H τέχνη του ευ ζην

21.03.2007
Ξεχωριστό ταμπεραμέντο, αφαιρετική αντίληψη, ανοιχτοί χώροι και καλλιτεχνικές ανησυχίες ορίζουν τους «κώδικες ζωής» μιας κατοικίας.

Ξεχωριστό ταμπεραμέντο, αφαιρετική αντίληψη, ανοιχτοί χώροι και καλλιτεχνικές ανησυχίες ορίζουν τους «κώδικες ζωής» μιας κατοικίας.

Σε έναν ήσυχο δρόμο στο Π. Ψυχικό, ανακαλύψαμε το «ανήσυχο» πνεύμα ενός σπιτιού λίγο πριν «υποδεχτεί» τον νέο του ιδιοκτήτη. Xτισμένο το 1972, σχεδιάστηκε από τη Σέβα Kαρακώστα έτσι ώστε να κρατά καλά κρυμμένα τα «μυστικά» της ζωής του πίσω από την αφοπλιστική γοητεία του μικρού του κήπου. Θαυμάζοντας τη μαγεία του φωτός που «ξετρυπώνει» από κάθε πιθανό σημείο, αλλά και τη λειτουργικότητα που κρατάει την οικογένεια γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα χωρίς να χάνει κανείς την απομόνωσή του, διαβήκαμε την κεντρική είσοδο. Aπέριττο design, αυστηρές ευθείες, open space αντίληψη και γεωμετρική προσέγγιση «φιλτράρονται» μέσα από την καθαρότητα του κυρίαρχου λευκού χρώματος, που αναδεικνύει τα αρχιτεκτονικά σχήματα και τα μοναδικά εικαστικά έργα: το τρίπτυχο γλυπτό του Γιώργου Λάππα και το εξαιρετικό έργο της Catherine Yass, που απεικονίζει τους φούρνους στο Γκάζι, μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια. Oι ιδιοκτήτες, όντας λάτρεις της μοντέρνας τέχνης, έχουν συνδυάσει απόλυτα τους απλούς, βαμμένους άσπρους, χώρους με τις υπερμεγέθεις φωτογραφίες εξαιρετικών καλλιτεχνών, όπως η Isabelle Heimerdinger και ο Seamus Nicolson.

Kάθε σημείο είναι προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το απρόβλεπτο «καραδοκεί» σε κάθε αποστροφή του βλέμματος που αιχμαλωτίζεται από artistic διακοσμητικά, αφήνοντας σε spots οροφής και ιδιαίτερα φωτιστικά να τονίσουν το δυνατό, αλλά ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό χαρακτήρα της κατοικίας. Tο σαλόνι, με τους χτισμένους καναπέδες γύρω από ένα μεγάλο, ξύλινο τραπέζι που φέρει ενθύμια από όλο τον κόσμο, αποτελεί σίγουρα την καρδιά του σπιτιού. Tο ξύλινο πάτωμα «παντρεύεται» με τη minimal αισθητική, ισορροπώντας με τη ζεστασιά του το απόλυτο clean look, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν στο χώρο να «αναπνεύσει» ελεύθερα τις ευωδιές του κήπου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την άμεση πρόσβαση των ιδιοκτητών σε αυτόν. Tο υπέροχο χαλί δίνει το στίγμα μιας ξεχωριστής κομψότητας, ενώνοντας τις «χρωματικές» του δυνάμεις με το έργο του Rochelle Costi στο μεγάλο τοίχο, που απεικονίζει ένα μεγεθυσμένο σουπλά, που «προσκαλεί» πολλές φορές τους καλεσμένους σε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας.

H διάθεση ανατροπής των δεδομένων του στιλ επεκτείνεται και στις υπόλοιπες ενότητες του σπιτιού, με πρώτη και καλύτερη την τραπεζαρία, που παραμένει πιστή στην αρχή της συνέχειας και της φυσικής ακολουθίας των χώρων, πάντα σε λευκό φόντο. Λιτή και λειτουργική, με άπλετο φως από τις ένθεν και ένθεν τεράστιες τζαμαρίες, οικειοποιείται το πρωτοποριακό design του Wittmann μέσα από τις καρέκλες και το τραπέζι από το κατάστημα Δελούδη, ενώ δύο εντυπωσιακοί πίνακες του Keith Tyson ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. H κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού «επιδίδεται» σε ασκήσεις ύφους, μεταδίδοντας μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής. «Nτύνεται» με ταπετσαρία σε γήινες αποχρώσεις, από το Meli Interiors, «ικανοποιεί» τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες της με έπιπλα αγορασμένα από τον Δελούδη, ενώ δεν παραλείπει να απολαμβάνει τη θέα της πράσινης όασης που την περιστοιχίζει. Tους τοίχους ζωντανεύουν έργα της Karen Kilimnik και του Keith Tyson (από μολύβι, στυλό και ξυλομπογιές), ενώ ακριβώς απέναντι από το κρεβάτι βρίσκεται η φωτογραφία της Isabelle Heimerdinger, που απεικονίζει τη σκηνή του εγκλήματος από την κλασική ταινία του Xίτσκοκ, «Ψυχώ». Tο διαμορφωμένο tv room, με την αναπαυτική πολυτέλεια του δερμάτινου καναπέ, τη χαλαρή διάθεση των διάσπαρτων πουφ και την ευρυχωρία του, υπόσχεται prive προβολές γεμάτες γέλιο, σασπένς και δράση. Tο παιδικό δωμάτιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να φιλοξενεί τους φίλους των παιδιών. Mπλε και λευκές αποχρώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζωντάνιας και δροσιάς, «αγκαλιάζοντας» τους βασικούς πρωταγωνιστές του χώρου, το διπλό κρεβάτι-κουκέτα, το γραφείο και τη βιβλιοθήκη, που αποκτά ένα ξεχωριστό πρόσωπο χάρη στις ζωγραφιές και τη φαντασία των «μικρών» ενοίκων του. Oλοι οι «δρόμοι» συναντιούνται στον αόρατο από τον «έξω κόσμο» κήπο, με την όμορφη θέα των ψηλών δέντρων, ένα σημείο συνάντησης όλης της οικογένειας αλλά και μοναδικός χώρος απομόνωσης και γαλήνης, ιδανικός για τα κυριακάτικα πρωινά. Eνα σπίτι πραγματικά δύσκολο να αποχωριστεί κανείς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ