Γιατί πέταξα το τηγάνι και ξεκίνησα να τηγανίζω σε βαθιά κατσαρόλα

Γιατί πέταξα το τηγάνι και ξεκίνησα να τηγανίζω σε βαθιά κατσαρόλα
Photo by Duane Mendes on Unsplash
Θα σε πείσω!

Το τηγάνισμα είναι μεγάλη υπόθεση σε μια κουζίνα γι' αυτό ίσως και στις ταβέρνες τα τηγανιτά να έχουν την τιμητική τους.

Το καλό τηγάνι λερώνει γιατί πιτσιλάει αλλά κάποιοι μεζέδες μόνο με τηγάνισμα αναδεικνύονται, πω΄ς να το κάνουμε;

Η τηγανιτή πατάτα, η καλοτηγανισμένη πατάτα είναι η guilty pleasure κάθε καλοφαγά όπως και οι κεφτέδες, τα κολοκυθάκια, οι ντοματοκεφτέδες και τόσες άλλες παρασκευές που έχει η ελληνική κουζίνα ειδικά το καλοκαίρι.

Γιατί τηγανίζω σε κατσαρόλα;

Στην πορεία της ζωής μου πάνω από μία κατσαρόλα έκανα κάποια στιγμή μια στροφή που δεν μετάνιωσα καθόλου! Αντικατέστησα το ρηχό ανοξείδωτο τηγάνι με μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και είχα μερικούς πολύ καλούς λόγους.

Αρχικά πρακτικούς:

Από τότε που χρησιμοποιώ μια βαθιά μέτρια ανοξείδωτη πάντα κατσαρόλα για τηγάνισμα σταμάτησε να γίνεται χάλια η κουζίνα μου. Όσο και αν έβαζα σίτα πάνω από το ρηχό τηγάνι, το λάδι πήγαινε παντού ειδικά όταν τηγάνιζα κεφτέδες ή ψάρια. Με την κατσαρόλα όλο αυτό σταμάτησε. Το λάδι που πετάγεται μένει στα τοιχώματα της κατσαρόλας που καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα από τους τοίχους!

alpha-perspective-vaSppoVw_wc-unsplash_0ada4.jpg

Ο δεύτερος πρακτικός λόγος είναι συναφής με τον πρώτο: η κατσαρόλα πλένεται πολύ καλύτερα από το τηγάνι ειδικά αν είναι αντικολλητικό. Το λάδι που πετάγεται από το τηγάνισμα έχει την... ιδιότητα να πηγαίνει στα εξωτερικά τοιχώματα του τηγανιού, να κυλάει προς το πάτο, να καίγεται και το καθάρισμα γίνεται μπελάς.

Από τότε που άρχισα να τηγανίζω σε κατσαρόλα αυτό κόπηκε μαχαίρι επειδή απλούστατα το λάδι δεν έβγαινε εκτός.

Ο τρίτος πρακτικός λόγος έχει να κάνει με την ποσότητα. Με την κατσαρόλα που παίρνει περισσότερο λάδι διαπίστωσα ότι με μια τηγανιά είχα ξεμπερδέψει ειδικά όταν τηγάνιζα πατάτες!

Ένας ψυχολογικός λόγος να το κάνεις είναι και ο φόβος μήπως καείς από το πιτσίλισμα του καυτού λαδιού. Με την κατσαρόλα που είναι ψηλότερα τα τοιχώματά της το αποφεύγεις. Εκτός αν αποφασίσεις να ρίξεις νερό σε καυτό λάδι οπότε πας γυρεύοντας ούτως ή άλλως!

To μόνο που πρέπει να προσέξεις στην κατσαρόλα όπως και στο ανοξείδωτο τηγάνι είναι η θερμοκρασία του λαδιού. Άναψε το μάτι όχι στο τέρμα ζεστό αλλά στη μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί πριν τηγανίσεις ώστε να μην σου κολλήσουν τα τηγανιτά στον πάτο.

Τελευταία τροποποίηση στις 31.05.2025 - 15:42