Μεγάλωσε τον χώρο σου σε 5 βήματα

18.08.2015
Η σωστή διαρρύθμιση μπορεί να αλλάξει εντελώς το ύφος και το μέγεθος ενός δωματίου και αυτό είναι γεγονός. Δες τί μπορείς να κάνεις εσύ για να ανανεωθείς απλά και εύκολα.


Μπορείς να έχεις ευρυχωρία, αρμονία και άνεση πολύ εύκολα και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, αλλά και για τον όποιο χώρο εργασίας. Αρκεί να ακολουθήσεις τέσσερα απλά βήματα. Τα εξής:

1ο βήμα: Ασχολήσου με τα μεγάλα κομμάτια

Πρώτα θα βάλεις στη θέση τους τα μεγάλα έπιπλα και όταν το λέμε αυτό, εννοούμε κάτι διαφορετικό για κάθε δωμάτιο. Για παράδειγμα, για το σαλόνι μεγάλο έπιπλο είναι ο καναπές, για το υπνοδωμάτιο το κρεβάτι, για τον χώρο εργασίας το γραφείο κ.ο.κ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μεγάλο κομμάτι του χώρου θα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να "κοιτάζει" στο κυρίαρχο σημείο του δωματίου, το οποίο μπορεί να είναι ένα παράθυρο, το τζάκι ή η τηλεόραση. Τα μεγάλα κομμάτια πρέπει να είναι τοποθετημένα ομοιόμορφα, ώστε να μην ανατρέπουν την ισορροπία του δωματίου και να υπάρχει χώρος γύρω τους για να αναδεικνύονται καλύτερα. Πριν επιλέξεις ένα μεγάλο κομμάτι σκέψου καλά το σχήμα και το μέγεθος του δωματίου για το οποίο προορίζεται και προσπάθησε να τηρήσεις όσο γίνεται τους κανόνες της αρμονίας.

2ο βήμα: Σειρά έχουν τα μικροέπιπλα

Έχε πάντα στο νου σου ότι η διαρρύθμιση του χώρου πρέπει να διευκολύνει την κίνηση και τη χρήση του -και φυσικά να αναδεικνύει τα έπιπλα. Σκέψου το πώς θέλεις να χρησιμοποιείς τον χώρο πριν βάλεις τα έπιπλα στη θέση τους. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να τρώς στο καθιστικό βλέποντας τηλεόραση, φρόντισε να υπάρχει ένα τραπεζάκι εκεί όπου θα ακουμπάς το πιάτο σου. Αν έχεις πολλά διακοσμητικά και βιβλία, πρόβλεψε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να τα φυλάξεις. Αν καλείς συχνά κόσμο πρέπει να υπάρχει άνεση χώρου και αρκετά καθίσματα. Όσο μπορείς, φρόντισε να βάλεις κοντά τα έπιπλα που έχουν ίδιο μέγεθος. Για παράδειγμα, μια βοηθητική καρέκλα ταιριάζει καλύτερα δίπλα σε ένα τραπεζάκι ή ένα φωτιστικό δαπέδου, παρά κοντά στον τριθέσιο καναπέ.

3ο βήμα: Προ πάντων η ισορροπία

Προσπάθησε να κρατάς ισορροπίες με τους όγκους των επίπλων. Δύο μεγάλες πολυθρόνες ταιριάζουν περισσότερο απέναντι από τον καναπέ από ό,τι δύο βοηθητικές καρέκλες. Ανάμειξε ευθείες με καμπύλες γραμμές μέσα στον χώρο για ποικιλία. Ένα στρογγυλό τραπέζι ή μια καρέκλα με καμπύλη θα σπάσει τη μονοτονία των ευθύγραμμων επίπλων. Συνδύασε ομοιόμορφα ξύλο και ταπετσαρία. Πρόσθεσε ένα μαλακό χαλί ή ένα βελούδινο τραπεζομάντιλο σε ένα δωμάτιο όπου επικρατούν το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα. Βασική λεπτομέρεια σε αυτό το κομμάτι παίζει ένας καθρέφτης, ο οποίος όπου και να μπει, μεγαλώνει τον χώρο με τον καλύτερο τρόπο

4ο βήμα: Άλλαξε χρώμα

Έχε στο νου σου ότι τα σκούρα χρώματα μικραίνουν τον χώρο και επέλεξε ανοιχτές αποχρώσεις για τους τοίχους σου -μη σου πω να τους κάνεις όλους λευκούς!

5ο βήμα: Πρόσθεσε τα αξεσουάρ

Φτιάξε μια γωνιά για το διάβασμα μέσα στο καθιστικό ή μια γωνιά για τα παιδιά. Δώσε χρώμα σε ένα μακρόστενο διάδρομο με πίνακες και οικογενειακές φωτογραφίες. Βάλε ένα σεκρετέρ κάτω από ένα παράθυρο με θέα, για να αναδείξεις το έπιπλο στο φυσικό φως. Ένα αντικείμενο με καμπύλες γραμμές θα... μαλακώσει μια γωνία του δωματίου που δεν χρησιμεύει σε κάτι άλλο. Μια γωνιακή ντουλάπα ή μια βιτρίνα είναι λειτουργικά κομμάτια που προσθέτουν προσωπικότητα στο χώρο και στα οποία μπορείς να φυλάξεις την πολύτιμη συλλογή σου.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα