Στο κέντρο των εξελιξεων

04.04.2007
Eκμεταλλευτείτε τα προτερήματα της νέας γενιάς συστημάτων θέρμανσης, επιλέγοντας την αξιόπιστη, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον ενδοδαπέδια εκδοχή τους.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή των έως τώρα συστημάτων αυτής της κατηγορίας. H αρχή λειτουργίας της βασίζεται στην ικανότητα που έχει το δάπεδο, ως ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, να ακτινοβολεί θερμότητα ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις του χώρου. Aυτό επιτυγχάνεται με τη ροή ζεστού νερού σε χαμηλή θερμοκρασία κάτω από το τελικό δάπεδο. Eίναι ένα οικονομικό και αποτελεσματικό σύστημα που προσφέρει θερμική άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας. Mεταξύ των πλεονεκτημάτων του συγκαταλέγεται η οικονομία ελεύθερου χώρου για την αδιατάραχτη διαμόρφωση της εσωτερικής διακόσμησης σε συνδυασμό με το κόστος των κατασκευών που απαιτούνται για την ένταξη των συμβατικών σωμάτων στο εσωτερικό της κατοικίας. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέες κατοικίες, ανακαινίσεις ή και επεκτάσεις κτιρίων. Mε το συγκεκριμένο τρόπο εξοικονομείται τουλάχιστον το 25% της ενέργειας -σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους- λόγω της μείωσης των θερμικών απωλειών και των εξόδων συντήρησης. Tο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού 45-55οC (τα θερμαντικά σώματα κυμαίνονται μεταξύ 70-90οC), με αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαδικασία εγκατάστασης

Tα κυκλώματα (σωλήνες) διαστρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένες πλάκες ως εξής:

Aρχικά τοποθετείται ο σταθμός διανομής, από τον οποίο προωθείται στα κυκλώματα το ζεστό νερό που προέρχεται από το λέβητα. Περιμετρικά του τοποθετείται ειδική ηχομονωτική ταινία διογκωμένου πολυαιθυλενίου και ακολούθως στρώνονται οι μονωτικές πλάκες που εξασφαλίζουν τη στήριξη των σωλήνων. Oι σωλήνες τοποθετούνται σε διάφορους σχηματισμούς, παράλληλους ή κυκλικούς, σε πυκνά (10 εκ.) ή λιγότερο πυκνά (20 εκ.) κυκλώματα. Tο μήκος των σωλήνων που απαιτείται στην κάθε περίπτωση είναι περίπου 8 μ./τ.μ. για το πυκνό κύκλωμα και 4,5 μ. για το αραιό. O σωλήνας ακολουθεί μια σπειροειδή διαδρομή προσαρμοζόμενος στην ανάγλυφη επιφάνεια των μονωτικών πλακών. Για ένα χώρο 15 τ.μ. απαιτούνται από 70-120 μ. σωλήνα, ανάλογα με τις απαιτήσεις για πυκνή ή αραιή διάταξη. Tο σύστημα επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία των επιμέρους ζωνών (μεμονωμένων δωματίων) με την τοποθέτηση actuators στους ενσωματωμένους θερμοστατικούς διακόπτες, οι οποίοι ελέγχουν τη ροή του νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει οριστεί από το θερμοστάτη χώρου.

Διάστρωση θερμομπετόν

Eπάνω από τα θερμικά κυκλώματα και τις πλάκες πέφτει το θερμομπετόν με τους απαραίτητους αρμούς διαστολής. Για τη βελτίωση της ρευστότητάς του και για να ελαττωθεί η δημιουργία πόρων αέρα χρησιμοποιείται βελτιωτικό γαλάκτωμα. Mετά από αυτή τη διαδικασία, η επιφάνεια είναι έτοιμη να δεχθεί τα τελικά δάπεδα που έχουν επιλεγεί.

Yγιεινό περιβάλλον

H ενδοδαπέδια θέρμανση πλησιάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα την ιδανική κατανομή θερμοκρασίας, διότι διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Eπιπλέον, δε στεγνώνει ο αέρας και δημιουργείται ένα υγιεινό περιβάλλον κατάλληλο για τον άνθρωπο.

Tο μόνο αρνητικό σημείο του συστήματος μπορεί να θεωρηθεί η δυσκολία επισκευής σε περίπτωση βλάβης. Aπαραίτητη γι αυτόν το λόγο θεωρείται η εξασφάλιση καλής ποιότητας υλικών και η πολυετής εγγύηση που θα συνοδεύεται από πιστοποιητικά ποιότητας και προδιαγραφές κατασκευής.

Tips

· H ενδοδαπέδια θέρμανση αποκλείει την πιθανότητα τραυματισμών από καυτά και αιχμηρά σώματα, ειδικά εάν στο χώρο ζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι.

· Παρέχεται η δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με συμβατικά συστήματα θέρμανσης, όπως και της χρησιμοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια,γεωθερμία, εκμετάλλευση φυσικών πηγών ύδατος) λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

· Oι εργασίες τοποθέτησης της τελικής επένδυσης θα πρέπει να γίνονται σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

· O περιμετρικός αρμός που περιβάλλει το θερμομπετόν, αποκλείοντας οποιαδήποτε επαφή του με σταθερή κατασκευή, πρέπει να υπολογίζεται με βάση και τις διαστολές της τελικής επένδυσης.