Πώς να καθαρίζεις σωστά και σε βάθος τα ανοξείδωτα σκεύη σου (τηγάνια, κατσαρόλες)

30.05.2025
Πώς να καθαρίζεις σωστά και σε βάθος τα ανοξείδωτα σκεύη σου (τηγάνια, κατσαρόλες)
Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash
Και γιατί έχει σημασία

Έχει σημασία του να αφιερώνετε χρόνο για έναν βαθύ καθαρισμό των ανοξείδωτων σκευών σας, όπως κατσαρόλες και τηγάνια καθώς η συσσώρευση υπολειμμάτων μπορεί να προκαλέσει τα εξής προβλήματα αν παραμείνει για πολύ καιρό:

• Θαμπάδα και αποχρωματισμός
• Κολλώδη σημεία που επηρεάζουν το μαγείρεμα
• Μειωμένη διάρκεια ζωής του σκεύους
• Ανομοιόμορφη θέρμανση

Ειδικά εάν τηγανίζετε με πατάτες πολλές φορές τα σταγονίδια του λαδιού προσκολλώνται στα «χείλη» του τηγανιού και στα εξωτερικά του τοιχώματα και αν δεν καθαριστεί σωστά με τον καιρό δημιουργούν στάμπες σαν... τσίχλα που φεύγουν δύσκολα.

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα ανοξείδωτα σκεύη

Ένας «βαθύς καθαρισμός», όπως ίσως φαντάζεστε, πηγαίνει πέρα από το συνηθισμένο πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να επαναφέρετε τα ανοξείδωτα σκεύη σας στην αρχική τους κατάσταση και να τα κάνετε να δείχνουν και να λειτουργούν σαν καινούργια:

Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, αφήστε τη να καθίσει για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με ένα με το πράσινο μέρος του σφουγγαριού όχι όμως σκληρό συρματάκι για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

Για επίμονους λεκέδες, γεμίστε το σκεύος με νερό και μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα, βράστε το, αφήστε το να κρυώσει και έπειτα τρίψτε. Για αποχρωματισμούς, χρησιμοποιήστε τον ίδιο τρόπο με ξίδι.

Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε αμέσως για να αποφύγετε τους λεκέδες από το νερό.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σύρμα κουζίνας. «Θα δημιουργήσει μικρές γρατζουνιές στις μεταλλικές επιφάνειες του σκεύους, προκαλώντας ανομοιομορφία. Αυτό οδηγεί σε άνιση κατανομή θερμότητας και χαρακιές που καθαρίζονται δύσκολα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων», συμβουλεύουν οι ειδικοί.



Τελευταία τροποποίηση στις 30.05.2025 - 19:23