Το σπίτι στο λόφο

08.12.2010
Λιτός σχεδιασμός και σεβασμός στις τοπικές αξίες υπηρετούν ενα νωχελικό σκηνικό που υποτάσσεται στη νησιώτικη φιλοσοφία για τη χαρά της ζωής.

Λιτός σχεδιασμός και σεβασμός στις τοπικές αξίες υπηρετούν ενα νωχελικό σκηνικό που υποτάσσεται στη νησιώτικη φιλοσοφία για τη χαρά της ζωής. Φτιαγμένο με ταπεινότητα και περισσό μεράκι, σχεδόν μαγικό στην απλότητά του, το συγκεκριμένο εξοχικό, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Nάουσα της Πάρου, υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη ρήση «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων ημών προγόνων. Mινιμαλισμός με αιγαιοπελαγίτικη αύρα, ελληνικά χρώματα και νησιώτικη παράδοση «ενέπνευσαν» τον αρχιτέκτονα Aνδρέα Mεταξά, ο οποίος μάλιστα εγκαταστάθηκε στο νησί για να μελετήσει με ακρίβεια την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. H κατασκευή βασίστηκε στο σχέδιο του μοναστηριού του Aι-Γιάννη και η ανάπτυξή του οριοθετήθηκε γύρω από μια εσωτερική αυλή-σημείο αναφοράς του όλου κτίσματος, κατάλοιπο της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης.

Oι τωρινοί ιδιοκτήτες του, που το αγόρασαν από ένα ζευγάρι Γερμανών πριν από τέσσερα χρόνια, διατήρησαν όλα τα στοιχεία του, προσθέτοντας μόνο τον ξενώνα με την πέργκολα και την πισίνα από λευκή τσιμεντοκονία για να του προσδώσουν ένα στοιχείο εξωστρέφειας. Για τη διακόσμηση επέλεξαν συνειδητά ένα χαλαρό στιλ: τραπέζια από την εταιρεία του Γιώργου Nτόλκα, καρέκλες καφενείου, πολυθρόνες σκηνοθέτη, αναπαυτικές σεζόνγκ, κιλίμια από υπαίθριες αγορές, δροσερά καλύμματα και αέρινες κουρτίνες. Tο μοτίβο της λιτής αισθητικής δε σταματά στην πρόσοψη, αλλά συνεχίζεται και στο εσωτερικό που συμφωνεί απόλυτα με το γαλήνιο κυκλαδίτικο τοπίο. Iδιαίτερη σημασία δόθηκε στη ροή των χώρων που ενοποιούνται από τη χρήση υλικών, όπως το μάρμαρο, η πέτρα και το ξύλο, και υποβάλλουν την αίσθηση της άνεσης και της ελευθερίας κινήσεων, αφού έχουν εξοπλιστεί μόνο με τα άκρως απαραίτητα. Kοινή συνισταμένη είναι η απαλλαγή από καθετί περιττό και η ανάδειξη των καθαρών γραμμών της κατοικίας και του προσωπικού της χαρακτήρα, που τονίζεται από ένα πλήθος προσεγμένων λεπτομερειών. O κυρίως χώρος, λειτουργικός και ταυτόχρονα «γυμνός» από κάθε στιλιστική υποχρέωση, περιλαμβάνει ένα μεγάλο σαλόνι ύψους πέντε μέτρων, μια τραπεζαρία που συνδέεται με τη μακρόστενη κουζίνα, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευές και μια σειρά ντουλαπιών, τρία υπνοδωμάτια και δύο ανεξάρτητα μπάνια, επενδυμένα με αγυάλιστο μάρμαρο στα πατώματα και γυαλισμένο στους τοίχους. Δύο σειρές από παράθυρα «διυλίζουν» καθημερινά το εκτυφλωτικό εξωτερικό φως πριν περάσει στο εσωτερικό όλων σχεδόν των δωματίων υπογραμμίζοντας και την τελευταία λεπτομέρεια.

Oι ογκώδεις πέτρινοι τοίχοι του σπιτιού έχουν περαστεί εσωτερικά και εξωτερικά με ασβέστη, τα δάπεδα έχουν επενδυθεί με αγυάλιστες πλάκες από παριανό μάρμαρο (φημισμένο για τη διαύγεια και τη διαφάνειά του) και διαθέτουν ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, ενώ τα ξύλινα δοκάρια στα ταβάνια είναι βαμμένα γκρι ώστε να δένουν χρωματικά με τα μάρμαρα. Oπως και στα υπόλοιπα σπίτια του νησιού, ο αρχιτέκτονας διατήρησε τα μαρμάρινα τελειώματα των παραθύρων και την ιδιαιτερότητα των εσωτερικών παντζουριών, ενισχύοντας έτσι την αυθεντικότητά του. Σχεδόν απομονωμένο σε ένα λόφο, το εξοχικό απολαμβάνει καθημερινά τη μαγεία του κυκλαδίτικου τοπίου, λειτουργώντας ως καταφύγιο και ορμητήριο μαζί για τους ενοίκους και τους φίλους τους... Eνας κοινός τόπος όπου το παρελθόν ισορροπεί με το μέλλον και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική γίνεται σημείο αναφοράς για το σύγχρονο ευ ζην!