Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις γάτες

16.11.2012
Τις αγαπάμε γιατί είναι έξυπνες, ανεξάρτητες, ναζιάρες και δεν γνωρίζουν αφεντικό, θυμίζοντάς μας τη γυναικεία μας φύση. Είναι οι γάτες και είναι λογικό να τους έχουμε μια μικρή αδυναμία...

Είναι από τα πιο συμπαθητικά κατοικίδια. Η ομορφιά, το νάζι και η ανεξαρτησία τους είναι παροιμιώδη, καθώς επίσης και η ικανότητά τους να μας κάνουν να αισθανόμαστε φιλοξενούμενοί τους στο σπίτι μας! Ο λόγος, βέβαια, για τις γάτες, οι οποίες αφού λατρεύτηκαν ως θεότητες στην αρχαία Αίγυπτο και εκδιώχτηκαν το θεοκρατικό Μεσαίωνα λόγω της θορυβώδους ερωτικής τους φύσης, σήμερα απολαμβάνουν την αγάπη και τη φροντίδα μας. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά γι’ αυτές;

Δύο ειδικοί, ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κτηνίατρος, υπεύθυνος του ιατρείου «Αίλουρος», και η κ. Ελένη Κεφαλοπούλου, πρόεδρος του σωματείου «Οι Εφτάψυχες», που ασχολείται αποκλειστικά με γάτες, εξηγούν όλα τα παράξενα των συμπεριφορών τους.

Κοίτα με στο σώμα... στο σώμα είπα!
Οι γάτες έχουν τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους, ενώ τα συναισθήματά τους δεν διαφέρουν από τα δικά μας: Νιώθουν αγάπη, φόβο, ικανοποίηση, περιέργεια, ζήλια, κυριαρχία, τα οποία εκφράζουν με τη γλώσσα του σώματος. «Οι γάτες χρησιμοποιούν όλο τους το σώμα ως εκφραστικό μέσο», εξηγεί η κ. Κεφαλοπούλου. «Τα αυτιά, η ουρά, το τρίχωμα, η φωνή, τα μάτια μάς μεταδίδουν πληροφορίες για τη διάθεση και τις προθέσεις τους. Έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της κτητικότητας και φροντίζουν να οριοθετούν το χώρο τους με διάφορους τρόπους. Οι αρσενικές μαρκάρουν την περιοχή τους για να προσελκύσουν τις θηλυκές. Φροντίζουν, επίσης, πάντα να σκεπάζουν τις ακαθαρσίες τους, ώστε να κρύβουν τα ίχνη τους από άλλα ζώα. Καθότι είναι γεννημένες κυνηγοί, δύσκολα τις πείθεις να μην επιτεθούν σε κάποιο πουλί. Όταν εντοπίσουν κάποιο υποψήφιο -θήραμα-, κάνουν συνήθως έναν περίεργο ήχο σαν -κροτάλισμα-, για να το ξεγελάσουν, ώστε να μπορέσουν να το πλησιάσουν και να το αρπάξουν».

Δεν γουργουρίζουν πάντα για καλό
Το γουργουρητό της γάτας είναι από τα πιο τρυφερά της χαρακτηριστικά. «Τα γατάκια αρχίζουν να γουργουρίζουν από την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, «για να δείξουν ότι είναι ικανοποιημένα και χορτάτα, και συνεχίζουν να το κάνουν όταν μεγαλώσουν για να εκδηλώσουν τη φιλική τους διάθεση. Προσοχή, όμως, το δυνατό και επίμονο γουργουρητό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πονάει και προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια και τη βοήθειά μας, κάτι σαν το χαμόγελο του ανθρώπου».

Συγνώμη, αλλά η γάτα μου δεν σε συμπαθεί!
Όλοι ξέρουμε ότι οι γάτες ζηλεύουν, είναι η γνωστή... «ζηλιαρόγατα». Τι θα αλλάξει λοιπόν αν ερωτευτείτε; Πώς θα δεχτεί η γάτα σας το νέο αντίζηλο; «Είναι πολύ άσχημο να νιώσει ξαφνικά ότι έπαψε να είναι για σας το κέντρο του κόσμου», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Για να συμφιλιώσετε την παλιά με τη νέα σας αγάπη, ο χρυσός κανόνας είναι να δημιουργηθούν θετικές εμπειρίες από την αρχή, ώστε να καταλάβει ότι δεν απειλείται. Μπορεί να ξεκινήσει σερβίροντας φαγητό στη γάτα σας και να μείνει στο δωμάτιο όσο εκείνη τρώει, κατά προτίμηση σε ένα χαμηλό σημείο. Στη συνέχεια να παίξει μαζί της με το καλάμι του ψαρέματος με κάποιο παιχνίδι κρεμασμένο. Μέχρι να χαλαρώσει η γάτα, καλύτερα να μην την κοιτάξει κατάματα και να της μιλάει τρυφερά. Σημαντικό επίσης είναι να μη φοράει κολόνια ζωικής προέλευσης, π.χ. musk!».

Καλωσορίζοντας το μωρό
Αν πάλι έρχεται να προστεθεί ένα νέο μέλος στην οικογένεια, φροντίστε να έχετε εξοικειώσει τη γάτα σας από πριν στην επερχόμενη αλλαγή «καθεστώτος». «Πριν καν γεννηθεί το μωρό, καλέστε στο σπίτι σας φίλους με μωρό, ώστε να γνωρίσει η γάτα σας τις μυρωδιές, τους ήχους και την εικόνα του μωρού. Όταν ετοιμάζετε το παιδικό δωμάτιο, αφήστε να το εξερευνήσει. Ένα μήνα όμως πριν έρθει το μωρό, καλό είναι η πόρτα του δωματίου να κλείσει για τη γάτα. Μόλις φτάσει το μωρό, αφήστε τη γάτα να το μυρίσει και να το δει, υπό την επίβλεψή σας φυσικά. Την ώρα που περιποιείστε το μωρό βάλτε κάποιον να της δίνει λιχουδιές ή να παίζει μαζί της. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα του σπιτιού και αυξήστε το χρόνο που της διαθέτετε για παιχνίδια, χάδια, βούρτσισμα. Με αυτό τον τρόπο θα δει το μωρό με ευχάριστη και θετική διάθεση και όχι ανταγωνιστική».

Ε, όχι να έχω και αφεντικό!
«Είναι γνωστό σε όλους ότι οι γάτες δεν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αφεντικά και σε καμία περίπτωση δεν δηλώνουν υποταγή στους ανθρώπους, όπως π.χ. οι σκύλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούν τα μέλη της ανθρώπινης αγέλης τους», λέει η κ. Κεφαλοπούλου. «Οι σπιτίσιες γάτες συνήθως δένονται με ένα από τα άτομα της οικογένειας και δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως αφεντικό. Μια γάτα θα σας διαλέξει για δικούς της λόγους και μπορεί να μην εξωτερικεύει την αφοσίωσή της όπως ο σκύλος, αλλά η αγάπη της γίνεται αισθητή με το δικό της τρόπο».

Γάτες, οι φιλόμουσες!
«Κάτι που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι οι γάτες λατρεύουν τη μουσική», μας εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Το 1930 οι γιατροί Morin και Bachrach ανακάλυψαν ότι στις γάτες αρέσουν οι χαμηλές, ζεστές νότες, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές νότες τούς προκαλούν άγχος γιατί τους θυμίζουν το νιαούρισμα ενός μικρού γατιού. Κάθε γάτα απαντά στη μουσική ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τις εμπειρίες της».

Info: www.ailouros.gr
Info: www.ninelivesgreece.com

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ