Τα πάντα για το γιορτινό τραπέζι, εκτός από το μενού!

23.12.2016
Ως η κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή, τα Χριστούγεννα αποτελούν πάντα την τέλεια αφορμή για συγκεντρώσεις όλων των μελών στο σπίτι. Αν φέτος έχεις αποφασίσει να κάνεις εσύ την οικοδέσποινα, μην τρομάζεις. Τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ότι φαντάζεσαι.

Θυμήσου ότι το βασικότερο στοιχείο για μια επιτυχημένη εκδήλωση τέτοιου είδους -και όχι μόνο, εδώ που τα λέμε- είναι η καλή διάθεση εκείνου που την οργανώνει. Γιατί μόνο έτσι θα κατακτηθεί μια όμορφη, άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα που θα ντύσει με τον καλύτερο τρόπο την όλη προσπάθεια. Π

έρα από αυτό βέβαια, δεν είναι άσχημο να γνωρίζεις και κάποια βασικά σημεία «εθιμοτυπίας» που επιτάσσει στο σύνολό της κάθε επίσημη εκδήλωση με κυριότερη εστίαση σε μια κομψή αλλά απλή εκδοχή της λεγόμενης art de la table.

Και για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα, θα δούμε όλη αυτή τη διαδικασία όχι ως κάτι στημένο με αυστηρούς κανόνες αλλά ως ένα σύνολο από απλές, λειτουργικές προτάσεις με σκοπό να εντυπωσιάσουμε χωρίς να κάνουμε και τη ζωή μας -ιδιαίτερα- δύσκολη!

Λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτα πρώτα και αφού αποφασίσεις πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι είναι, φυσικά, να κατασταλάξεις στο εορταστικό μενού και να δρομολογήσεις τις προμήθειες, αλλά και την προετοιμασία. Αυτό όμως δεν θα μας απασχολήσει περισσότερο εδώ. Θα περάσουμε αμέσως στο... παρασύνθημα και θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα.

Το τραπέζι

Βασική προτεραιότητα στην ιεροτελεστία της «περιφερειακής» προετοιμασίας αποτελεί το θέμα του τραπεζιού. Είναι τόσο σημαντικό όσο και αυτονόητο φυσικά να κάθονται όλοι οι καλεσμένοι. Γι' αυτό και το τραπέζι, που καλό είναι να έχεις «στήσει» μία μέρα νωρίτερα, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για όλους. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά μπορείς να φέρεις ένα μικρότερο κάπου κοντά, το οποίο θα φροντίσεις με την ίδια αισθητική αλλά ίσως λίγο πιο... ανεπίσημα.

Τραπεζομάντιλο και πετσέτες Τώρα... τι θα στρώσεις;;;

Άνοιξε τα «σεντούκια» και φρέσκαρε κομμάτια από την προίκα σου. Να χαρεί και η μαμά! Ένα λινό, μονόχρωμο -κατά προτίμηση λευκό τραπεζομάντιλο- πιθανότατα διακριτικά κεντημένο είναι ό,τι πιο κατάλληλο για την περίσταση. Αν προτιμήσεις κάτι πιο έντονο σε χρώμα, κάν'το αλλά πρόσεξε πως θα συνδυαστεί με το σερβίτσιο σου σε περίπτωση που έχει και αυτό χρώμα. Μην το παρακάνουμε.

Θυμήσου ότι το λιτό είναι πάντα και το πιο κομψό. Τις πετσέτες -σίγουρα θα υπάρχουν ασορτί με το τραπεζομάντιλο- δίπλωσέ τες τριγωνικά μέσα στο πιάτο και πάνω τους βάλε και ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο στολίδι, ή δωράκι που θα έχεις πάρει για τον καθένα. Ένα αστέρι, ή δεντράκι ή ακόμη και ένας μικρός Άγιος Βασίλης ή ένα όμορφο αλεξανδριανό θα ήταν πολύ όμορφες λύσεις.

Το σερβίτσιο

Ένα απλό μεγάλο, επίπεδο πιάτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το πιάτο του κυρίως φαγητού, αντί για σου-πλα μπροστά ακριβώς από την κάθε θέση. Πάνω σε αυτό θα βάλεις ένα μικρότερο για το πρώτο πιάτο, ή ένα επίπεδο κάτω από ένα βαθύ αν πρόκειται να σερβίρεις σούπα. Προσοχή όμως! Στην περίπτωση που σερβίρεις σούπα, όταν περάσεις στο δεύτερο πιάτο φρόντισε να αποσύρεις και το επίπεδο πιάτο μαζί με το βαθύ της σούπας, πριν στρώσεις το πιάτο του κυρίως φαγητού γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η σούπα θα έχει λερώσει το από κάτω πιάτο με αποτέλεσμα να μπερδευτεί με τις γεύσεις του δεύτερου πιάτου. Για ακόμη περισσότερη επισημότητα, μπορείς να τοποθετήσεις ένα πιο μικρό πιατάκι ή μπολάκι για τη σαλάτα μπροστά και αριστερά από το πιάτο του φαγητού.

Τα μαχαιροπίρουνα

Tα μαχαίρια μπαίνουν πάντα στη δεξιά μεριά του πιάτου με την κόψη τους γυρισμένη προς τα μέσα και τα πιρούνια στην αριστερή με τα δόντια προς τα πάνω (κατά τους Άγγλους) ή προς τα κάτω (κατά τους Γάλλους). Αν υπάρχει σούπα, το κουτάλι πηγαίνει μετά το μαχαίρι. Σε περίπτωση που θέλεις να ακολουθήσεις πιο πιστά τις επιταγές της art de la table, θα χρησιμοποιήσεις διαφορετικό σερβίτσιο για κάθε πιάτο, πράγμα βέβαια που σημαίνει ότι θα τα μαζεύεις κιόλας στο τέλος του καθενός. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τοποθετούνται όλα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, από έξω προς τα μέσα. Δηλαδή πιο κοντά στο πιάτο θα είναι αυτό το σετ που θα «πάει» με το κυρίως πιάτο, το οποίο είθισται να είναι και λίγο μεγαλύτερο ως μέγεθος. Αν το τραπέζι σου φτάνει και θέλεις να έχεις από την αρχή το σερβίτσιο για το επιδόρπιο, θα βάλεις το κουταλάκι με τη λαβή δεξιά και το πιρούνι ανάποδα, στην κορυφή του πιάτου. Αν δεν χωράνε, τα φέρνεις στο τέλος, μαζί με το επιδόρπιο. Και, βέβαια, αν δεν φτάνουν τα «καλά» σου, χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά σερβίτσια, παρεμφερή όμως, κατά προτίμηση!

Τα ποτήρια

Καλό είναι να μην ξεπερνούν τα τρία (!) για τον καθένα. Θα τα βάλεις στην ευθεία στα δεξιά του πιάτου επάνω από τα μαχαίρια και το κουτάλι ξεκινώντας από το ποτήρι του νερού, και συνεχίζοντας με αυτό του κρασιού. Το τρίτο ποτήρι αφορά περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια του γεύματος σκοπεύεις να δώσεις και δεύτερο, διαφορετικό κρασί.

Οι λεπτομέρειες -που κάνουν τη διαφορά

Σε ένα επίσημο τραπέζι, είθισται οι δύο οικοδεσπότες να κάθονται στις δύο κορυφές και οι καλεσμένοι εκατέρωθεν και εναλλάξ, άντρας με γυναίκα. Μπορείς να έχεις προετοιμάσει και ένα πλάνο, πριν έρθουν. Μαζί με τα στολίδια. που θα έχεις βάλει επάνω στην πετσέτα του καθενός, μία καλή ιδέα είναι να τοποθετήσεις και ένα μικρό χαρτάκι έτσι ο καθένας να ξέρει που κάθεται, ενώ ένα μικρό δωράκι στο πιάτο του καθενός θεωρείται απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να ξοδευτείς. Ένα σοκολατάκι ή ένα γουράκι πολύ οικονομικό μπορείς να βρεις οπουδήποτε. Επίσης, επειδή ένα σετ αλατοπίπερου δεν θα φτάσει για όλο το τραπέζι, υπολόγισε να έχεις δύο ή τρία ανάλογα με τους καλεσμένους σου, έτσι ώστε να διευκολύνονται όλοι. Χώρισε αρμοδιότητες και βάλε και τον άντρα σου στο παιχνίδι. Βάλε κοντά του το κρασί και τις καράφες με το νερό και ανάθεσέ του τον ρόλο του «υγρού σερβιρίσματος». Εσύ πάλι, καλό είναι να έχεις κοντά σου σε κάποιο βοηθητικό τραπεζάκι τις πιατέλες με το φαγητό, ή το πανέρι με το ψωμί, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι συνέχεια στην κουζίνα.

Διάκοσμος

Ήδη έχουμε δώσει μια ιδέα στολισμού με το θέμα των πετσετών. Ο,τι παραπάνω πάντως θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και διακριτικά για να μην υπάρξει καμία υπερβολή και βαρύνει πολύ η εικόνα του τραπεζιού σου. Αν επιλέξεις λουλούδια, φρόντισε να μην έχουν άρωμα και να μην είναι ψηλά. Φαντάζεσαι να μην βλέπει ο ένας ποιος κάθεται απέναντί του; Μια άλλη ιδέα είναι και δύο κηροπήγια, αν και αυτά μόνο για την αρχή, αφού πάντα καταλήγουν «εκτός» τραπεζιού στην πορεία. Αυτά τα ολίγα και... καλή επιτυχία.

Και φυσικά, στο WomenOnly.gr έχουμε τις καλύτερες προτάσεις και για το γιορτινό μενού...

Κάνε κλικ εδώ και εδώ και κλέψε τις εντυπώσεις.