωστό πότισμα των φυτών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας τους. Η ερώτηση του πόσο συχνά πρέπει να ποτίζονται είναι πολύ συχνή, και πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος με τη φροντίδα των φυτών, είτε ξεχνώντας να τα ποτίσουν είτε με το να τα ποτίζουν υπερβολικά.

Πώς να φροντίσεις σωστά το Monstera Deliciosa

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ισχύει για όλα τα φυτά, καθώς το κάθε είδος έχει διαφορετικές ανάγκες. Κάποιοι κανόνες όμως ισχύουν σε γενικές γραμμές για όλα τα φυτά, σε ό,τι αφορά την έλλειψη ποτίσματος. Δες παρακάτω τα σημάδια που μαρτυρούν πως τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα:

Τα φύλλα έχουν μαραθεί
Εάν τα φύλλα του φυτού έχουν μαραθεί ή είναι πεσμένα, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι το φυτό σου χρειάζεται νερό. Εάν τα φύλλα του φυτού σου αρχίσουν να πέφτουν, πότισε αμέσως επαρκώς το φυτό. Τα φυτά χρειάζονται συνήθως περισσότερο νερό κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, γι' αυτό πρόσεξε τα και πότισε όσο χρειάζεται. Εάν αφήσεις τα φύλλα του φυτού σου να παραμείνουν μαραμένα για πολύ καιρό, τελικά θα γίνουν καφέ και θα πεθάνουν.

Τα φύλλα έχουν κιτρινίσει
Εάν παρατηρήσεις ότι τα φύλλα του φυτού σου κιτρινίζουν, δώσε του λίγο επιπλέον νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ποτίσεις το φυτό βαθιά, ώστε το νερό να φτάσει στις ρίζες. Θα βοηθήσει το φυτό να απορροφήσει περισσότερο νερό και να μειώσει το στρες.
Να θυμάσαι ότι κάθε φυτό είναι διαφορετικό και θα έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Μερικά φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό από άλλα. Εάν δεν είσαι σίγουρη πόσο νερό χρειάζεται το φυτό σου, ρώτησε έναν επαγγελματία.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι δύσκολο να φροντίσεις

Τα φύλλα είναι καφέ ή τραγανά
Ποτίζεις τα φυτά σου και τους δίνεις άφθονο ηλιακό φως. Αλλά μια μέρα, παρατηρείς ότι τα φύλλα τους μαυρίζουν ή γίνονται τραγανά. Τις περισσότερες φορές, όταν τα φύλλα εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, είναι σημάδι ότι το φυτό δεν παίρνει αρκετό νερό.

Αν παρατηρήσεις πως συμβαίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις το χώμα. Είναι στεγνό; Αν ναι, ήρθε η ώρα να δώσεις στο φυτό σου ένα καλό πότισμα. Εάν είναι ακόμα υγρό, μπορεί να χρειαστεί να διερευνήσεις άλλες πιθανές αιτίες, όπως πολύ ήλιο ή έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
Μόλις διαπιστώσεις ότι η αιτία είναι όντως η έλλειψη νερού, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Πότισε καλά το φυτό σου κατά προτίμησε το πρωί, ώστε το φυτό να έχει όλη την ημέρα για να απορροφήσει την υγρασία.

Ο κορμός είναι ζαρωμένος
Το φυτό σου χρειάζεται νερό όταν ο κορμός είναι ζαρωμένος. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό στο έδαφος έχει εξατμιστεί και το φυτό έχει στεγνώσει. Τα φύλλα θα γέρνουν και θα μαραίνονται επίσης. Για να ενυδατώσεις το φυτό σου, πότισε το καλά και άφησε το νερό να εισχωρήσει στις ρίζες για να μπορέσει το φυτό να το απορροφήσει σωστά. Στη συνέχεια, περίμενε να στεγνώσει το χώμα πριν ποτίσεις ξανά.

Τα φύλλα πέφτουν
Αν δεις το φυτό σου να ρίχνει τα φύλλα του, πότισε το αμέσως. Εάν δεν το κάνεις, το φυτό μπορεί να πεθάνει. Το πόσο νερό χρειάζεται το φυτό σου εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού και τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται.

Όταν ποτίζεις το φυτό σου, κάνε το αργά και ομοιόμορφα. Οι ξαφνικές εκρήξεις νερού μπορεί να σοκάρουν το φυτό και να προκαλέσουν ζημιά. Πότισε πρώτα τη βάση του φυτού και μετά άφησε το νερό να διαρρεύσει μέσα από τις ρίζες.