Οι τροφές που δεν πρέπει να ταϊσεις τον σκύλο σου

07.03.2021
Οι τροφές που δεν πρέπει να ταϊσεις τον σκύλο σου
Προστάτεψε την υγεία του τετράποδου φίλου σου

Όσο κι αν αγαπάς το σκυλάκι σου και θες που και που να το κακομαθαίνεις δίνοντας του διάφορες λιχουδιές, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι τετράποδοι φίλοι μας, ειδικά αν είναι μικρόσωμοι, δεν μπορούν να τρώνε ακριβώς ό,τι και εμείς.

Δες και αυτό: Τα οφέλη του να έχεις σαν κατοικίδιο μια γάτα

Δες παρακάτω τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να δώσεις στο σκύλο σου να φάει, και θα πρέπει να τα κρατήσεις μακριά από το πεδίο πρόσβασης του στο σπίτι:

Λεμόνι: Τα όξινα τρόφιμα προκαλούν στομαχική διαταραχή και βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Βερίκοκο: Εκτός από το κουκούτσι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, το κυάνιο που περιέχει το βερίκοκο εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την οξυγόνωση των κυττάρων και μπορεί προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Κεράσι: Τα κεράσια προκαλούν πεπτικά προβλήματα λόγω του σπόρου τους, που περιέχει ίχνη κυανίου.

Σταφύλια - σταφίδες: Τα τρόφιμα αυτά δρουν τοξικά στον οργανισμό των σκύλων, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και δυσκολία κατά την ούρηση.

Ωμή πατάτα: Γιατί περιέχει σολανίνη, η οποία υπονομεύει την όραση και την καρδιακή του λειτουργία. Αν το βλέπεις λοιπόν ν’ αρπάζει πατάτες από το σακί, απομάκρυνε κάτι από τα δύο (το σακί ή το σκύλο).

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα αυξάνουν την πιθανότητα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα, ειδικά σε μικρόσωμα σκυλάκια.

Μανιτάρια: Οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Τρόφιμα με ξυλιτόλη: Ακόμα και μικρές ποσότητες από καλαμπόκι και μαρούλι προκαλούν υπογλυκαιμία, ηπατική ανεπάρκεια, σπασμούς, ακόμα και θάνατο.

Αλάτι και πιπέρι: Τα πατατάκια που μπορεί κάθε τόσο να του δίνεις, προκαλούν υπερβολική δίψα, αύξηση της θερμοκρασίας, διάρροια και τρέμουλο.

Ζάχαρη: Όπως και στους ανθρώπους, η ζάχαρη προκαλεί κόπωση, νευρικότητα, παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια, και ενδεχομένως και διαβήτη.