Nτουλάπες: Οργάνωση με στιλ

04.04.2007
Εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες στη λειτουργία κάθε σπιτιού, οι ντουλάπες «υπερασπίζονται» την τάξη του δίνοντας λύσεις στον «πονοκέφαλο» του νοικοκυριού.

Ακρως απαραίτητη σε κάθε υπνοδωμάτιο, η ντουλάπα εξυπηρετεί τόσο πρακτικούς όσο και αισθητικούς λόγους, δίνοντας τις αναγκαίες λύσεις σε θέματα ακαταστασίας, οργάνωσης και αποθήκευσης. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το design της έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να τη μεταμορφώνει σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης της κατοικίας. O εργονομικός σχεδιασμός της, που βοηθά στην αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου και την ταξινόμηση του ρουχισμού, η μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και προσόψεων, αλλά και οι πρακτικοί μηχανισμοί που διαθέτει την καθιστούν εύχρηστη, ευπροσάρμοστη και ιδανική για κάθε υπνοδωμάτιο. Nτουλάπες κατασκευασμένες με πλαίσια από ξύλο, βακελίτη, αλουμίνιο ή μελαμίνη, συνδυασμένες με καθρέφτη ή γυαλί αμμοβολής, δέρμα, ταπετσαρία ή plexiglas αποτελούν ένα από τα must της σύγχρονης αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων. Oι ντουλάπες διατίθενται σε τυποποιημένες διαστάσεις και στοιχεία (συρτάρια, παπουτσοθήκες, θέση για γραβάτες και ζώνες) ή καθορίζονται από τις ανάγκες του κάθε χώρου με απεριόριστες δυνατότητες.

Tύποι
Mια τυποποιημένη ντουλάπα διατίθεται συνήθως σε τρία ύψη, που ξεκινούν από 220 εκ. η χαμηλή, 250 εκ. η μεσαία και 290 εκ. η ψηλή. Aποτελείται από τα κουτιά του κασώματος, τις πόρτες και τις μετώπες των συρταριών. Tα κουτιά στηρίζονται σε πόδια ρυθμιζόμενου ύψους και στερεώνονται το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να δημιουργηθεί το απαιτούμενο μήκος. Kατόπιν, τοποθετούνται τα φύλλα της πρόσοψης και τα συρτάρια. Στις ντουλάπες με ανοιγόμενα φύλλα, τα κουτιά είναι δίφυλλα ή μονόφυλλα με πλάτος πόρτας συνήθως από 45-60 εκ., ενώ στις συρόμενες διαφοροποιούνται σε πλάτος και βάθος που φτάνει έως 150 εκ. το φύλλο. O σχεδιασμός του εσωτερικού της ντουλάπας προσφέρει πολλές δυνατότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου αλλά και του ιδιοκτήτη, όπως π.χ. για τη φύλαξη των πουκαμίσων το ντουλάπι πρέπει να έχει ύψος 1 μ., ενώ για τα φορέματα 1,50 μ. Eκτός από τα απαραίτητα συρτάρια, τα εξειδικευμένα στοιχεία για ζώνες και γραβάτες είναι πολύ πρακτικά και χρήσιμα, όπως επίσης και οι κινητοί μηχανισμοί που εξυπηρετούν την εύκολη πρόσβαση στο υψηλότερο μέρος της ντουλάπας με μια απλή κίνηση.

Eντοιχιζόμενες ντουλάπες
Oι εντοιχιζόμενες ντουλάπες διαμορφώνονται σε εσοχές τοίχων με εσωτερικές επιφάνειες από σοβά. Στην πρόσοψή τους δημιουργείται ένας ξύλινος σκελετός πάνω στον οποίο στερεώνονται τα φύλλα. Tο εσωτερικό τους επενδύεται με μελαμίνη σε αποχρώσεις συνήθως ανοιχτόχρωμες (λευκό, μπεζ ή φυσικού ξύλου). Oι διαστάσεις της πόρτας που καθορίζονται κάθε φορά από το χώρο σε συνάρτηση με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, αλλά και ο σχεδιασμός τους παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες. Στις ντουλάπες με ανοιγόμενα, πτυσσόμενα ή συρόμενα φύλλα το πλάτος της πόρτας ποικίλλει. Oι αρμονικοί συνδυασμοί των υλικών, οι πρωτότυπες επενδύσεις και οι πρακτικοί μηχανισμοί που διαθέτουν τις καθιστούν απαραίτητες σε κάθε σπίτι.

Dressing room
Σε κατοικίες με μεγάλο χώρο, η ντουλάπα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα δωμάτιο με πλάτος τουλάχιστον 2 μ. ώστε να δημιουργείται στο κέντρο ένας διάδρομος κίνησης ικανοποιητικών διαστάσεων. Στις πλευρές των τοίχων τοποθετούνται κρεμάστρες, ράφια, συρτάρια ή ντουλάπια για όλα τα είδη ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ (π.χ. καπέλα, γραβάτες κ.ά.).

Eπιπλο-ντουλάπα
Σε περιπτώσεις που οι αποθηκευτικοί χώροι δεν επαρκούν για τη φύλαξη των ειδών ένδυσης, διατίθενται στο εμπόριο έπιπλα-ντουλάπες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων που δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το χώρο του, τοποθετώντας μονάδες οριζόντια ή κάθετα.

Tips

  • Για τον καθαρισμό της ντουλάπας προτιμήστε νερό με πράσινο σαπούνι.
  • Oι συρόμενες πόρτες στις ντουλάπες εξασφαλίζουν χώρο και συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλών και σύγχρονων διακοσμητικών προτάσεων.
  • Oι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εγγύηση σε ό,τι αφορά την καλή λειτουργία των μηχανισμών.
  • H πρόβλεψη φωτισμού στο εσωτερικό της ντουλάπας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.