Καθαρό σπίτι με αμμωνία

13.05.2011
Επιστρέφοντας στις συμβουλές της γιαγιάς, δες πώς μπορείς να καθαρίσεις τα πάντα στο σπίτι χωρίς απορρυπαντικά...



Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό στα περισσότερα καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αγόρασε λοιπόν ένα μπουκάλι καθαρή αμμωνία και γλίτωσε χρήματα δίνοντας άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα κομμάτια του νοικοκυριού, όπως θα δεις παρακάτω.

Προσοχή όμως: Βασική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ όταν καθαρίζεις με αμμωνία είναι να έχεις ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες. Ο επαρκής εξαερισμός θα σε γλιτώσει από τις έντονες και βλαβερές αναθυμιάσεις της αμμωνίας.

Βρώμικες σχάρες; Γέμισε έναν μεγάλο κουβά με ζεστό νερό και μισή κούπα αμμωνία. Εναλλακτικά μπορείς να γεμίσεις τον νεροχύτη ή ακόμη και την μπανιέρα. Βγάλε τις σχάρες τους φούρνου και μούλιασέ τες μέσα στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά και στέγνωσέ τες.

Θαμπά κρύσταλλα; Ανάμειξε λίγες σταγόνες αμμωνίας με δύο κούπες νερό. Βρέξε με αυτό ένα μαλακό πανί και πέρασε απαλά το κρύσταλλο. Μετά, ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε με ένα άλλο καθαρό, μαλακό πανί.

Καπνισμένες πόρτες τζακιού; Ανάμειξε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία με 2 κούπες νερό σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού. Ανακάτεψε καλά το μείγμα και ψέκασε επάνω στην κάπνα. Περίμενε ένα λεπτό και καθάρισε με ένα απαλό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος ή με χαρτί κουζίνας. Επανέλαβε τη διαδικασία ώσπου οι πόρτες να καθαρίσουν τελείως.

Υπολείμματα σαπουνιού; Αραίωσε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία σε σχεδόν 4 λίτρα καυτό νερό και ρίξε το μείγμα στην επιφάνεια που έχει πρόβλημα. Μετά ξέπλυνε καλά με ζεστό νερό. Αν η βρωμιά επιμείνει, επανέλαβε τη διαδικασία. Επίσης, για να καθαρίσεις τα πλακάκια του μπάνιου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο ισχυρό διάλυμα με ¼ της κούπας αμμωνία στα 4 λίτρα νερό.

Λεκέδες στα χαλιά; Ανακάτεψε 2 κούπες αμμωνία σε 2 λίτρα νερό και βούτηξε μέσα στο μείγμα ένα σφουγγάρι. Στράγγιξέ το και τρίψε με αυτό το λεκιασμένο σημείο. Άφησε τη περιοχή να στεγνώσει πριν το ξαναχρησιμοποιήσεις.

Βρώμικα τζάμια; Για αυτή την περίπτωση, ανακάτεψε μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού 1 κούπα αμμωνίας και 3 κούπες νερό. Κούνησε καλά το μπουκάλι ώστε να ανακατευτεί το μείγμα και ψέκασέ το επάνω στα τζάμια. Στα σημεία που η βρωμιά είναι πιο έντονη, χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι για να την τρίψεις πιο έντονα.

Βρωμερά σιφώνια; Ρίξε μισή κούπα αμμωνίας στην τρύπα της αποχέτευσης και άσε το νερό να τρέξει για 5 λεπτά, έτσι ώστε να παρασύρει μαζί του ότι βρει από βρωμιές, κατάλοιπα και άλατα.

Απωθητικοί σκουπιδοτενεκέδες; Όσο τακτική και αν είσαι στο να αλλάζεις τη σακούλα των σκουπιδιών, οι σκουπιδοτενεκέδες μυρίζουν πάντα. Πρέπει, λοιπόν, να τους αποστειρώνεις συχνά και η αμμωνία θα σε βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι. Βγάλε τη γεμάτη σακούλα και ψέκασε τον κάδο με ένα μείγμα αμμωνίας και νερού σαν και αυτό που προτείνεται για τα τζάμια. Μετά καθάρισε το εσωτερικό του με ένα πανί. Μπορείς βέβαια να καθαρίσεις και το εξωτερικό του καλαθιού με τον ίδιο τρόπο.