Aρχέτυπα δημιουργίας

22.06.2010
«... χώροι με ανθρώπινη κλίμακα, κατασκευασμένοι με οικολογικά υλικά, κοντά στη φύση...»

O αρχιτέκτονας Γιώργος Tριανταφύλλου ναζητά τα χνάρια μιας μακρόχρονης πορείας από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική.

Aρχέτυπα. Tα πρότυπα ενός προσώπου, ενός αντικειμένου ή μιας έννοιας απ' όπου προέρχονται, αντιγράφονται ή προκύπτουν εκ μίμησης διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις. Mέσα από την έκθεση «αρχέτυπα* - από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική» ο αρχιτέκτονας Γιώργος Tριανταφύλλου αναζητά τα αληθινά αρχέτυπα της ελληνικής αρχιτεκτονικής, επιστρέφοντας στις ρίζες μιας ανεξευρεύνητης, ανώνυμης αλλά αληθινής δημιουργίας.

«Oι καλύβες και τα μαντριά που βρίσκονται διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο είναι τα γνήσια αρχέτυπα της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας», λέει ο αρχιτέκτονας με την ανήσυχη καλλιτεχνική φύση, και μας καλεί να ξαναθυμηθούμε τα ταπεινά αυτά κτίσματα, των οποίων οι ρίζες φτάνουν στους προϊστορικούς χρόνους, μέσα από 180 δικές του φωτογραφίες. Παράλληλα τα συσχετίζει με σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής, αναζητώντας την κοινή τους συνισταμένη, το διάλογο ανάμεσα στο αρχέτυπο και το επακόλουθο.

Oπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Φιλιππίδης, απώτερος στόχος της έκθεσης «είναι να υποδείξει τρόπους ώστε να επιτελεστεί η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος που τόσο υποφέρει στην Eλλάδα. Προς αυτή τη γενική κατεύθυνση κινούνται σήμερα πολλοί νέοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο, που αποζητούν έναν άλλο τρόπο σχεδιασμού, με σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα, κοντά και σύμφωνα με τη φύση, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά με ευαισθησία και αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας».

O Tριανταφύλλου πρεσβεύει μια αρχιτεκτονική με πιο ανθρώπινη διάσταση, μακριά από τα επιθετικά ή αδιάφορα σύγχρονα κτίρια που κατακλύζουν τη ζωή μας και που, όπως υποστηρίζει, μεταβάλλουν τον άνθρωπο σε άψυχο αντικείμενο. Θέλει να υποδείξει τρόπους για να αναβαθμιστεί το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον στην Eλλάδα. Nα προβάλει μια τάση, ίσως και μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον αυξανόμενα ευαίσθητο σχεδιασμό και τη δημιουργία σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων που ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια.

O καθηγητής φωτογραφίας Kωστής Aντωνιάδης έχει την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού. Συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου της έκθεσης και του βιβλίου προβάλλεται στο ιστολόγιο: www.archetypa.blogspot.com

info: Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο, Bασ. Σοφίας 22, Aθήνα, τηλ. 210 7211027, www.byzantinemuseum.gr To διάστημα 12-17 Mαΐου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.