Βράχηκε το iPhone σου; Η Apple προειδοποιεί: «Μην το βάλεις στο ρύζι»

21.02.2024
Βράχηκε το iPhone σου; Η Apple προειδοποιεί: «Μην το βάλεις στο ρύζι»
Σίγουρα το έχεις κάνει κι εσύ και σίγουρα έχει λειτουργήσει σωτήρια για το κινητό σου. Όπως φαίνεται όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι!

Είτε έπεσε στο μπάνιο, είτε σ' έπιασε βροχή στον δρόμο, όσο... μούσκεμα κι αν είναι το κινητό σου τηλέφωνο το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να το βάλεις σε μια σακούλα με ρύζι. Αυτό, με την ξηρή και απορροφητική ιδιότητά του, βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και... τέλος καλό όλα καλά. Ή μήπως όχι;

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια πως αυτή δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά και να που τώρα η Apple προειδοποιεί επίσημα τους χρήστες να αποφεύγουν αυτή τη δημοφιλή πρακτική.

«Μη βάζετε το iPhone σας σε σακούλα ρύζι. Αν το κάνετε, υπάρχει η πιθανότητα μικρά κομμάτια ρυζιού να καταστρέψουν το τηλέφωνό σας», προειδοποιεί η εταιρεία σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Macworld. Μαζί με τον κίνδυνο ζημιάς, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι το ωμό ρύζι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στο στέγνωμα της συσκευής ως προς την ταχύτητα και ο χρόνος είναι κρίσιμος σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτρέψετε το νερό να βλάψει τα ηλεκτρονικά μέσα στο τηλέφωνο.

Έρευνα: Παγκόσμια ανησυχία για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών

Εντάξει, θα πει κανείς. Αυτό δεν επιτρέπεται. Και τι προτείνεται, δηλαδή, σε περίπτωση που το τηλέφωνο βραχεί; Να του «επιτεθούμε» με το σεσουάρ ή να το πετάξουμε μέσα στο οινόπνευμα, όπως έχουν κατά καιρούς δοκιμάσει κάποιοι ως ακραίες λύσεις;

Η Apple προσφέρει καθοδήγηση για χρήστες που λαμβάνουν μια ειδοποίηση «ανιχνεύθηκε υγρό» (liquid detected) όταν προσπαθούν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους (εάν, δηλαδή το iPhone ή η υποδοχή φόρτισης είναι βρεγμένη) και είναι η εξής:

  • Αποσυνδέστε το καλώδιο από το iPhone σας και αποσυνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου από το τροφοδοτικό ή το αξεσουάρ. Μην συνδέσετε ξανά το καλώδιο μέχρι να στεγνώσουν τελείως το iPhone και το καλώδιο.
  • Χτυπήστε το iPhone σας απαλά στο χέρι σας με την υποδοχή στραμμένη προς τα κάτω για να αφαιρέσετε το υπερβολικό υγρό. Αφήστε το iPhone σας σε στεγνό χώρο με λίγη ροή αέρα.
  • Μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά, δοκιμάστε να φορτίσετε με ένα καλώδιο Lightning ή USB-C ή να συνδέσετε ένα αξεσουάρ.
  • Εάν δείτε ξανά την ειδοποίηση, υπάρχει ακόμα υγρό στην υποδοχή ή κάτω από τις ακίδες του καλωδίου σας. Αφήστε το iPhone σας σε ξηρό χώρο με λίγη ροή αέρα για έως και μία ημέρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά να φορτίσετε ή να συνδέσετε ένα αξεσουάρ καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να στεγνώσει πλήρως.
  • Εάν το τηλέφωνό σας έχει στεγνώσει αλλά εξακολουθεί να μην φορτίζεται, αποσυνδέστε το καλώδιο από τον προσαρμογέα και αποσυνδέστε τον προσαρμογέα από τον τοίχο (αν είναι δυνατόν) και, στη συνέχεια, συνδέστε τα ξανά.

Πώς επηρεάζει την υγεία σου η χρήση του κινητού σου λίγο πριν πέσεις για ύπνο

Με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξης, η Apple προσφέρει ακόμη δύο προειδοποιήσεις εάν το τηλέφωνο βραχεί:

«Μην στεγνώνετε το iPhone σας χρησιμοποιώντας εξωτερική πηγή θερμότητας ή πεπιεσμένο αέρα» - άκυρο το πιστολάκι μαλλιών, δηλαδή - και «Μην εισάγετε ξένο αντικείμενο, όπως βαμβακερή μπατονέτα ή χαρτοπετσέτα, στον σύνδεσμο».

«Εάν το τηλέφωνό σας δεν λειτουργεί καθόλου, απενεργοποιήστε το αμέσως και μην πατήσετε κανένα κουμπί. Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από τα εκάστοτε δεδομένα, αλλά σε γενικές γραμμές: στεγνώστε το με μια πετσέτα και βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο γεμάτο με drypack πυριτίου (συλλέκτες υγρασίας) αν έχετε. Γενικότερα, μην το φορτίζετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό, λέει η Apple και συνιστά «μακριά από ρύζι»!

Τελευταία τροποποίηση στις 21.02.2024 - 12:56